Рішення
від 16.10.2012 по справі 5011-18/13175-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-18/13175-2012 16.10.12

За позовом Комунального підприємства по утриманню житлового господарства

«Печерська Брама»Печерської районної у м. Києві ради;

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Продуктовий рай»;

про стягнення 29 359,74 грн.

Суддя Мандриченко О.В.

Представники:

Від позивача: Бондар О. М., представник, довіреність № б/н від 01.01.2012 р.;

Від відповідача: не з'явилися.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.09.2012 року порушено провадження у справі №5011-18/13175-2012, розгляд справи призначено на 16.10.2012 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 27 136,14 грн. основного боргу, 1 463,78 грн. пені, 269,14 грн. інфляційних втрат, 490,68 грн. трьох процентів річних за прострочення виконання грошового зобов'язання, а також 1 609,50 грн. витрат по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

У судових засіданнях представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити повністю.

Відповідач -Товариство з обмеженою відповідальністю «Продуктовий рай», повноважних представників в судове засідання не направив, письмовий відзив на позовну заяву не надав, позовні вимоги по суті не заперечив.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день та місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення від 28.09.2012 року, яке отримане відповідачем 01.10.2012 року.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд

В С Т А Н О В И В:

Комунальне підприємство по утриманню житлового господарства «Печерська брама»Печерської районної у м. Києві ради є балансоутримувачем будинку №6/8 по вулиці Тверський тупік в місті Києві.

Відповідно до статуту позивача, за підприємством закріплюється майно, що належить до комунальної власності територіальної громади району міста Києва на праві оперативного управління та інше майно -на праві господарського відання. Підприємство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах належного йому майна.

Підприємство має право:

- від свого імені укладати будь-які угоди, в тому числі: договори купівлі-продажу, підряду, страхування майна, перевезення, зберігання, доручення, оренди, кредиту, застави з організаціями та підприємствами на виконання ними договірних обов'язків та інші, які не заборонено законодавством України;

- набувати майнові та немайнові права та обов'язки;

- виступати позивачем та відповідачем в господарських судах та судах загальної юрисдикції України, а також судах інших держав.

10.08.2010 року між Комунальним підприємством «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду Печерської районної у м. Києві ради»(орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Продуктовий рай»(орендар) було укладено договір №89/604 оренди нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади Печерського району міста Києва, відповідно до умов якого орендодавець передає, а орендар приймає в орендне користування нежитлове приміщення, будівлю, споруду за адресою: місто Київ, Тверський тупік, 6/8, загальною площею 202,0 кв. м. для розміщення продовольчого магазину.

Відповідно до п. 2.3. договору, об'єкт оренди належить до комунальної власності територіальної громади Печерського району міста Києва і знаходиться на балансі КП УЖГ «Печерська брама».

Згідно з п. 4.1. договору, за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендодавцю орендну плату, незалежно від наслідків своєї господарської діяльності, розрахунок якої здійснюється на підставі Методики розрахунку і порядку використання орендної плати за користування майном територіальної громади Печерського району міста Києва, що затверджена рішенням Печерської районної у м. Києві ради від 12 червня 2003 року №105, зі змінами та доповненнями до неї, внесеними рішенням районної ради від 19 жовтня 2006 року №14, і яка становить 12 845,78 грн. з ПДВ.

Пунктом 4.11. договору передбачено, що вартість комунальних послуг сплачується орендарем відповідним комунальним підприємствам постачальникам, а у разі, коли за технічних умов це неможливо -орендодавцю чи його відповідним структурним підрозділам за окремо укладеними договорами, у тому числі - платежі за спожиті енергоносії, які вносяться орендарем за попередній місяць на рахунок КП УЖГ «Печерська брама»до 25 числа поточного місяця.

Цей договір набуває чинності з дати підписання його сторонами і діє з 10 серпня 2010 року до 10 серпня 2011 року (п. 9.1. договору).

У п. 9.2. договору зазначено, що продовження терміну дії договору оренди здійснюється на підставі рішення комісії Печерської районної у місті Києві державної адміністрації по розподілу нежилих приміщень та наданню їх в орендне користування.

10.08.2010 року між Комунальним підприємством по утриманню житлового господарства «Печерська брама»Печерської районної у м. Києві ради (КП «Печерська брама») та ТОВ «Продуктовий рай»(орендар) було укладено договір №03/09 відшкодування витрат на утримання будинку та прибудинкової території, внутрішньобудинкових мереж та надання комунальних послуг, відповідно до умов якого орендар на підставі розпорядження Печерської районної у м. Києві державної адміністрації №615 від 01.08.1997 року та договору оренди №89/604 від 10.08.2010 року займає приміщення з метою розміщення продовольчого магазину за адресою: м. Київ, вул. Тверський тупік, 6/8, загальною площею 202,0 кв. м., користується комунальними послугами, а також бере участь у витратах на утримання будинку, прибудинкової території та внутрішньобудинкових мереж, а КП «Печерська брама»забезпечує орендареві надання комунальних послуг, утримання будинку, прибудинкової території та внутрішньобудинкових мереж.

Відповідно до п. 2.1.1. договору, КП «Печерська брама»має право вимагати від орендаря дотримання правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями.

Згідно з п. 2.2.1. договору, КП «Печерська брама»зобов'язане забезпечувати орендаря комунальними послугами в приміщенні (будинку) у відповідності до п. 8.2. цього договору.

Пунктом 2.2.2. договору передбачено, що КП «Печерська брама»зобов'язане своєчасно нараховувати плату за послуги у відповідності до п. 8.2. цього договору та направляти платіжну вимогу, або рахунок-фактуру до 25 числа поточного місяця.

Орендар має право знайомитися з розрахунками плати за комунальні послуги в бухгалтерії КП «Печерська брама»(п. 2.3.1. договору).

Відповідно до п. 2.4.1. договору, орендар зобов'язаний щомісячно до 30 числа поточного місяця повертати підписані акти виконаних послуг та сплачувати КП «Печерська брама»плату за послуги у відповідності до п. 8.2. цього договору.

Згідно з п. 2.4.2. договору, орендар несе витрати по утриманню та обслуговуванню приміщення (будинку), а також бере участь у загальних для всього будинку та прибудинкової території витратах, пов'язаних з його експлуатацією і ремонтом (пропорційно площі займаних ним приміщень).

Згідно з п. 3.1. договору, розмір щомісячної плати за комунальні послуги встановлюється в залежності від фактичних витрат теплової енергії (пропорційно займаній площі). Холодної води та інше згідно з нормами постачальників комунальних послуг.

Плата по даному договору вноситься споживачем до 30 числа поточного місяця (п. 3.2. договору).

Розмір плати за комунальні послуги, утримання будинку, прибудинкової території (експлуатаційні витрати) та внутрішньобудинкових мереж самостійно коригується КП «Печерська брама»з часу введення в дію змін тарифів, які вводяться згідно чинного законодавства України органами місцевого самоврядування (п. 3.2. договору).

Пунктом 3.3. договору передбачено, що за несвоєчасну сплату комунальних послуг, витрат на утримання будинку, прибудинкової території (експлуатаційні витрати) та внутрішньобудинкових мереж, орендар, крім заборгованості, сплачує на користь позивача пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу.

Згідно з п. 3.7. договору, при закінченні терміну дії договору чи його достроковому припинені плата за комунальні послуги, витрати на утримання будинку та прибудинкової території внутрішньобудинкових мереж сплачується споживачем по день отримання КП «Печерська брама»письмового повідомлення про звільнення приміщення з обов'язковим наданням акту прийому-передачі приміщення орендодавцю.

Термін дії договору встановлений з 10.08.2010 р. до 10.08.2011 р. (п.6.1. договору).

Згідно з п. 6.3. договору, договір вважається продовженим на той же термін, якщо ні одна із сторін не заявила про розірвання договору за 2 місяці до закінчення строку дії договору.

Пунктом 8.2. договір передбачено наявність послуг:

- гаряча вода по табуляграмі АЕК «Київенерго»;

- вивіз сміття 7 м. куб на 46,74 грн. з ПДВ;

- центральне опалення по табуляграмі АЕК «Київенерго»;

- технічне обслуговування мереж 202,0 кв. м. на 0,051 грн. без ПДВ;

- експлуатаційні витрати виставляються згідно фактичних витрат КП «Печерська брама».

Як визначено абзацом 1 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі статтями 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частина 2 статті 218 Господарського кодексу України зазначає, що учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Відповідно до ст. 610 ЦК України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням визначених змістом зобов'язання умов (неналежне виконання).

Частиною першою статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», комунальні послуги -результат господарської діяльності, спрямований на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи у забезпеченні холодною та гарячою водою, водовідведенням, газо- та електропостачанням, опаленням, а також вивезення побутових відходів у порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показними мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства.

Частинами 2 і 3 статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»передбачено, що розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку; розмір плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановлюється залежно від капітальності, рівня облаштування та благоустрою.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

На підставі розпорядження Печерської районної у м. Києві державної адміністрації №615 від 01.08.1997 року та договору оренди №89/604 від 10.08.2010 року, Товариство з обмеженою відповідальністю «Продуктовий рай»займає приміщення з метою розміщення продовольчого магазину за адресою: м. Київ, вул. Тверський тупік, 6/8, загальною площею 202,0 кв. м.

Оскільки підприємство являється балансоутримувачем даного будинку, між підприємством та відповідачем було укладено договір №03/09, відповідно до умов якого відповідач користується комунальними послугами та бере участь у витратах на утримання будинку, прибудинкової території та внутрішньобудинкових мереж, а підприємство забезпечує відповідачеві надання комунальних послуг, утримання будинку, прибудинкової території та внутрішньобудинкових мереж.

Термін дії договору встановлений з 10.08.2010 р. до 10.08.2011 р. (п.6.1. договору).

Згідно з п. 6.3. договору, договір вважається продовженим на той же термін, якщо ні одна із сторін не заявила про розірвання договору за 2 місяці до закінчення строку дії договору.

Листом № б/н від 06.08.2012 року відповідач повідомив позивача про розірвання договору у зв'язку з припиненням діяльності відповідача за вказаною адресою.

08.08.2012 року між сторонами було підписано акт прийому-передачі нежитлових приміщень, відповідно до якого відповідач звільнив займане ним приміщенням за адресою: м. Київ, вул. Тверський тупік, 6/8 08.08.2012 року.

Тобто, нарахування плати відповідачеві за комунальні послуги та інші витрати здійснюється позивачем до 08.08.2012 року.

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві зазначив, що сума заборгованості відповідача перед позивачем станом на 08.08.2012 року за договором №03/09 становить 27 136,14 грн., однак, як вбачається із розрахунку суми основного боргу, всього нараховано відповідачеві до сплати 26 265,88 грн., тому господарський суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача основного боргу в розмірі 26 265,88 грн.

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у встановлений договором або законом строк (ч. 1ст. 612 ЦК України).

Згідно з ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання настають встановлені договором або законом правові наслідки.

Згідно з статтею 1 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення внесення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін.

Розмір пені, передбачений статтею 1 цього закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до частини 6 статті 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Пунктом 3.3. договору передбачено, що за несвоєчасну сплату комунальних послуг, витрат на утримання будинку, прибудинкової території (експлуатаційні витрати) та внутрішньобудинкових мереж, орендар, крім заборгованості, сплачує на користь позивача пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення платежу.

Позивач у своїй позовній заяві просить стягнути з відповідача 1 463,78 грн. пені. Однак, враховуючи той факт, що сума заборгованості менша, ніж та, яку зазначив позивач, розмір пені становить 1 407,27 грн.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 490,68 грн. та інфляційних втрат у розмірі 269,14 грн.

У зв'язку із стягненням з відповідача меншої суми заборгованості, ніж зазначено у позові, судом задовольняються вищевказані вимоги частково: з відповідача на користь позивача стягується 477,10 грн. трьох процентів річних.

Що стосується інфляційних втрат, то судом встановлено, що у травні, червні, липні та серпні 2012 року відбувалися процеси дефляції і індекс інфляції мав від'ємне значення.

Як зазначив Вищий господарський суд України у п. 2 Інформаційного листа від 17.07.2012 року №01-06/928/2012 «Про практику застосування Вищим господарським судом України у розгляді справ окремих норм матеріального права», при застосуванні індексу інфляції слід мати на увазі, що індекс розраховується не на кожну дату місяця, а в середньому на місяць і здійснюється шляхом множення суми заборгованості на момент її виникнення на сукупний індекс інфляції за період прострочення платежу.

Господарським судом встановлено, що протягом періоду прострочення сукупний індекс інфляції становив менше одиниці і, відповідно, інфляційне збільшення боргу не відбулося.

У зв'язку з цим, стягненню з відповідача підлягають лише 477,10 грн. трьох відсотків річних з простроченої суми.

Отже,оцінюючи наявні в матеріалах справи документи та досліджені в засіданні суду докази, господарський суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до статті 49 ГПК України судові витрати покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Продуктовий рай»(інд. 01042, м. Київ, вул. Тверський тупік, 6/8, код ЄДРПОУ 21665086) на користь Комунального підприємства по утриманню житлового господарства «Печерська брама»Печерської районної у м. Києві ради (інд. 01042, м. Київ, бул. М. Приймаченко, 3, код ЄДРПОУ 34239762) 26 265 (двадцять шість тисяч двісті шістдесят п'ять) грн. 88 коп. заборгованості, 1 407 (одна тисяча чотириста сім) грн. 27 коп. пені, 477 (чотириста сімдесят сім) грн. 10 коп. трьох відсотків річних з простроченої суми, 1 543 (одна тисяча п'ятсот сорок три) грн. 20 коп. витрат по сплаті судового збору. Видати наказ.

3. В задоволенні іншої частини позову відмовити.

4. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

5. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

СуддяО.В. Мандриченко Дата складання рішення 19.10.2012 р.

Дата ухвалення рішення16.10.2012
Оприлюднено22.10.2012
Номер документу26476248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-18/13175-2012

Рішення від 16.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні