Ухвала
від 11.10.2012 по справі 2а-1570/4298/11
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" жовтня 2012 р. м. Київ К/9991/31142/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі

суддів: Островича С.Е., Федорова М. О., Степашка О.І.

розглянула в порядку попереднього провадження касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2011 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2012 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Європлей" про надання права на вилучення оригіналів первинних документів, -

ВСТАНОВИЛА

Державна податкова інспекція у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби (далі -ДПІ у м. Іллічівську) звернулась до суду з позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Європлей" (далі - ТОВ "Європлей") в якому просить надати право на вилучення оригіналів первинних документів.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2011 року у задоволені позову ДПІ у м. Іллічівську відмовлено.

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2012 року апеляційну скаргу ДПІ у м. Іллічівську залишено без задоволення, а постанову Одеського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2011 року залишено без змін.

Не погоджуючись з вказаними рішеннями судів попередніх інстанцій ДПІ у м. Іллічівську подала касаційну скаргу в якій просить скасувати постанову Одеського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2011 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2012 року та прийняти нове рішення.

ТОВ "Європлей" подало письмові заперечення на касаційну скаргу ДПІ у м. Іллічівську.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В ході проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Європлей»з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2011 року по 31.03.2011 року ДПІ у м. Іллічівську вручено товариству листи від 31.05.2011 року б/н та №11562/10/23-0404 про надання належним чином завірених копій первинних документів за період з 01.01.2011 року по 31.03.2011 року, які підтверджують взаємовідносини з наступними контрагентами: ТОВ «Старгейт»(код ЄДРПОУ 30527392), ТОВ «Консалтингова компанія «Бремексгруп ЛТД»(код ЄДРПОУ 37242453), ТОВ «Консалтингова компанія «Оверест компані ЛТД»(код ЄДРПОУ 37242280), а саме: сертифікатів відповідності, гігієнічних висновків державної санітарно-гігієнічної експертизи державної санітарно-епідеміологічної служби України; накладних; угод; договорів; договорів оренди (суборенди); товарно-транспортних накладних; актів передачі; банківських роздруківок або платіжних доручень, які 31.05.2011 року було отримано головним бухгалтером ТОВ «Європлей».

Посадовими особами ДПІ в м. Іллічівську 06.06.2011 року складено акт відмови від видачі (надання) ксерокопій документів бухгалтерського та податкового обліку ТОВ «Європлей»№1261/23-0302/33923995, в якому зазначено, що співробітнику державної податкової інспекції було відмовлено в наданні копій документів бухгалтерського (податкового) обліку по взаємовідносинам з ТОВ «Старгейт», ТОВ «Консалтингова компанія «Бремексгруп ЛТД», ТОВ «Консалтингова компанія «Оверест компані ЛТД», а також видачі копій будь-яких інших документів фінансово-господарської діяльності за перевіряємий період.

П.п. 20.1.2, п.п. 20.1.6, п.п. 20.1.8 п.20.1 ст. 20 Податкового Кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби мають право під час проведення перевірок вимагати виготовлення платником податків (уповноваженим представником платника податків) і безоплатно отримувати від них засвідчені підписом платника податків або його посадовою особою та скріплені печаткою (за її наявності) копії документів, що свідчать про порушення вимог податкового законодавства або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, та пояснень з питань, що виникають під час перевірок та стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби, встановлених цим Кодексом та іншими законами України; перевіряти під час проведення перевірок у платників податків - фізичних осіб, а також у посадових осіб та інших працівників платників податків - юридичних осіб документи, що посвідчують особу; отримувати безоплатно від платників податків, у порядку, визначеному цим Кодексом, інформацію, довідки, копії документів про фінансово-господарську діяльність, отримувані доходи, видатки платників податків та іншу інформацію, пов'язану з обчисленням та сплатою податків, дотриманням вимог іншого законодавства, здійснення контролю за яким покладено на органи державної податкової служби, а також фінансову та статистичну звітність, в порядку та на підставах, визначених цим Кодексом; під час проведення перевірок вивчати та перевіряти первинні документи, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку, інші регістри, фінансову, статистичну звітність, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

П. 85.8 ст. 85 Податкового Кодексу України зазначає, що посадова (службова) особа органу державної податкової служби, яка проводить перевірку, у випадках, передбачених цим Кодексом, має право отримувати від платника податків або його законних представників копії документів, що належать до предмета перевірки. Такі копії повинні бути засвідчені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

П. п. 20.1.40 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України вказує, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду з заявою про вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів у випадках, передбачених цим Кодексом.

Можливість звернення до суду з заявою про вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів надається податковому органу лише за наявності передбачених Податковим Кодексом України випадків.

Однак, у Податковому Кодексі України відсутні випадки, за яких податковий орган має право звернутися з таким позовом до суду, а тому посилання ДПІ у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби на п.п. 20.1.2, п.п. 20.1.40 п. 20.1 ст. 20 Податкового Кодексу України є необґрунтованим.

П.п. 85.1, п.п. 85.5 ст. 85 Податкового Кодексу України передбачено, що забороняється витребування документів від платника податків будь-якими посадовими (службовими) особами органів державної податкової служби у випадках, не передбачених цим Кодексом. Забороняється вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів за винятком випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід відхилити, оскільки рішення судів попередніх інстанцій постановлені з додержанням норм процесуального та матеріального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, а доводи касаційної скарги висновок суду не спростовують.

Керуючись ст. ст. 220, 220-1, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у м. Іллічівську Одеської області Державної податкової служби залишити без задоволення, постанову Одеського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2011 року та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2012 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути переглянута Верховним Судом України з підстав, у строк та у порядку, визначеному статтями 237, 238, 239-1 Кодексу адміністративного судочинства України.

Судді С.Е. Острович О.І. Степашко М.О. Федоров

Дата ухвалення рішення11.10.2012
Оприлюднено22.10.2012
Номер документу26470812
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання права на вилучення оригіналів первинних документів

Судовий реєстр по справі —2а-1570/4298/11

Ухвала від 11.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 04.10.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні