Постанова
від 17.10.2012 по справі 2а/0470/10458/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2012 р. Справа № 2а/0470/10458/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді при секретаріСтепаненко В.В. Новченко Є.Ю. розглянувши в порядку письмового провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до селянського (фермерського) господарства «Степове», », третя особа Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

31 серпня 2012 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду на підставі ухвали Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 03 липня 2012 року надійшли матеріали справи за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до селянського (фермерського) господарства «Степове», третя особа Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості. Ухвалою апеляційного суду від 03.07.2012 року справу направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 03.09.2012 року адміністративну справу прийнято до свого провадження та призначено до судового розгляду.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідно до подання Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі від 09.09.2011 року № 5 (уточненого) відповідач має заборгованість перед бюджетом у зв'язку з нарахуванням пені у сумі 143,60 грн. за договором № 55 від 18.12.1997 року «Про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997-1998р.р.» відповідно до умов якого відповідачеві було надано фінансову допомогу в розмірі 1000 грн., а тому позивач просить стягнути пеню по простроченій заборгованості з відповідача у відповідності до вимог частини 9 статті 17 Бюджетного кодексу України та підпункту 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України.

Позивач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України, надав до суду клопотання про розгляд справи без участі представника.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення, заперечень проти позову не надав.

Третя особа в судове засідання не з'явилась, заяви про відкладення розгляду справи та клопотань не надала. Повідомлена належним чином відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Частиною 4 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглянув справу у порядку письмового провадження.

Згідно статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

Селянське (фермерське) господарство «Степове» зареєстроване Магдалинівською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 03.08.1992 року, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи серії А00 № 622091, та перебуває на обліку у Новомосковській об'єднаній державній податковій інспекції як платник податків з 23.08.1994 року.

Згідно Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців серії селянське (фермерське) господарство «Степове» зареєстровано за адресою: 51130, Дніпропетровська обл., Магдалинівський район, с.Новопетрівка, включено до ЄДРПОУ і присвоєно ідентифікаційний код 20242449.

18 грудня 1997 року між Управлінням Державного казначейства в Магдалинівському районі та селянським (фермерським) господарством «Степове» укладено договір про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо-зимовий період 1997-1998 років № 55 від 05.11.1997 року на умовах повернення до 01.10.1998 року.

Факт надання відповідачеві фінансової допомоги підтверджується копією платіжного доручення про перерахування коштів відповідачеві в сумі 1000 грн.

Отже, селянське (фермерське) господарство «Степове» повинно було повернути суму фінансової допомоги у строк не пізніше 01.10.1998 року по договору № 55 від 05.11.1997 року.

У встановлені строки відповідачем сума фінансової допомоги за вказаним договором не була повернута.

Як вбачається з матеріалів справи, Управління Державного казначейства в Магдалинівському районі внесло подання для здійснення до селянського (фермерського) господарства «Степове» заходів стосовно стягнення простроченої заборгованості у сумі пені 143,60 грн., оскільки 25.08.2011 року Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив у повному обсязі вимоги НОДПІ до СГ «Степове» щодо стягнення заборгованості по бюджетній позичці у розмірі 1000 грн.

Відповідно до підпункту 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно пункту 9 статті 17 Бюджетного кодексу України Прострочена заборгованість суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету (включаючи плату за користування такими кредитами (позиками) та пеню) стягується з такого суб'єкта господарювання органами державної податкової служби, що є органами стягнення такої заборгованості у порядку, передбаченому Податковим кодексом України або іншим законом, включаючи погашення такої заборгованості за рахунок майна цього суб'єкта господарювання.

Згідно пункту 12 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011р. № 174 пеня нараховується: територіальними органами Державної казначейської служби за місцем реєстрації боржника на прострочену заборгованість за бюджетними позичками/фінансовою допомогою.

Пунктом 13 вказаної Постанови КМУ № 174 від 02.03.2011р., визначено, що пеня нараховується у гривнях на суми простроченої заборгованості за кредитами, бюджетними позичками/фінансовою допомогою (в тому числі за основним боргом, відсотками, платою за надання гарантій або кредитів, залучених державою) у порядку, передбаченому відповідними законодавчими актами чи кредитною (субкредитною) угодою, угодою про надання бюджетної позички/фінансової допомоги.

Позовна давність на вимоги щодо погашення такої заборгованості суб'єкта господарювання не поширюється.

Відповідно до пункту 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011р. № 174, якою затверджено Порядок обліку заборгованості, в тому числі простроченої перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, бюджетними позичками/фінансовою допомогою, наданими Міністерством фінансів у 1993-1998р.р., нарахування пені та списання безнадійної заборгованості, з метою примусового стягнення в установленому законодавством порядку простроченої заборгованості з боржника територіальні органи Державної казначейської служби до кінця місяця, що настає за звітним періодом: інформують органи державної податкової служби за місцем реєстрації боржника про зміну розміру простроченої заборгованості за кредитами та суму нарахованої на неї пені; нараховують пеню та інформують органи державної податкової служби за місцем реєстрації боржника про зміну розміру простроченої заборгованості за бюджетними позичками/фінансовою допомогою та суму нарахованої на неї пені.

Таким чином, судом встановлено, що орган державної податкової служби є суб'єктом владних повноважень, який у спірних правовідносинах реалізує надані йому владні управлінські функції та має право звертатися до суду з позовами про стягнення коштів з платника податків, який має прострочену заборгованість перед бюджетом за бюджетними позичками/фінансовою допомогою.

Враховуючи викладене вище, та приймаючи до уваги той факт, що на час розгляду справи, доказів погашення заборгованості в сумі 143,60 грн. відповідачем до суду не надано, суд приходить до висновку про порушення відповідачем вимог чинного законодавства України щодо своєчасного повернення до бюджету бюджетної позички/фінансової допомоги з урахуванням строку повернення, встановленого вищенаведеним договором, а тому позовні вимоги позивача до відповідача про стягнення пені у сумі 143,60 грн. є правомірними та підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 2, 71, 72, 128, 158-163, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до селянського (фермерського) господарства «Степове», третя особа Управління Державного казначейства у Магдалинівському районі Дніпропетровської області про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з селянського (фермерського) господарства «Степове» (код ЄДРПОУ 20242449, адреса: 51130, Дніпропетровська обл., Магдалинівський район, с.Новопетрівка) на користь держави кошти в рахунок погашення заборгованості по бюджетній позичці у сумі 143,60 грн. (розрахунковий рахунок 31113115700139, отримувач ДБ Магдалинівський район, код ЄДРПОУ 24237468, банк отримувача ГУДКУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, ККД24060300).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складення постанови у повному обсязі, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя В.В. Степаненко

Дата ухвалення рішення17.10.2012
Оприлюднено18.10.2012
Номер документу26439628
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/10458/12

Постанова від 17.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Степаненко Вячеслав Віталійович

Ухвала від 05.09.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Степаненко Вячеслав Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні