Ухвала
від 17.12.2008 по справі 5/102б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

5/102Б

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ

           УХВАЛА          

        

17 грудня 2008 р.                                                                                   № 5/102Б  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Полякова Б.М., –головуючого,

Коваленка В.М. (доповідач у справі),

Малетича М.М.

розглянувши касаційну скаргу

Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва

на ухвалу від 13.10.2008 р.  господарського суду Донецької області

у справі№ 5/102б господарського суду Донецької області

за заявою боржникатовариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЛЬТА БРОКЕР ", м. Донецьк

провизнання банкрутом

ліквідаторарбітражний керуючий  Зленко В.В.

в судовому засіданні взяв участь представник:

Державної податкової інспекції у Печерському районі м. КиєваМальцева Г.М., довір.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 18.07.2008 р. порушено провадження у справі № 5/102б про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "ДЕЛЬТА БРОКЕР" (далі –Боржник, Товариство) за заявою останнього в порядку ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Постановою господарського суду Донецької області від 28.07.2008 року  Товариство визнано банкрутом, відкрита ліквідаційна процедура з призначенням ліквідатором  арбітражного керуючого Зленко  В.В.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 13.10.2008 року (суддя –І.К. Чорненька)  затверджені звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Боржника, а провадження у справі припинено.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою суду першої інстанції, Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва (далі –Інспекція) звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Донецької області від 13.10.2008 року, а справу направити до суду першої інстанції на новий розгляд.

У зв'язку зі зверненням Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва з касаційною скаргою на вищезгадану ухвалу суду, Вищий господарський суд України ухвалою від 08.12.2008 року розгляд скарги призначив на 17.12.2008 року о 14 год. 40 хв., про що сторони у справі та заявник касаційної скарги були повідомлені належним чином.

Розглянувши матеріали справи та касаційну скаргу в даному судовому  засіданні, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Частиною 3 ст. 11113 ГПК України  встановлено, що касаційні скарги на ухвали місцевого або апеляційного господарських судів можуть подавати сторони та інші учасники судового процесу, передбачені цим Кодексом та Законом про банкрутство.

Провадження у справах про банкрутство здійснюється в порядку провадження, передбаченому ГПК України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство.

Учасниками провадження у справі про банкрутство, згідно зі ст. 1 Закону, є сторони - зокрема, кредитори (представник комітету кредиторів) та боржник, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган уповноважений управляти майном) боржника, а також у випадках передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у проваджені у справі про банкрутство, Фонд державного майна України, державний орган з питань банкрутства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника.

Також, ст. 1 Закону про банкрутство передбачає, що кредитор –це юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами  вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи  державної податкової служби та інші органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Пункт 1 ст. 14 Закону про банкрутство встановлює порядок пред'явлення кредиторами своїх вимог до боржника, який (порядок) включає також подання до господарського суду письмових заяв із вимогами до боржника, а також документів, що їх підтверджують.

Особливості  та порядок заявлення кредиторами  претензій до боржника, що ліквідується в порядку ст. 51 Закону про банкрутство, визначений положеннями п. 3 вказаної статті.

В касаційній скарзі Інспекції вказується про декларування  Товариством значної суми доходів та звітування про значний оборот коштів. При цьому, Інспекція в касаційній скарзі жодним чином не посилається на наявність у Товариства заборгованості по сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), відповідно, будь-яких майнових (грошових) претензій до Боржника, розмір таких претензій (суму вимог), характер вимог (майнові або грошові). Окрім цього, в скарзі відсутнє посилання на будь-які докази, з їх наданням, що підтверджують такі вимоги. Визначенні ж заявником в касаційній скарзі обставини про значний оборот коштів Товариства не є по суті пред'явленням кредиторських вимог до Боржника.

Отже, враховуючи викладені обставини та аналіз норм законодавства –щодо порядку визначення та визнання кредитором у справі про банкрутство, передбачений ст.ст. 1, 14, 15, а також ст. 51 Закону про банкрутство, касаційна інстанція дійшла висновку, що Інспекція не є кредитором Боржника, оскільки не звернулася у встановлений законом термін із вимогами до Товариства та не має підтверджені належними доказами кредиторські вимоги до Товариства, у зв'язку з чим Інспекція не має статусу сторони, учасника чи іншої особи у справі про банкрутство, а тому не має права подавати касаційну скаргу на оскаржувану ухвалу в порядку, передбаченому положеннями частини 3 ст. 11113 ГПК України.  

Щодо обґрунтування заявником свого права звернення із касаційною скаргою на оскаржувану ухвалу із посиланням на положення ст. 107 ГПК України, колегія суддів звертає увагу на те, що норми вказаної статті передбачають право осіб (сторін у господарській справі, прокурора та осіб, яких не було залучено до участі у справі, якщо суд прийняв рішення чи постанову, що стосується їх прав та обов'язків) на касаційне оскарження рішення місцевого господарського суду, що набрало законної сили, та постанови апеляційного суду, тоді як порядок касаційного оскарження ухвал місцевого або апеляційного господарського суду визначений положеннями згаданої ст. 11113  ГПК України.  

Згідно п. 1 частини першої ст. 80 ГПК України господарський суд  припиняє провадження у справі, якщо спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

Враховуючи наведене та застосовуючи аналогію з вищевказаною процесуальною нормою, колегія суддів вважає, що спір згідно поданої Інспекцією касаційної скарги на ухвалу господарського суду Донецької області від 13.10.2008 року не підлягає вирішенню в господарському суді в порядку касаційного провадження, у зв'язку з чим касаційне провадження за скаргою Інспекції на ухвалу господарського суду Донецької області від 13.10.2008 року підлягає припиненню.

З урахуванням наведеного та керуючись ст.ст. 1, 14, 15, 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” та п. 1 ст. 80 та ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -

УХВАЛИВ:

Припинити касаційне провадження за касаційною скаргою Державної податкової інспекції у Печерському районі м. Києва на ухвалу господарського суду Донецької області від 13.10.2008 року у справі № 5/102б.

Головуючий                                                                       Б.М. Поляков

         Судді                                                                                    В.М. Коваленко                                                                           

                                                                                                       М.М. Малетич

Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено07.01.2009

Судовий реєстр по справі —5/102б

Постанова від 28.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Постанова від 15.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні