Постанова
від 07.10.2011 по справі 2а-2906/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" жовтня 2011 р. Справа № 2a-2906/11/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Микитюка Р.В.

при секретарі Дущак С.М.

за участю представника позивача Токара В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну

справу

за позовом: Калуської об'єднаної державної податкової інспекції в Івано-Франківській області

до відповідача: ТзОВ "Говір"

про стягнення заборгованості в сумі 510,00 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Калуська оДПІ в Івано-Франківській області звернулася в суд з адміністративним позовом до ТзОВ "Говір" про стягнення заборгованості в сумі 510,00 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТзОВ «Говір»зареєстровано виконавчим комітетом Калуської міської ради 22.07.1998 року та взяте на податковий облік Калуською оДПІ. Згідно довідки Калуської оДПІ від 20.07.2011 року №3976/10/240 відповідач має податковий борг за штрафними санкціями, який нарахований за неподання податкових декларацій з єдиного податку з юридичних осіб у строки, визначені законодавством. Позивачу надсилалися перша та друга податкові вимоги, однак вони залишені платником податку без виконання. Сума заборгованості відповідача складає 510,00 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених в позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце судового розгляду. Поштова кореспонденція, яка надсилалася відповідачу на адресу: 77300, вул. Винниченка, 8, м. Калуш, Івано-Франківська область, повернулася на адресу суду з відміткою, що товариство ліквідовано, тобто адресат за зазначеною адресою не знаходиться.

Згідно із частиною 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам-підприємцям -за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідач своїм правом на подання письмового заперечення проти позову не скористався.

За таких обставин, суд вважає за можливе розгляд справи проводити за відсутності представника відповідача.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, судом встановлено наступне.

ТзОВ «Говір»зареєстровано виконавчим комітетом Калуської міської ради 22.07.1998 року та взяте на податковий облік Калуською оДПІ..

30.04.2010 року Калуською оДПІ в Івано-Франківській області проведено невиїзну документальну перевірку своєчасності подання податкової звітності відповідача, в результаті якої складено акт перевірки №1428/1501/20544825, яким виявлено не подання відповідачем розрахунку сплати єдиного податку за І квартал 2009 року, ІІ квартал 2009 року, ІІІ квартал 2009 року, за наслідками якої винесено податкове повідомлення-рішення №0003881501/0 від 17.05.2010 року на суму 510,00 грн.

Відповідно до довідки Калуської оДПІ від 20.07.2011 року №3976/10/240 податковий борг ТзОВ «Говір»становить 510,00 грн.

Згідно п.2 ч.1 ст.9 Закону України «Про систему оподаткування»платники податків зобов'язані подавати до державних податкових органів відповідно до законів декларації, пов'язані з обчисленням і сплатою податків.

Згідно п.3 ч.1 ст.9 Закону України "Про систему оподаткування" платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законом терміни.

Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»№2181-III від 21.12.2000 року в статті 1 визначено податковий борг (недоїмка) як податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Штрафна санкція (штраф) -це плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених відповідними законами.

Згідно п.17.1.1 ст.17 Закону України "Про порядок погашень зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" платник податків, що не подає податкову декларацію у строки, визначені законодавством, сплачує штраф у розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

Сплата (стягнення) штрафних санкцій, передбачених цією статтею, прирівнюється до сплати (стягнення) податку та оскарження їх сум (п.17.3 ст.17 даного Закону).

Відповідно до п.п.16.4.1. п.16.4 ст.16 згаданого Закону на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) нараховується пеня із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.11 Закону України "Про державне податкову службу в Україні" органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та у порядку, встановлених законами України, мають право здійснювати документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі, а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), додержання валютного законодавства юридичними особами, їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичними особами, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно із законами України покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), крім Національного банку України та його установ. З матеріалів справи вбачається, що відповідачем було порушено строки подання розрахунків по сплаті єдиного податку з юридичних осіб. За вказані порушення до ТзОВ «Говір»застосовано штрафні санкції на суму 510,00 гривень.

Податкове повідомлення-рішення про застосування штрафних санкцій в сумі 510,00 грн. надсилалося податковим органом відповідачу, однак повернулося із відміткою, що адресат за зазначеною адресою не знаходиться.

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

На виконання ст.6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" ТзОВ «Говір»11.06.2010 року податковим органом було надіслано першу податкову вимогу №1/152, а 12.07.2010 року - другу податкову вимогу №2/189, проте податковий борг платником податків не погашено.

Податковий борг відповідача в розмірі 510,00 грн. підтверджується, актом невиїзної документальної перевірки своєчасності подання податкової звітності, копією корінця податкового повідомлення-рішення, довідкою Калуської оДПІ від 20.07.2011 року №3976/10/240, першою та другою податковими вимогами та іншими матеріалами справи.

За таких обставин суд приходить до висновку, що відповідач зобов'язаний погасити суму податкового боргу. Наявність такого обов'язку у відповідача є визначальною для вирішення вказаного спору, крім того, даний обов'язок забезпечується Конституцією України, стаття 67 якої передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Суд погоджується із доводами представника позивача про те, що фактичне стягнення податкового боргу необхідно здійснити за положеннями Податкового кодексу України, який вступив у дію із 01.01.2011 року.

Вирішуючи питання про необхідність застосування положень пункту 95.4. статті 95 Податкового кодексу України у повному їх змісті у даних спірних відносинах суд зазначає, що позовні вимоги про стягнення із відповідача наявного у нього податкового боргу за правилами вказаної статті Кодексу підлягають задоволенню, виходячи із наступних правових позицій.

Відповідно до вимог пункту 95.4. статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Суд, виходячи із системного аналізу наведених положень Кодексу, прийшов до висновку про те, що існують усі підстави для погашення податкового боргу відповідача за рахунок готівки, що належить платнику податків.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Говір", 77300, вул. Винниченка, 8, м. Калуш, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 20544825 в доход Державного бюджету України заборгованість в сумі 510,00 грн. (п'ятсот десять гривень) за рахунок готівки, що належить ТзОВ "Говір".

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Микитюк Р.В.

Постанова складена в повному обсязі 12.10.2011 року.

Дата ухвалення рішення07.10.2011
Оприлюднено24.10.2012
Номер документу26468668
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2906/11/0970

Постанова від 07.10.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Постанова від 07.10.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

Ухвала від 09.09.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні