Рішення
від 10.12.2008 по справі 19/460-08     
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/460-08     

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"10" грудня 2008 р.                                                                          Справа № 19/460-08

Розглянувши матеріали справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя», с. Крюківщина, Києво-Святошинський район

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт», с. Вишневе, Києво-Святошинського району                                                                                                                  

про визнання договору дійсним та визнання права власності

                                                                                                             суддя Т.П. Карпечкін

від позивача –Верещінська І. В. (дов. від 13.11.2008 року);

від відповідача – Федірко С. А. (дов. від 12.11.2008 року).

          обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(далі - позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт»(далі-відповідач) про визнання договору дійсним та визнання права власності.

          Провадження у справі було порушене відповідно до ухвали господарського суду Київської області від 1 грудня 2008 року та призначено справу до розгляду на 10 грудня    2008 року.

         В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що 6 листопада 2008 року між сторонами укладено договір купівлі-продажу згідно умов якого позивач придбав у власність земельну ділянку загальною площею 21,8210 га., кадастровий номер: 3222482000:12:002:0029, що розташована в межах Гореницької сільської ради,                 Києво-Святошинського району, Київської області. 7 листопада сторонами підписано акт прийому-передачі зазначеної земельної ділянки. Але в подальшому відповідач відмовився                  від нотаріального посвідчення договору. Позивач на підставі ст. 16, ст. 204, ст. 220, ст. 392, ст. 525, ст. 638 Цивільного кодексу України, ст. 152 Земельного кодексу України, просить суд позов задовольнити, визнати договір купівлі-продажу від 6 листопада 2008 року укладеним та визнати за позивачем право власності на спірну земельну ділянку.

         Представник відповідача в усних поясненнях проти позову заперечував мотивуючі заперечення тим, що договір купівлі-продажу від 6 листопада 2008 року є недійсним, оскільки він не посвідчений нотаріально. Письмовий відзив відповідач до суду не надав.

         10 грудня 2008 року відповідно до ч. 2 ст. 85  Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, судом встановлено наступне.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(за договором –покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Еліт»(за договором –продавець) 6 листопада 2008 року укладено договір купівлі-продажу (далі –договір). За умов договору продавець передає у власність покупця, а покупець приймає у власність земельну ділянку площею 21,8210 га, кадастровий номер: 3222482000:12:002:0029, що розташована в межах Гореницької сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області та належить продавцю на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого Воробйовою Т. А., приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного округу Київської області і зареєстрованого в реєстрі за № 1702. Цільове призначення земельної ділянки – для садівництва (п. 1 договору). Вартість земельної ділянки становить, згідно висновку про експертну грошову оцінку від 07.07.2008 року –379685,40 грн. Покупець в момент підписання договору здійснив оплату продавцю у розмірі 10% від суми договору 37968,54 грн. авансу. Іншу частину вартості земельної ділянки покупець зобов'язаний сплатити в момент нотаріального посвідчення договору (п. 2 договору). Продавець зобов'язаний на наступний день після сплати авансу передати земельну ділянку та правовстановлюючі документи за актом приймання-передачі (п. 3 договору). Передача земельної ділянки здійснюється за актом приймання-передачі, який підписується сторонами. Право власності на земельну ділянку переходить до покупця у момент підписання акту приймання-передачі  сторонами (п. 4 договору). Договір вступає в дію з дати його підписання сторонами і діє до повного виконання ними взятих на себе зобов'язань. Взаємовідносини сторін, не передбачені договором, регулюються чинним законодавством України                   (п. 9 договору). Договір підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації            (п. 12 договору).

Позивач на виконання умов договору сплатив відповідачу аванс у розмірі           37968,54 грн., що підтверджується розпискою від 7 листопада 2008 року та визнається відповідачем.

7 листопада 2008 року відповідач передав, а позивач прийняв у власність спірну земельну ділянку, що підтверджується актом приймання-передачі.

Таким чином позивач зобов'язання за договором виконав належно.

З переписки сторін, а саме з листів від 10 листопада 2008 року, від 11 листопада      2008 року, від 13 листопада 2008 року, вбачається, що позивач звертався з листом до відповідача з проханням з'явитися до нотаріуса для посвідчення договору купівлі-продажу від 6 листопада 2008 року, але відповідач першим листом надав позивачу відповідь про те, що він виконав умови договору повністю, а саме передав у власність позивача спірну земельну ділянку за актом приймання-передачі, а обов'язку з'явитися до нотаріуса не передбачалось, а другим листом відповідач повідомив позивача про те, що укладений між сторонами договір купівлі-продажу від 11 листопада  2008 року є недійсним, оскільки він не посвідчений нотаріально та вимагав повернути йому спірну земельну ділянку.

Спірна земельна ділянка до укладання договору купівлі-продажу від 6 листопада      2008 року належала на праві власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Еліт»на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого Воробйовою Т. А., приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного округу Київської області і зареєстрованого в реєстрі за № 1702.

Цільове призначення спірної земельної ділянки –для садівництва

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечував.

Судом оглянуті оригінали документів залучених до матеріалів справи.

При вирішені спору судом враховано, що у відповідності до ст. 193 ГК України, суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

          Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою сторони хоча б одна із сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 Цивільного кодексу України).

            Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання майна або вчинення певної дії (ч. 1 та ч. 2       ст. 640 Цивільного кодексу України).     

           Суд проаналізувавши договір купівлі-продажу від 6 листопада 2008 року зазначає, що сторонами досягнуто згоди всіх істотних умов договору.

           Також сторонами вчинено дії по виконанню зобов'язань за договором, а саме позивач сплатив кошти у розмірі передбаченому договором, а відповідач передав у власність позивача спірну земельну ділянку.

Отже позивач правомірно набув право власності на спірну земельну ділянку.

Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб (ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України).

Власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном (ст. 317 Цивільного кодексу України).

Право власності набувається на підставах, що не забороняються законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (ст. 328 Цивільного кодексу України).

           Юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами (ч. 1 ст. 82 Земельного кодексу України).

          Угоди про перехід права власності на земельні ділянки укладаються в письмовій формі та нотаріально посвідчуються.

          2. Угоди повинні містити:

а) назву сторін (прізвище, ім'я та по батькові громадянина, назва юридичної особи);

б) вид угоди;

в) предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення, складу угідь, правового режиму тощо);

г) документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;

ґ) відомості про відсутність заборон на відчуження земельної ділянки;

д) відомості про відсутність або наявність обмежень щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням (застава, оренда, сервітути тощо);

е) договірну ціну;

є) зобов'язання сторін.

          3. Угоди про перехід права власності на земельні ділянки вважаються укладеними з дня їх нотаріального посвідчення (ст. 132 Земельного кодексу України).

Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішення суду про визнання договору, не посвідче6ного нотаріально, дійсним (ч. 3 ст. 334 Цивільного кодексу України).

Таким чином суд вважає правомірним та обґрунтованим позов задовольнити повністю.

           Судові витрати відповідно до ст. 44, ст. 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити повністю.

2. Визнати договір купівлі-продажу від 6 листопада 2008 року укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(08136, Київська область, Києво-Святошинський район, вул. Перемоги, буд. 25, код 36107091) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Еліт»(08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Святошинська, 40Г, к. 61, код 32739906) за яким до Товариства з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(08136, Київська область, Києво-Святошинський район, вул. Перемоги, буд. 25, код 36107091) перейшло право власності на земельну ділянку площею 21,8210 га., кадастровий номер:3222482000:12:002:0029, що розташована в межах Гореницької сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області.

3. Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(08136, Київська область, Києво-Святошинський район, вул. Перемоги, буд. 25, код 36107091) на земельну ділянку площею 21,8210 га., кадастровий номер:3222482000:12:002:0029, що розташована в межах Гореницької сільської ради, Києво-Святошинського району, Київської області, з цільовим призначенням для садівництва.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт»(08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Святошинська, 40Г, к. 61,                код 32739906) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Садове Товариство Тополя»(08136, Київська область, Києво-Святошинський район, вул. Перемоги, буд. 25,     код 36107091) - судові витрати: 3796 (три тисячі сімсот дев'яносто шість) грн.  85 коп. державного мита  та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

            5. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

            

           Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

           Суддя                                                               

Рішення підписано  15.12.2008 року

Дата ухвалення рішення10.12.2008
Оприлюднено07.01.2009
Номер документу2643367
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/460-08     

Рішення від 10.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 01.12.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні