Постанова
від 11.12.2008 по справі 6/180-08
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

6/180-08

          

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД



10002, м.Житомир, майдан Путятинський, 3/65  тел.(8-0412) 48-16-02

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 "11" грудня 2008 р.                                                           Справа № 6/180-08

Житомирський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого   судді                                                  Іоннікової І.А.

суддів:                                                                        Веденяпіна О.А.

                                                                                   Черпака Ю.К.

при секретарі                                                            БєляєвійТ.В. ,

за участю представників сторін:

від позивача:  не з'явився,

від відповідача: не з'явився,

від третьої особи: Педченко Г.О. (довіреність №07/3 від 08.01.2008р.),

від прокуратури: Сич Ю.М. (посвідчення №52),

 

розглянувши апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства "Подільський цукор", смт.ВороновицяВінницької області   

на рішення господарського суду Вінницької області

від "28" жовтня 2008 р. у справі № 6/180-08  (суддя Говор Н.Д.)

за позовом Вінницького міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Вороновицької селищної ради,  смт.Вороновиця Вінницької області  

до закритого акціонерного товариства "Подільський цукор", смт.ВороновицяВінницької області

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, м.Вінниця

про стягнення 64713,60грн.  

ВСТАНОВИВ:

  

Рішенням господарського суду Вінницької області від 28.10.2008р. у справі №6/180-08 позов Вінницького міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Вороновицької селищної ради, смт.Вороновиця Вінницької області до закритого акціонерного товариства "Подільський цукор", смт.Вороновиця Вінницької області, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, м.Вінниця, про сплату шкоди заподіяної зесміченням земельної ділянки в сумі 64713,60грн., задоволено.

Стягнуто з закритого акціонерного товариства "Подільський цукор" на користь Державного бюджету України - 64713,60грн. шкоди, заподіяної зесміченням земельної ділянки, 647,14грн. державного мита та 118,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, ЗАТ "Подільський цукор" звернулось до Житомирського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нове рішення про відмову в позові, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Зокрема, як зазначає скаржник, ні при перевірці, ні судом першої інстанції не встановлено, яка саме земельна ділянка була обміряна представниками позивача; відповідна документація в матеріалах справи відсутня. Окрім того, як вважає скаржник, при проведені обміру засміченої ділянки позивачем та третьою особою було використано заборонений на території України вимірювальний засіб, що призвело до недійсності результату вимірювання та порушення законодавства України з метрології.   

В судовому засіданні прокурор заперечив проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, вважає рішення місцевого господарського суду законним та обгрунтованим, просить його залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Представник третьої особи заперечила проти доводів, викладених в апеляційній скарзі, вважає рішення місцевого господарського суду законним та обгрунтованим, просить його залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Представники позивача та відповідача в судове засідання не з'явились.

Колегія суддів вважає, що нез'явлення в судове засідання представників позивача та відповідача, повідомлених належним чином про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає апеляційному розгляду справи.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, розглянувши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вінницький міжрайонний природоохоронний прокурор в інтересах держави в особі Вороновицької селищної ради звернувся до суду з позовом до закритого акціонерного товариства "Подільський цукор" про сплату шкоди, заподіяної зесміченням земельної ділянки площею 12600кв.м. в сумі 64713,60грн.

В обгрунтування вимог прокурор зазначив, що відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 14.02.2008р. встановлено, що адміністрацією ЗАТ "Подільський цукор" проведено засмічення виробничими, побутовими та іншими відходами земельної ділянки площею 1,26га із земель сільськогосподарського призначення Вороновицької селищної ради, яка розташована по вул.Цукрозаводська, смт.Вороновиця.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом першої інстанції, Державною екологічною інспекцією з охорони навколишнього середовища у Вінницькій області із залученням державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель у Вінницькій області та у присутності спеціаліста 2 категорії з загальних питань Каращенка І.В. та спеціаліста землевпорядника Грабчук І.М. проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства.

За її наслідками встановлено, що рішенням 11 сесії 5 скликання Вороновицької селищної ради від 11.12.2007р. вилучено земельну ділянку площею 12.3га по вул.Жовтнева, 2 в зв'язку із припиненням діяльності Вороновицького агропромислового підприємства Консорціум „Адоніс", 1,26га цієї ділянки засмічено промисловими та побутовими відходами, про що свідчать акт Вінницької облдержземінспекції від 14.02.2008р., протокол Вінницької облдержземінспекції №003033 від 14.02.2008р., припис Вінницької облдержземінспекції №007249, акт обстеження земельної ділянки комісією Вороновицької селищної ради від 13.02.2008р.

Земельна ділянка засмічена промисловими відходами ЗАТ „Подільський цукор". Відходи від очищення буряку (залишки буряка, насіння бур'янів, дрібне каміння, земля) та побутовими відходами (залишками продуктів харчування пластиковими пляшками, папером та ганчір'ям). Коефіцієнт засмічення земельної ділянки становить 4,00 об'єм відходів понад 100 м3 (83 купи відходів об'ємом 3 - 5 м3). Обміри ділянки проводив спеціаліст землевпорядник Грабчук Ірина Михайлівна 50 метровою мірною стрічкою „ГОВІ"

За результатами проведеної перевірки складено акт №03-04/5 від 06.02.2008р. перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, який був підписаний держіпспекторами Король В.А., Молчановським В.А., спеціалістом землевпорядником Грабчуком І.М. та спеціалістом 2 категорії з загальних питань Каращенко І.В.

14.02.2008р. Вінницькою облдержземінспекцією було проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства, в ході якого було виявлено факт псування землі відповідачем площею 1,26га, яка розташована на землях сільськогосподарського призначення Вороновицької селищної ради по вул.Цукрозаводській у смт.Вороновиця та встановлено, що на момент перевірки земельна ділянка знаходилась в засміченому стані промисловими, побутовими і іншими відходами, які належать ЗАТ "Подільський цукор", правовстановлюючі документи погоджені та затверджені в установленому законодавством порядку, у адміністрації відповідача виявились відсутніми, що є порушенням ст.96 Земельного кодексу України. Такий факт, відповідно до ст.1 Закону України "Про державний контроль за використання та охороною земель", кваліфікується як псування землі.

За результатами проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства складено акт від 14.02.2008р., який підписано спеціалістами Молчановським В.А., Грабчук І.М., Каращенко М.А. у присутності в.о. директора відповідача Герасименка М.Л.

Факт забруднення вказаної вище земельної ділянки ЗАТ "Подільський цукор" також підтверджується довідкою Вороновицької селищної ради та актом від 13.02.2008р. щодо обстеження засміченої території, затвердженого головою Вороновицької селищної ради.

За вищезазначене порушення земельного законодавства та природоохоронного на в.о. директора відповідача Герасименка М.Л. 14.02.2008р. складено протокол про адміністративне правопорушення, на підставі якого Головним управлінням земельних ресурсів у Вінницькій області винесено постанову №07-22/91 від 17.03.2008р. про накладення адміністративного стягнення та притягнення останнього до адміністративної відповідальності. Окрім того, Вінницькою облдержземінспекцією прийнято приписи №006978 від 14.02.2008р. та №007240 від 14.02.2008р., якими зобов'язано керівника відповідача у 30 - денний термін усунути вищезазначені порушення. Проте, зазначені приписи залишились без реагування та виконання.

Порушенням чинного земельного законодавства ЗАТ "Подільський цукор" заподіяно шкоду навколишньому природному середовищу, розмір якої становить 64713,60грн. Розрахунок шкоди від засмічення земельної ділянки площею 12600 м2 по вул. Жовтневій, 2 у смт. Вороновиці, Вінницького району, Вінницької області проведено спеціалістами Державної екологічної інспекції у Вінницькій області згідно "Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства", затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 4 квітня 2007 року №149, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 квітня 2007 року за №422/13689. Окрім того, даний розрахунок збитків державі також підтверджується листом Головного управління земельних ресурсів у Вінницькій області №03-33/446 від 25.02.2008р.

11.03.2008р. Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області направлено повідомлення відповідачу за №701/07 з пропозицією відшкодування заподіяної шкоди.

Однак, заподіяні збитки в сумі 64713,60грн. по теперішній час відповідачем в добровільному порядку не відшкодовані.

Відповідно до ст.96 Земельного кодексу України, землекористувачі зобов'язані:

а) забезпечувати використання землі за цільовим призначенням;

б) додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля;

в) своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату;

г) не порушувати прав власників суміжних земельних ділянок та землекористувачів;

ґ) підвищувати родючість грунтів та зберігати інші корисні властивості землі;

д) своєчасно надавати відповідним органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування дані про стан і використання земель та інших природних ресурсів у порядку, встановленому законом;

е) дотримуватися правил добросусідства та обмежень, пов'язаних з встановленням земельних сервітутів та охоронних зон;

є) зберігати геодезичні знаки, протиерозійні споруди, мережі зрошувальних і осушувальних систем.

Статтею 66 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині та відшкодовувати завдані ним збитки.

Згідно зі ст.69 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення та незалежно від збору забруднення навколишнього середовища та погіршення якості природних ресурсів.          

Враховуючи викладені вище обставини, суд першої інстанції, з чим погоджується і колегія суддів, прийшов до обгрунтованого висновку про задоволення позову.

Судом першої інстанції також правомірно не прийнято до уваги твердження відповідача про те, що засіб вимірювальної техніки - 50 метрова мірна стрічка фірми "ГОВІ " не занесена до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, оскільки відповідачем не надано ні суду першої, ні апеляційної інстанції належних доказів на підтвердження правомірності своїх тверджень.

Посилання скаржника на те, що позивач і суд першої інстанції помилились з розташуванням земельної ділянки земель запасу 1,26 га Вороновицької селищної ради і можливо обміряли кагатне поле відповідача, апеляційною інстанцією до уваги не приймається, оскільки суперечить доказам, що містяться в матеріалах справи. Так, в акті перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 14.02.2008р., підписаного в.о. директора ЗАТ "Подільський цукор" Герасименком М.Л. встановлено факт псування землі адміністрацією ЗАТ "Подільський цукор" площею 1,26 га, яка розташована на землях сільськогосподарського призначення Вороновицької селищної ради за адресою: смт.Вороновиця, вул.Цукрозаводська (а.с.10). Зазначене також вбачається з постанови про накладення адміністративного стягнення №07-22/91 від 17.03.2008р. (а.с.11).

Доводи апеляційної скарги спростовуються вищевикладеним та матеріалами справи та не грунтуються на нормах чинного законодавства.

Таким чином, колегія суддів апеляційного господарського суду вважає, що рішення господарського суду Вінницької області від 28.10.2008р. є законним та обгрунтованим, таким, що відповідає нормам чинного законодавства, отже, підстав для його скасування та задоволення апеляційної скарги не вбачається.

Враховуючи викладене, апеляційна скарга закритого акціонерного товариства "Подільський цукор" не підлягає задоволенню, а рішення господарського суду Вінницької області від 28.10.2008р. у справі №6/180-08 має бути залишено без змін.  

Керуючись ст.ст.  101,103,105 Господарського процесуального кодексу України, Житомирський апеляційний господарський суд

                                              

                                        

                                      ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарського суду Вінницької області від 28 жовтня 2008 року у справі №6/180-08 залишити без змін, а апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства "Подільський цукор" - без задоволення.

2. Справу №6/180-08 повернути до  господарського суду Вінницької  області.

Головуючий суддя                                                                 Іоннікова І. А.

судді:

                                                                                           Веденяпін О.А.  

                                                                                           Черпак Ю.К.  

Віддрук. 7прим.

1 - до справи

2 - Вороновицьк. селищ.раді

3 - Державн. еколог. інспекції у Вінницькій області

4 - ЗАТ "Подільський цукор"

5 - Вінницьк. міжрайон. природоохорон. прок-рі

6 - прок-рі Житомир. обл.

7 - в наряд

 

СудЖитомирський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2642465
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/180-08

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 24.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Постанова від 11.12.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 28.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 22.05.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудовська І.А.

Ухвала від 09.10.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Говор Н.Д.

Ухвала від 17.06.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Коваленко О.О.

Рішення від 10.04.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні