Постанова
від 21.08.2012 по справі 2а/0270/3734/12
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

21 серпня 2012 р. Справа № 2а/0270/3734/12

Вінницький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Вільчинського Олександра Ванадійовича , розглянувши в порядку скороченого провадження матеріали справи

за позовом : Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції Вінницької області Державної податкової служби

до : приватного підприємства "Людмила"

про : стягнення податкової заборгованості

ВСТАНОВИВ :

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулась Вінницька об'єднана державна податкова інспекція Вінницької області Державної податкової служби (далі - позивач) із адміністративним позовом до приватного підприємства "Людмила" (далі - відповідач) про стягнення податкової заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що станом на день звернення позивачем до суду за приватним підприємством "Людмила" рахується заборгованість перед бюджетом зі сплати єдиного податку в сумі1189,78 грн.

Узгоджена сума грошового зобов'язання по зазначеному платежу відповідачем добровільно у встановлений законодавством строк не сплачена, що і стало причиною звернення Вінницької ОДПІ Вінницької області ДПС до суду.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановивши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній адміністративній справі застосовується скорочене провадження, ухвалою від 31.07.2012 року відкрив скорочене провадження у даній справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Копію ухвали суду про відкриття скороченого провадження у адміністративній справі відповідачу направлено за адресою, зазначеною в довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, однак на адресу Вінницького окружного адміністративного суду повернувся конверт із поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

В силу викладеного та з урахуванням того, що повістка направлялася відповідачу за адресою, яка значиться в ЄДР, вважається, що відповідач про розгляд справи повідомлений належним чином.

Пунктом 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України визначено, що дана адміністративна справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Приватне підприємство "Людмила" здійснює свою діяльність на підставі свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, виданого Вінницькою районною держаною адміністрацією від 01.06.2001р. (ідентифікаційний код 31474111, місцезнаходження: 23210, Вінницька область, Вінницький район, смт. Стрижавка, вул. Туристична, 2).

Судом встановлено, що 02.04.2012р. посадовою особою Вінницької ОДПІ проведено камеральну перевірку податкової звітності з розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва - юридичною особою, під час якої було встановлено несвоєчасне подання розрахунку сплати єдиного податку за І квартал та ІІ квартал 2011 року, а також неподання зазначених розрахунків за період І - ІV квартал 2010 року, а також ІV квартал 2011 року, про що складено акт № 170/1500-314744111 від 02.04.2012р. (а.с.7).

Наслідки проведеної перевірки знайшли своє відображення у прийнятому податковому повідомленні-рішенні № 0001111500 від 03.04.2012 року форми "Р", яким до відповідача застосовано штрафні санкції по єдиному податку з юридичних осіб в сумі 1190 грн. (а.с.8).

Як вбачається з матеріалів справи, податковим органом вживались заходи щодо добровільного погашення відповідачем податкової заборгованості, про що свідчить податкова вимога від 20.04.2012 р. №336 на суму 1189,78 грн. Однак, вказана податкова вимога залишилась без виконання. Заходи, спрямовані на погашення податкової заборгованості, не призвели до добровільного погашення недоїмки відповідачем.

Податкова вимога направлялась відповідачу за адресою, що значить в Єдиному державному реєстрі, однак в матеріалах справи міститься акт про причини неможливості вручення податкової вимоги платнику податків за юридичною у зв'язку з відсутністю підприємства за юридичною адресою (а.с.11), внаслідок чого, вказана вимога була розміщена на дошці податкових оголошень.

Факт заборгованості ПП "Людмила" підтверджується обліковою карткою платника податків, яка міститься в матеріалах справи, а також довідкою про суму заборгованості (а.с.12 -13)

Визначаючись щодо заявлених позовних вимог та наданих у справу доказів, суд виходить з наступного.

Відносини у сфері справляння податків і зборів на момент виникнення податкового боргу у відповідача регулюються нормами Податкового кодексу України.

Відповідно до п.п.161.3. п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 46.1. статті 46 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому

числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

За змістом п.49.1., 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Статтею 203 Податкового кодексу України передбачено, що податкова декларація з податку на додану вартість подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до п.п 54.3.1. п.54.3. ст. 54 Податкового кодексу України контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством, якщо платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію.

Пунктом 58.1 ст.58 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян), такий контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення.

Крім того, відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Стаття 67 Конституції України визначає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законами.

Відповідно до п.87.11 ст. 87 Податкового кодексу України орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи.

Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

На момент подачі позивачем адміністративного позову до суду, відповідачем заборгованість по єдиному податку в сумі 1189,78 грн. не сплачена.

Враховуючи вищевикладене та з урахуванням того, що відповідачем не надано жодних доказів у спростування позовних вимог, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Що стосується розподілу судових витрат, то згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "Людмила" (23210, Вінницька область, Вінницький район, смт. Стрижавка, вул. Туристична, 2, код ЄДРПОУ 31474111, р/р № 26000500044467 ПАТ "Креді Агріколь Банк" МФО 315018) кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 1189 (одна тисяча сто вісімдесят дев'ять) грн. 78 коп.

Порядок і строки апеляційного оскарження постанови визначені ст.ст. 183-2, 186 КАС України. Набрання судовим рішенням законної сили визначено ст. 254 КАС України.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Суддя Вільчинський Олександр Ванадійович

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.08.2012
Оприлюднено24.10.2012
Номер документу26505938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/3734/12

Постанова від 21.08.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 31.07.2012

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні