Постанова
від 17.10.2012 по справі 2а-13426/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 жовтня 2012 року № 2а-13426/12/2670

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Винокуров К.С. розглянув у порядку скороченого провадження адміністративну справу

За позовом Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом

спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в м.Києві

до Акціонерного товариства закритого типу «Бласт Інтернешнл»

про стягнення фінансових санкцій в сумі 6 800 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України в м.Києві (надалі - позивач) звернулось до суду з позовом про стягнення з Акціонерного товариства закритого типу «Бласт Інтернешнл»(надалі АТЗТ «Бласт Інтернешнл», відповідач) штрафних санкцій в сумі 6 800 грн.

Ухвалою суду від 05.10.2012 р. відкрито скорочене провадження у адміністративній справі, встановлено строк подання заперечення проти позову для відповідача до 17 жовтня 2012 року.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав. Відповідачу була надіслана ухвала про відкриття скороченого провадження за адресою, зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У зв'язку з неподанням відповідачем відзиву на позов, справа вирішується у порядку передбаченому статтею 183-2 Кодексу адміністративного судочинства.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши повідомлені позивачем обставини, адміністративний суд, -

ВСТАНОВИВ:

08.12.2011 до року до Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України у м. Києві (після реорганізації Регіональне управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПС України у м. Києві (далі - Позивач) надійшли матеріали Голосіївського РУ ГУ МВС України в м. Києві.

В ході дослідження матеріалів встановлено, що Постановою Верховної ради України від 06.09.2005 року № 2796/4 „Про дитячу безпритульність в Україні та шляхи її подолання", ст. 5 Закону України „Про органи та службу у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх" Голосіївським РУ ГУ МВС України в місті Києві проводяться оперативно-профілактичні заходи по перевірці місць збуту алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Під час перевірки 29.11.2011 року в приміщенні павільйону ЗАТ „Бласт Інтернешнл", що знаходиться за адресою: м. Київ, вул.. Червоноармійська, 124, було виявлено порушення продавцем вказаного закладу гр. ОСОБА_1, яка продала пляшку напою „Шейк" неповнолітній особі гр. ОСОБА_2. Стосовно гр. ОСОБА_1 було складено протокол про адміністративне правопорушення КИ № 0006318.

Відповідно до абзацу 3 п. 5 „Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України № 481, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.03 № 790 „Про затвердження Порядку застосування фінансових санкцій, передбачених статтею 17 Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР (із змінами та доповненнями) (далі Закон № 481) матеріали правоохоронних, податкових та інших органів виконавчої влади щодо недотримання суб'єктами підприємницької діяльності вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів є підставою для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій.

Статтею 15 Закону №481 встановлено обмеження щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зокрема особам, які не досягли 18 років.

Відповідно до цієї ж статті та згідно п. 11 Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.02 р. № 218 (зареєстрованого в Мін'юсті України від 20.08.02 № 679/6967) продавець тютюнових виробів має право вимагати у покупця, який купує тютюнові вироби, документ, що засвідчує його вік, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

Відповідальність за вказане порушення передбачена абзацом дев'ятим частини другої статті 17 Закону № 481, яким визначено, що у разі порушення статті 15 цього закону до суб'єкта господарювання застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу - 6800,00 грн.

Відповідно до Закону України № 481 ліцензія (спеціальний дозвіл) - документ державного зразка, який засвідчує право суб'єкта господарювання на провадження одного із зазначених у цьому Законі видів діяльності протягом визначеного строку.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання, до якої додається виписка або витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додається довідка податкової служби про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), що знаходяться у місці торгівлі.

У заяві на видачу ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами зазначається адреса місця торгівлі.

В ході дослідження матеріалів встановлено, що АТЗТ „Бласт Інтернешнл" (код ЄДРПОУ 22917259) (далі - Відповідач) не отримував ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами, за місцем здійснення господарської діяльності м. Київ, вул. Червоноармійська, 124.

Відповідно до ст. 17 Закону України № 481 передбачено, що за оптову (включаючи імпорт та експорт) і роздрібну торгівлю спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 гривень.

За вищевказані порушення до керівництвом Позивача було прийнято рішення про застосування фінансових санкцій від 06.01.2012 року № 260074/32-129/0005 на суму 1700,00 грн. та № 260072/32-129/0006 на суму 6800,00 грн., які були направлені відповідачу на його адресу, проте повернулись на адресу позивача, про що відповідно був складений акт про неможливість вручення рішень про застосування від 17.02.2012 № 7/32-130 та розміщено на стенді оголошень.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, повинні дотримуватися законодавчо встановлених правил здійснення зазначеної діяльності, а у разі порушення нести відповідальність, передбачену чинним законодавством України.

Відповідно до ст. 17 ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»у разі невиконання суб'єктом господарювання рішення органів, зазначених у частині третій цієї статті, сума штрафу стягується на підставі рішення суду.

Доказів на підтвердження того, що відповідач оскаржив рішення контролюючого органу до суду і воно було визнано недійсним, або доказів скасування цього рішення в адміністративному порядку, а також інших доказів на спростування позовних вимог відповідачем не надано.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Зважаючи на всі викладені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню. Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Відповідно до ч. ч. 2, 4 ст. 94 КАС України якщо судове рішення ухвалене на користь сторони - суб'єкта владних повноважень, суд присуджує з іншої сторони всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати, пов'язані із залученням свідків та проведенням судових експертиз. У справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Акціонерного товариства закритого типу «Бласт Інтернешнл»(03150, м.Київ, вул. Червоноармійська, 114, кв.28, код ЄДРПОУ 22917259) до Державного бюджету України, код платежу 21081100, назва одержувача УДКСУ у м.Києві, р/р 31115106700002, МФО 820019, одержувач УДКСУ у Голосіївському районі м.Києва, код ЄДРПОУ 38039757, фінансові санкції у розмірі 8500 грн. (всім тисяч п'ятсот грн.).

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами до суду апеляційної інстанції в порядку та в строки, встановлені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата ухвалення рішення17.10.2012
Оприлюднено23.10.2012

Судовий реєстр по справі —2а-13426/12/2670

Постанова від 17.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Ухвала від 05.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні