Постанова
від 18.10.2012 по справі 2а-8121/12/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 жовтня 2012 р. № 2а-8121/12/1370

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

Головуючого - судді Мричко Н.І.

за участю секретаря судового засідання Чернявської О.Д.

представника позивача Коня А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Львова Львівської області Державної податкової служби до Громадської організації «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»про стягнення податкового боргу в сумі 1 190,00 грн., -

встановив :

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м.Львова Львівської області Державної податкової служби (надалі -ДПІ у Шевченківському у районі м.Львова Львівської області ДПС) звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Громадської організації «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства» (далі - ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»), в якому просить стягнути з відповідача на користь державного бюджету кошти в сумі 1 190,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що у відповідача існує заборгованість перед бюджетом, внаслідок несплати податкового зобов'язання з податку на прибуток в сумі 1 190,00 грн. Враховуючи те, що відповідачем тривалий час не вживаються заходи щодо погашення заборгованості самостійно, просить позов задовольнити повністю.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю, пояснення надав аналогічні до викладеного у позовній заяві. Просить позов задовольнити повністю.

Відповідач в судове засідання явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце його проведення, проте, поштовий конверт повернено до суду з відміткою органу зв'язку «за закінченням терміну зберігання». Як вбачається з Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»зареєстроване за адресою: м.Львів, вул. Під Голоском, будинок в„– 17, квартира в„– 46 . З урахуванням ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»відомості, внесені до Єдиного державного реєстру (в т.ч. про місцезнаходження юридичної особи), вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

З огляду на норму ч.11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно якої, у разі повернення поштового відправлення з незалежних від суду причин вважається, що така повістка вручена належним чином. У встановлений строк заперечень чи пояснень відповідача щодо даного адміністративного позову до суду не надходило.

Заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з огляду на наступне.

ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»14.11.2007 року зареєстроване Виконавчим комітетом Львівської міської ради як юридична особа за адресою: 79020, м.Львів, вул. Під Голоском, будинок в„– 17, квартира в„– 46 , що підтверджується Спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ідентифікаційний номер -35562735.

Відповідач -ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства» узятий на облік у ДПІ у Шевченківському районі м.Львова, як платник податків за № 249, що підтверджуєтья довідкою від 26.07.2012 року № 123/18-2010 про взяття на облік платника податків (форма № 4-ОПП).

29.08.2011 року ДПІ у Шевченківському районі м. Львова проведено камеральну перевірку платника податків ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»з питання своєчасності подання податкової звітності за І квартал 2011 року.

Перевіркою встановлено, що на порушення підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 розділу ІІ Податкового Кодексу України платником податку на прибуток - ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»не подано податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ й організацій за І квартал 2011 року. Граничний строк подання -10.05.2011 року. За наслідками перевірки складний Акт «про результати камеральної перевірки своєчасності подання податкової звітності»від 29.08.2011 року № 2076/413/15-1.

На підставі Акта перевірки від 29.08.2011 року № 2076/413/15-1, ДПІ у Шевченківському районі м. Львова винесла податкове повідомлення-рішення № 0008041510/24828 від 05.10.2011 року, згідно якого до ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»застосовано штрафну фінансову санкцію в розмірі 170 грн.

07.09.2011 року ДПІ у Шевченківському районі м. Львова проведено камеральну перевірку платника податків ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»з питання своєчасності подання податкової звітності за ІI квартали 2011 року.

Перевіркою встановлено, що на порушення підпункту 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 розділу ІІ Податкового Кодексу України платником податку на прибуток - ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»не подано податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ й організацій за ІІ квартали 2011 року. Граничний строк подання якого -09.08.2011 р. За наслідками перевірки складний Акт «про результати камеральної перевірки своєчасності подання податкової звітності»від 07.09.2011 року № 2290/587/15-1.

На підставі Акта перевірки від 07.09.2011 року № 2290/587/15-1, ДПІ у Шевченківському районі м. Львова винесла податкове повідомлення-рішення № 0008061510/24477 від 30.09.2011 року, згідно якого до ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»застосовано штрафну фінансову санкцію в розмірі 1 020 грн.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Як вбачається з припису норми ст. 14.1.137 ст.14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Згідно п.п.49.18.2 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) -протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

У відповідності до п.п.54.3.1 п. 54.3 ст. 54 Податкового Кодексу України, контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, зокрема, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію.

Положеннями п.57.3 ст.57 Податкового Кодексу України передбачено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.59.1. ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може не надсилатися, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

В порядку п.59.3. ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

ДПІ у Шевченківському районі м. Львова виставила ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства» податкову вимогу форми «Ю» від 21.11.2011 року № 2132 на суму 1 190,00 грн.

Враховуючи те, що наведені позивачем в позовній заяві обставини підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про наявність податкового боргу з податку на прибуток у сумі 1 190,00 грн. який не був погашений після направлення відповідачу податкової вимоги, а також зважаючи на те, що відповідачем не надано заперечень і доказів, які б свідчили про погашення суми боргу чи-то спростували його наявність, вказана сума податкового боргу підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку.

Згідно довідки ДПІ у Шевченківському районі м.Львова від 30.07.2012 р. № 11780/20-2020 вбачається, що сума податкового боргу ГО «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»по сплаті грошових зобов'язань по податку на прибуток станом на 27.07.2012 року становить 1 190,00 грн.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги підставні, обґрунтовані, а відтак, підлягають до задоволення у повному обсязі.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

Керуючись ст.ст. 4, 7-11, 14, 69-71, 72, 86, 87, 94, 159, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Громадської організації «Культурно-мистецький центр «Острів дитинства»на користь бюджету податковий борг у сумі 1 190 (одну тисячу сто дев'яносто) грн. 00 коп.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі у відповідності до ч. 3 ст. 160 цього Кодексу, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішення за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлено 19 жовтня 2012 року.

Суддя Мричко Н.І.

Дата ухвалення рішення18.10.2012
Оприлюднено24.10.2012
Номер документу26492542
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-8121/12/1370

Ухвала від 20.09.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Постанова від 18.10.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні