Постанова
від 11.07.2012 по справі 2а-1870/5311/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 липня 2012 р. Справа № 2a-1870/5311/12

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Осіпова О.О. розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кролевецький елеватор" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені в сумі 37990,57 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість в загальному розмірі 37 990 грн.57коп. адміністративно-господарських санкцій, в тому числі 428грн.07коп. пені.

Свої вимоги мотивує тим, що відповідно до ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" відповідач повинен у разі невиконання встановленого статтею 19 цього Закону нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів сплачувати відділенню Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, розраховані виходячи з розміру середньої річної заробітної плати на підприємстві. У зв`язку з порушенням відповідачем термінів сплати на суму адміністративно-господарських санкцій була нарахована пеня. Сума адміністративно-господарських санкцій відповідачем не сплачена, у зв`язку з чим просить суд задовольнити позовні вимоги, стягнувши з ТОВ «Кролевецький елеватор»37 990грн.57коп.

Сторони, належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явилися.

Представник позивача подав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив розглядати справу без його участі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином (а.с.9). Про причини неявки, всупереч ч. 2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав

Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Таким чином, фіксування судового засідання у справі не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи і оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд визнає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Згідно ч.1 ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.

Відповідно ч. 4 ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

30.05.2012 року відповідачем було подано звіт за формою 10-ПІ про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2011 рік, згідно якого середньооблікова кількість працівників складає 16 осіб (а.с.5), а середньооблікова кількість штатних працівників, яким встановлена інвалідність - 0. Норматив для відповідача складає 1 робоче місце для працевлаштування інвалідів.

За невиконання зазначеного нормативу, відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", відповідач повинен був сплатити адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на підприємстві.

Згідно копії поданого звіту, середньорічна заробітна плата штатного працівника складає 37562,5грн., тобто сума адміністративно-господарських санкцій, виходячи із нормативу робочих місць для інвалідів, складає 37562,5 грн., які не були сплачені.

Відповідно до ч.3 ст.18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (далі по тексту - Закон) підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Як вбачається з копії листа Кролевецького районного центру зайнятості (а.с.11), протягом 2011 року відповідач не звертався до цієї установи з офіційною заявою про направлення на їх підприємство осіб з обмеженими фізичними можливостями (інвалідів) для працевлаштування.

Таким чином, відповідач не здійснив передбачених Законом заходів для працевлаштування інвалідів, а тому стягнення з нього адміністративно-господарських санкцій в сумі 37562,5грн. є правомірним.

Згідно ч. 2 ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Із розрахунку суми заборгованості (а.с.4) вбачається, що за порушення строків сплати адміністративно-господарських санкцій в кількості 57 днів до відповідача застосована пеня за період з 18.04.2012р. до 13.06.2012р. в розмірі 428, 07грн.

Враховуючи те, що на момент розгляду справи сума заборгованості зі сплати адміністративно-господарських санкцій та пені в загальному розмірі 37990,57грн., відповідачем не сплачена, суд вважає позовні вимоги Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ч.3 ст. 18, ст. 19, ст. 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 року, ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кролевецький елеватор" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені в сумі 37990,57 грн. - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кролевецький елеватор» (41304, Сумська область, місто Кролевець, вул. Транспортна,1, р/р 26005000923000, Банк Акціонерне товариство «Каліон Банк Україна», МФО 300379, код ЄДРПОУ 36744485) на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (40011, м. Суми, вул. Горького, 2, код ЄДРПОУ 37970593, розрахунковий рахунок № 31212230700002 в ГУДКСУ в Сумській області, МФО 837013) адміністративно-господарські санкції в загальній сумі 37 990 грн. 57коп. (тридцять сім тисяч дев'ятсот дев'яносто гривень п'ятдесят сім копійок).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) О.О. Осіпова

З оригіналом згідно

Суддя О.О. Осіпова

Дата ухвалення рішення11.07.2012
Оприлюднено17.10.2012
Номер документу26430477
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/5311/12

Ухвала від 21.06.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Постанова від 11.07.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 21.06.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні