Постанова
від 20.12.2011 по справі б8/188-11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16 тел. 235-24-26

ПОСТАНОВА

про визнання боржника банкрутом

"20" грудня 2011 р. Справа № Б8/188-11

Господарський суд Київської області в складі судді Скутельника П.Ф. , при секретарі Каплі А.В. , розглянувши справу

за заявою Голови ліквідаційної приватного підприємства «ГРИГ», ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6,

про банкрутство ,

за участю учасників провадження:

від Боржника: Боженко В.М., який діє на підставі довіреності б/н від 21 листопада 2011 року, -

В С Т А Н О В И В:

02 грудня 2011 року до господарського суду Київської області звернувся Голова ліквідаційної комісії приватного підприємства «ГРИГ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6) (надалі за текстом: «Боржник» ) із заявою б/№ від 21 листопада 2011 року (вх. №5120 від 02 грудня 2011 року) про визнання банкрутом приватного підприємства «ГРИГ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6) («Боржник» ) в зв'язку з недостатністю активів для погашення кредиторської заборгованості у сумі 90 100,00 грн. та з підстав, передбачених ст. ст. 7, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі за текстом: «Закон про банкрутство»).

Ухвалою господарського суду Київської області від 07 грудня 2011 року порушено провадження у справі №Б8/188-11; призначено справу до розгляду на 20 грудня 2011 року; витребувано від Боржника документарні докази у справі; зобов'язано Боржника провести аудит фінансово-господарської діяльності Боржника за останні 12 календарних місяці його господарської діяльності та надати аудиторський висновок суду, в якому також надати: результати перевірки величини простроченої заборгованості перед кредиторами; встановити наявність у Боржника фінансових, організаційно-технічних та правових можливостей, які визначають здатність до успішного проведення його фінансової санації; визначити здатність до забезпечення ліквідності, відновлення прибутковості та одержання конкурентних переваг (з обґрунтуванням); зробити висновок про доцільність санації чи ліквідації Боржника; провести аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства за останні 12 календарних місяців його господарської діяльності; надати оцінку дебіторської заборгованості по датам виникнення, простроченням виконання зобов'язань перед Боржником та ступеня вжиття заходів Боржником по стягненню простроченої непогашеної дебіторської заборгованості; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з чим заборонено органам стягнення та органам виконавчої служби стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюються стягнення відповідно до законодавства.

В судове засідання 20 грудня 2011 року з'явився представник Боржника та надав: Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії ААБ №391229 на Боржника; Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №12485886 станом на 19 грудня 2011 року на Боржника; Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна №34304469 на Боржника; Витяг з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №34304501 на Боржника; копію довідки №01/7-677 від 17 жовтня 2011 року Публічного акціонерного товариства «БАНК РИНКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»; копію довідки №0-14-36974БТ від 10 листопада 2011 року Акціонерного банку «ПІВДЕННИЙ»; копію довідки №01/7-714 від 24 жовтня 2011 року публічного акціонерного товариства «БАНК РИНКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»; копію довідки №395 від 18 жовтня 2011 року Публічного акціонерного товариства «АКТАБАНК»; аудиторський висновок публічного акціонерного товариства «ПОДАТКОВИЙ АУДИТ УКРАЇНИ»по результатах перевірки з метою підтвердження ліквідаційного балансу Боржника №2 від 24 листопада 2011 року; клопотання б/н, б/дати про призначення ліквідатора із доданими заявою арбітражного керуючого Авілова С.В. б/н, б/дати на участь у справі про банкрутство та копією ліцензії Державного департаменту з питань банкрутства на право провадження діяльності арбітражних керуючих серії АГ №594785, виданої 05 квітня 2011 року.

Згідно ч. 2 ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення приймається господарським судом за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та іншими учасниками господарського процесу, а також доказів, які були витребувані господарським судом, у нарадчій кімнаті.

Судом встановлено, що Боржником частково не виконано вимоги ухвали господарського суду Київської області від 07 грудня 2011 року про порушення провадження у даній справі, в тому числі не надано суду: документи, що підтверджують підстави виникнення, розмір кредиторської заборгованості на дату подачі заяви та строки виконання зобов'язань; статут в редакції, що була чинна станом на 04 квітня 2011 року; доказ обрання Ярошенка С.І. керівником Боржника; план санації у відповідності з вимогами п. 6 ст. 7 Закону про банкрутство; бухгалтерський баланс на останню звітну дату, підписаний керівником і бухгалтером Боржника; власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів України або іншого органу, відсутня справа між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав або є рішення цих органів з такого предмету, інші докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, в тому числі мирової угоди, що перебуває на стадії виконання; за останні 12 місяців до дати звернення до суду з заявою по порушення справи про банкрутство : баланси Боржника (Форма 1/форма 1м), розшифровку балансу боржника на останню звітну дату по основним засобам по групам основних засобів; перелік (розшифровку балансу боржника станом на останню звіту дату) по всім дебіторам і кредиторам станом на 18 липня 2011 року із зазначенням сум заборгованості, в тому числі перед бюджетом, зі страхування, з оплати праці , підстав їх виникнення з документальним підтвердженням (за винятком наданих разом з заявою про порушення справи про банкрутство); перелік і повний опис заставленого майна із зазначенням його місцезнаходження та вартості на момент виникнення права застави.

Статтею 75 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Керуючись ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", судом встановлено, що відповідно до наявних матеріалів справи, відсутні підстави для припинення провадженні у цій справі про банкрутство.

В зв'язку з частковим виконанням Боржником вимог ухвали господарського суду Київської області від 07 грудня 2011 року про порушення провадження у даній справі, суд розглядає справу виходячи з наявних матеріалів справи.

Дослідивши детально, всебічно, об'єктивно всі матеріали справи, обставини справи у їх сукупності, суд приходить до висновку про банкрутство Боржника на підставі наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до п. 3 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство окремих категорій суб'єктів підприємницької діяльності регулюється з урахуванням особливостей, передбачених розділом VI цього Закону.

Статтею 41 розділу VI «Особливості банкрутства окремих категорій суб'єктів підприємницької діяльності»Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що відносини, пов'язані з банкрутством містоутворюючих, особливо небезпечних, сільськогосподарських підприємств, страховиків, інших категорій суб'єктів підприємницької діяльності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених цим розділом. Регулювання застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником належить до зазначеного розділу VI вказаного Закону.

Частиною 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до п. 5 ст. 7 Закону про банкрутство, боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами; орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство; при ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом. Боржник за невиконання вимог цієї частини несе відповідальність згідно із законом.

Боржник -приватне підприємство «ГРИГ», ідентифікаційний код: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська область, Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6, зареєстрований 22 лютого 1995 року, факт перебування в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців підтверджено Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №12485786 станом на 19 грудня 2011 року, є суб'єктом підприємницької діяльності та є суб'єктом банкрутства.

Судом встановлено, що 18 липня 2011 року власником Боржника -Гарчу Володимиром Дмитровичем прийнято рішення про припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації, що підтверджено протоколом засновника Боржника від 18 липня 2011 року; поряд із цим, відповідно до вказаного протоколу, прийнято рішення призначити Головою ліквідаційної комісії по припиненню діяльності Боржника в результаті ліквідації Гарчу В.Д., ідентифікаційний номер 3220522375, місцезнаходження: Миколаївська область, м. Очаків, вул. Потьомкіна, буд. 10, кв. 27; а також вказаним протоколом встановлено, що термін припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації не повинен бути меншим, ніж 2 місяці; Голові ліквідаційної комісії прийняти на себе повноваження щодо управління справами Боржника і почати роботу, керуючись порядком та строками проведення ліквідаційної процедури; зобов'язано Голову ліквідаційної комісії негайно повідомити державного реєстратора про прийняте рішення щодо припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації; помістити в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення Боржника та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до нього (триденний строк з моменту призначення Голови ліквідаційної комісії); прийняти всі можливі заходи щодо виявлення кредиторів та дебіторів (протягом 2-х місяців з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності боржника в результаті ліквідації), а також письмово повідомивши їх про припинення Боржника (протягом 20 днів з моменту публікації повідомлення про ліквідацію); вжити всіх заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості (протягом 2-х місяців з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації); виявити юридичні особи, учасником яких є боржник та здійснити вихід з даних підприємств (протягом 2-х місяців з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації); здійснити інвентаризацію майна і фінансових зобов'язань Боржника, основних фондів, нематеріальних активів, фінансових вкладень, товарно-матеріальних цінностей, незавершеного виробництва, грошових коштів і бланків документів суворої звітності, розрахунків, тощо (протягом місяця з моменту публікації повідомлення про припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації); здійснити оцінку майна Боржника (до складання проміжного ліквідаційного балансу); здійснити заходи щодо звільнення працівників Боржника відповідно до законодавства України (протягом терміну припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації); вжити заходи, спрямовані на пошук, виявлення і повернення майна Боржника, що знаходиться у третіх осіб (протягом терміну припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації); з дня закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторам скласти проміжний ліквідаційний баланс, який має містити відомості про склад майна Боржника та перелік кредиторської заборгованості, встановивши порядок розрахунків відповідно до складеного балансу і чинного законодавства; подати баланс на затвердження учасникам Боржника; здійснити виплати грошових сум кредиторам у порядку черговості, встановленої ст.112 ЦК України, відповідно до складеного проміжного ліквідаційного балансу; у випадку недостатності коштів для задоволення вимог кредиторів, здійснити продаж майна Боржника; закрити поточний рахунок; підготувати необхідні документи і здійснити зняття з обліку в цільових фондах та державній податковій інспекції; здати документи, що підлягають довгостроковому збереженню, в архівну установу; здати печатку та штамп на знищення (після задоволення вимог кредиторів); після завершення розрахунків з кредиторами скласти ліквідаційний баланс і подати на затвердження загальним зборам учасників разом з актом засідання ліквідаційної комісії (Голови ліквідаційної комісії) для перевірки її діяльності і подальшого завершення ліквідаційної процедури: отримати висновок аудитора щодо достовірності та повноти ліквідаційного балансу; по закінченні всіх заходів щодо припинення діяльності Боржника в результаті ліквідації Боржника Голові ліквідаційної комісії зібрати необхідний комплект документів та подати державному реєстратору, за місцем реєстрації для проведення державної реєстрації припинення Банкрута в результаті його ліквідації.

Той факт, що єдиним засновником (учасником) Боржника є Гарчу В.Д. та його правомочність приймати рішення про припинення господарської діяльності Боржника підтверджені Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №12485786 станом на 19 грудня 2011 року.

Протоколом №1 від 30 вересня 2011 року, зобов'язано Голову ліквідаційної комісіє Боржника: провести всі можливі заходи щодо виявлення кредиторів і дебіторів Боржника; вжити заходів по стягненню дебіторської заборгованості; виявити юридичних осіб, учасником яких є Боржник, здійснити вихід зі складу зазначених юридичних осіб Боржника; провести інвентаризацію майна та фінансових зобов'язань Боржника, основних фондів, нематеріальних активів, фінансових вкладень, товарно-матеріальних цінностей, незавершеного проведення, коштів і т.п.; створити інвентаризаційну комісію Боржника у складі Гарчу В.Д.; проведення інвентаризації покласти на інвентаризаційну комісію Боржника; необхідні документи по проведенню інвентаризації завіряти підписом Голови ліквідаційної комісії й печаткою Боржника; результати інвентаризації оформити відповідним актом і врахувати в бухгалтерському обліку суспільства; у випадку виявлення майна Боржника провести його оцінку; сформувати ліквідаційну масу; скласти проміжний ліквідаційний баланс, ліквідаційний баланс і провести всі передбачені законодавством заходи щодо ліквідації Боржника; після погашення кредиторської заборгованості затвердити ліквідаційний баланс і провести його аудиторську перевірку для підтвердження вірогідності й повноти; у випадку недостатності майна для погашення кредиторської заборгованості Голові ліквідаційної комісії звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство у відповідності зі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Відповідно до протоколу №2 від 07 листопада 2011 року Боржника, Головою ліквідаційної комісії Боржника повідомлено, що кредиторська заборгованість Боржника перед кредиторами становить 90 100,00 грн.; Боржник якого-небудь майна, яке належить йому на праві власності або повного господарського відання не має; дебіторська заборгованість відсутня; господарську діяльність Боржник не веде з травня 2011 року; інших джерел вступу коштів і погашення заборгованості Боржник не має; наявність кредиторської заборгованості в сумі 90 100,00 грн., яка складається із заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»(ідентифікаційний код: 35327058) підтверджується видатковою накладною №РН-0404 від 04 квітня 2011 року; задовольнити вимоги кредиторів за рахунок продажу майна не представляється можливим. Вказаним протоколом прийнято рішення звернутися до господарського суду Київської області із заявою про порушення провадження у справі.

Боржник у своїй заяві б/н від 21 листопада 2011 року про визнання банкрутом звертається до суду на підставі ст. 51 Закону про банкрутство із заявою у зв'язку із наявністю заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та просить: 1) прийняти заяву до розгляду та призначити її до розгляду у судовому засіданні; 2) порушити справу про банкрутство приватного підприємства «ГРИГ».

Детально дослідивши обставини справи у їх сукупності судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Згідно ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", безспірними вимогами кредиторів є вимоги кредиторів, визнані боржником , інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Відповідно до абз. 2 п. 4.6. Рекомендацій Президії Вищого Господарського Суду України господарським судам «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»№0-5/1193 від 04 червня 2004 року, ініціювання боржником порушення справи про банкрутство свідчить про відсутність між боржником та його кредиторами спору про наявність і неоплатність (реальну чи потенційну) боргу, оскільки сам боржник визнає ці обставини. Тому від боржника не вимагається подання доказів його неплатоспроможності на момент звернення до господарського суду.

В заяві Боржника б/н від 21 листопада 2011 року про визнання банкрутом Боржником визнано безспірною його заборгованість перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»у розмірі 90 100,00 грн. На підтвердження безспірності визнаних Боржником вимог перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»надано акт звірки взаємних розрахунків станом на 28 квітня 2011 року між товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та приватним підприємством «ГРИГ», що складений та підписаний товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та приватним підприємством «ГРИГ»(а. з. 17) та акт звірки взаємних розрахунків станом на 16 травня 2011 року між товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та приватним підприємством «ГРИГ», що складений та підписаний товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР» та приватним підприємством «ГРИГ»(а. з. 18). Також Боржником надано у якості підстав виникнення зобов'язання визнаного безспірним -копії Договору поставки №01/02 від 04 квітня 2011 року, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР», яке виступило постачальником та Боржником, який виступив замовником та докази передачі товару на підставі вказаного договору на загальну суму 90 100,00 грн., який не був оплачений Боржником.

Так, відповідно до матеріалів справи, заборгованість Боржника перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»у сумі 90 100,00 грн. виникла на підставі договору поставки №01/02 від 04 квітня 2011 року, згідно п. п. 1.1 якого товариство з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»-постачальник зобов'язався поставити товар, а Боржник -Замовник прийняти та оплатити товар в номенклатурі, кількості, по цінам, на суму, вказану у відвантажувальних накладних, розрахункових документах.

Відповідно до п. 3. 3 вказаного договору, датою поставки вважається дата отримання товару Замовником. Товар вважається поставленим Поставщиком і прийнятим Замовником з моменту пред'явлення останнім належним чином оформленої довіреності.

Факт надання послуг по поставці товарів Боржнику підтверджено видатковою накладною №РН-0404 від 04 квітня 2011 року, що підписана Боржником та товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР», згідно якої Поставщиком Замовнику було поставлено товарів -будівельних матеріалів у кількості 100 одиниць, вартістю 901,00 грн. за одиницю на загальну суму 90 100,00 грн.

29 квітня 2011 року товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»виставлено претензію №1 Боржнику на загальну суму 90 100,00 грн.

06 травня 2011 року Боржник у Відповіді на претензію підтвердив наявність заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР» у сумі 90 100,00 грн.

Відповідно до актів звірки взаємних розрахунків станом на 28 квітня 2011 року та на 16 травня 2011 року між товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та приватним підприємством «ГРИГ», що підписані товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»та Боржником, заборгованість Боржника перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»становить 90 100,00 грн.

Для підтвердження заборгованості перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»в сумі 90 100,00 грн. Боржником до заяви б/н від 21 листопада 2011 року про визнання банкрутом додано копію акту інвентаризації розрахунків із покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами (форма № інв-17) від 03 жовтня 2011 року, де повідомлено, що на підставі протоколу від 30 вересня 2011 року проведена інвентаризація розрахунків з покупцями, поставщиками та іншими дебіторами і кредиторами станом на 30 вересня 2011 року та встановлено наявність кредиторської заборгованості у сумі 90 100,00 грн. У довідці б/н, б/дати до акту інвентаризації розрахунків із покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами 03 жовтня 2011 року (додаток до форми №інв-17) зазначено, що кредиторська заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»за надані послуги з 04 квітня 2011 року у сумі 90 100,00 грн., виникла на підставі договору поставки від 04 квітня 2011 року та видаткової накладної від 04 квітня 2011 року. Також наявність заборгованості Боржника перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР», що виникла на підставі договору поставки №01/02 від 04 квітня 2011 року та видаткової накладної №РН-0404 від 04 квітня 2011 року у сумі 90 100,00 грн. підтверджена розшифровкою кредиторської заборгованості Боржника станом на 01 вересня 2011 року (а.з. 29).

На вимогу суду Боржником проведено аудит та надано аудиторський висновок по результатах перевірки з метою підтвердження ліквідаційного балансу приватного підприємства «ГРИГ»від 24 листопада 2011 року №2, проведеного директором публічного акціонерного товариства «ПОДАТКОВИЙ АУДИТ УКРАЇНИ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 37814647, що підтверджено витягом з Інформаційно-ресурсного центру -Пошук в ЄДР, http://irc.gov.ua/ua/Poshuk-v-YeDR.html ) Панасенко Я.В., де аудитором встановлено, що кредиторська заборгованість Боржника перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР» складає 90,1 тис. грн., яка виникла на підставі договору поставки №01/02 від 04 квітня 2011 року.

На підставі вищенаведеного суд дійшов висновку про те, що заборгованість Боржника перед товариством з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»у сумі 90 100,00 грн. є безспірною у відповідності до Закону про банкрутство, грошовою, такою, що не сплачена Боржником товариству з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР».

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", для цілей цього Закону терміни вживаються у наступному значенні: неплатоспроможністю є неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку їх сплати грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, а також виконати зобов'язання щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів) не інакше як через відновлення платоспроможності.

Перевіряючи платоспроможність чи неплатоспроможність Боржника суд дійшов наступних висновків.

У своїй заяві б/н від 21 листопада 2011 року про визнання банкрутом Боржник вказує, що не має будь-якого майна, за рахунок якого можливе погашення вимог кредиторів, що також підтверджено актом перевірки інвентаризації цінностей приватного підприємства «ГРИГ»від 03 жовтня 2011 року, в якому Головою ліквідаційної комісії підтверджено відсутність майна та цінностей/ активів у Боржника; інвентаризаційним описом №1 від 03 жовтня 2011 року, в якому зазначено, що майно, що належить Боржнику на праві власності або повного господарського відання відсутнє, основні кошти відсутні, що підтверджується балансом підприємства станом на 01 вересня 2011 року.

Факт відсутності активів Боржника станом на 24 листопада 2011 року, за рахунок яких можливе погашення заборгованості перед кредитором Боржника підтверджено також аудиторським висновком по результатах перевірки з метою підтвердження ліквідаційного балансу приватного підприємства «ГРИГ»від 24 листопада 2011 року, де аудиторська перевірка проведена аудитором Панасенко Я.В. директором публічного акціонерного товариства «ПОДАТКОВИЙ АУДИТ УКРАЇНИ». На підтвердження відсутності активів Боржника надано Витяг з Державного реєстру обтяжень рухомого майна №34304469 від 19 грудня 2011 року, згідно якого в державному реєстрі обтяжень рухомого майна інформація щодо обтяжень рухомого майна Боржника відсутня; Витяг з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №34304501 від 19 грудня 2011 року, згідно якого в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна інформація щодо заборон відчуження нерухомого майна Боржника відсутня. Згідно довідки №01/7-677 від 17 жовтня 2011 року Публічного акціонерного товариства «БАНК РИНКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ», станом на 17 жовтня 2011 року на рахунках Боржника, відкритих у Публічному акціонерному товаристві «БАНК РИНКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»залишок коштів складав 0,00 грн. У довідці №0-14-36974БТ від 10 листопада 2011 року Акціонерного банку «ПІВДЕННИЙ»повідомлено, що Боржнику закрито поточний рахунок 09 листопада 2011 року. В довідці №01/7-714 від 24 жовтня 2011 року Публічного акціонерного товариства «БАНК РИНКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»повідомлено, що Боржнику закрито поточні рахунки в національній та іноземній валюті. У довідці №395 від 18 жовтня 2011 року Публічного акціонерного товариства «АктаБанк»повідомлено, що 07 вересня 2009 року згідно заяви директора приватного підприємства «ГРИГ»Боржнику було закрито поточний рахунок. Згідно довідки б/№ від 31 жовтня 2011 року про наявність майна, Головою ліквідаційної комісії Боржника повідомлено, що Боржнику не належить будь-яке рухоме або нерухоме майно.

Від учасників провадження не надійшло жодних доказів наявності у Боржника майна, на яке може бути звернене стягнення, доказів платоспроможності Боржника.

Відповідно до п. 3 Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року № 14 у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року № 1361, - «Аналіз наявності (відсутності) ознак дій з приховування чи доведення до банкрутства або фіктивного банкрутства підприємства та визначення ознак втрати або відновлення платоспроможності», - ч. 3 п. п 3.3. - ознаками стійкої фінансової неспроможності можуть вважатися: збитковість діяльності протягом двох років; відхилення показників ліквідності від граничного значення; зупинення платежів, що триває понад три місяці, за наявності боргових зобов'язань, строки платежів за якими настали; наявність значної (понад триста мінімальних розмірів заробітної плати) суми непогашених боргових зобов'язань, строки платежів за якими настали більше як три місяці тому; наявність значної суми непогашених боргових зобов'язань, визнаних юридичною особою - боржником або підтверджені виконавчими документами; наявність у підприємства значної суми непогашених штрафів, пені, неустойки, визнаних у судовому порядку, за невиконання умов договорів та недотримання вимог законодавства; наявність заяви про порушення провадження у справі про банкрутство даної юридичної особи, прийнятої до розгляду господарським судом, або провадження у справі про банкрутство цієї юридичної особи.

Детально дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність низки ознак, які вказують на стійку фінансову неплатоспроможність Боржника, зокрема: наявність значної суми непогашених боргових зобов'язань, визнаних Боржником; наявність заяви про порушення провадження у справі про банкрутство даної особи боржника, прийнятої до розгляду господарським судом, або провадження у справі про банкрутство цієї особи. Таким чином, на підставі вищенаведених досліджених ознак, суд дійшов висновку про те, що відповідно до норми абз. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яким визначено поняття неплатоспроможності для цілей вказаного закону, п. 3 Методичних рекомендацій щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року № 14 у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року № 1361, Боржник на момент подачі Заяви про визнання банкрутом та на момент винесення даної постанови є неплатоспроможним відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Зазначені обставини вказують на нездатність Боржника своєчасно та в повному обсязі задовольнити вимоги кредитора, його неплатоспроможність та дають підстави для застосування відносно Боржника відповідних заходів та процедур в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно з п. 1 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора, здійснює офіційне оприлюднення ухвали про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.

Дослідивши матеріали справи судом встановлено, що безпосередньо від Голови ліквідаційної комісії (ліквідатора) Боржника до суду не надходило заяв чи згоди від нього стосовно призначення його ліквідатором Боржника.

В судовому засіданні 20 грудня 2011 року представником Боржника надано клопотання б/н, б/дати про призначення ліквідатором Боржника арбітражного керуючого Авілова С.В. До вказаного клопотання додано заяву б/н, б/дати арбітражного керуючого Авілова С.В. про згоду на призначення у справі про банкрутство Боржника до якої додано копію ліцензії Державного департаменту з питань банкрутства на право провадження діяльності арбітражних керуючих серії АГ №594785, видану 05 квітня 2011 року.

Враховуючи відсутність згоди Голови ліквідаційної комісії стосовно призначення його ліквідатором Боржника та наявність заяви щодо призначення ліквідатора Банкрута, суд виходить з наявних матеріалів справи.

Положеннями ч. 1-3 ст. 3? Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що якщо інше не передбачено цим Законом, арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути призначено фізичну особу - суб'єкта підприємницької діяльності, яка має вищу юридичну або економічну освіту, володіє спеціальними знаннями та не є зацікавленою особою щодо боржника і кредиторів. Якщо інше не передбачено цим Законом, арбітражні керуючі діють на підставі ліцензії арбітражного керуючого, виданої уповноваженим органом у порядку, встановленому законом. Арбітражними керуючими не можуть бути призначені: особи, які згідно з цим Законом вважаються заінтересованими; особи, які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, за винятком випадків, коли з дня усунення цієї особи від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років, якщо інше не встановлено цим Законом; особи, яким заборонено здійснювати цей вид підприємницької діяльності або займати керівні посади; особи, які мають судимість за вчинення корисливих злочинів. До призначення арбітражним керуючим особа має подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

Відповідно до клопотання представника Боржника б/н, б/дати про призначення ліквідатора Боржника, останній просить призначити ліквідатором у справі про банкрутство Боржника Авілова С.В. (ліцензія АГ №594785 від 05 квітня 2011 року).

Відповідно до заяви арбітражного керуючого Авілова Сергія Вікторовича б/н, б/дати, про участь у справі про банкрутство Боржника, останній повідомляє, що згоден на призначення ліквідатором у справі про банкрутство Боржника; також арбітражний керуючий Авілов С.В. повідомляє, що за час провадження діяльності арбітражного керуючого порушення термінів подання інформації, передбаченої Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до державного органу з питань банкрутства та порушень законодавства та ліцензійних умов провадження діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) не допускав; судимості за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має; управління боржником раніше не здійснював; не є зацікавленою особою стосовно боржника відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". До вказаної заяви арбітражним керуючим Авіловим С.В. додано належним чином засвідчену копію ліцензії Державного департаменту з питань банкрутства на право провадження діяльності арбітражних керуючих серії АГ №594785, видану 05 квітня 2011 року.

Жодних інших заяв щодо призначення інших кандидатур ліквідатором Боржника до суду станом на поточну дату, не надходило.

Дослідивши матеріали справи, заяву арбітражного керуючого Авілова С.В. з доданими до неї документами суд дійшов висновку про те, що арбітражний керуючий Авілов С.В. відповідає вимогам, встановленим законодавством до особи арбітражного керуючого, в тому числі вимогам ст. 3? Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", від Авілова С.В. надійшли всі необхідні документи, що підтверджують відповідність вищезазначеним вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а тому арбітражний керуючий Авілов С.В. може бути призначена ліквідатором Банкрута.

Суд бере до уваги те, що в матеріалах справи є клопотання представника Боржника про призначення ліквідатором Боржника кандидатури арбітражного керуючого Авілова С.В.

За таких обставин, суд вирішив призначити Авілова С.В. ліквідатором Боржника у справі Б8/187-11.

Керуючись ст. ст. 1, 3?, 5, 22, 40, 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. ст. 32-36, 75, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, Рекомендаціями Президії Вищого Господарського Суду України господарським судам «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»№ 0-5/1193 від 04 червня 2004 року, Методичними рекомендаціями щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджених Наказом Міністерства економіки України від 19 січня 2006 року № 14 у редакції наказу Міністерства економіки України від 26 жовтня 2010 року № 1361, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати приватне підприємство «ГРИГ», ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6, банкрутом.

2. Визнати грошові вимоги Кредитора -товариства з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»(ідентифікаційний код: 35327058, місцезнаходження: м. Львів, вул. Винниченка, буд. 12/8) в сумі 90 100,00 (дев'яносто тисяч сто гривень 00 коп.) грн. основного боргу.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором приватного підприємства «ГРИГ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6) арбітражного керуючого Авілова Сергія Вікторовича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серії АГ №594785, видана 05 квітня 2011 року; ідентифікаційний номер: 2223017350; місце проживання: Київська область, м. Бровари, вул. Гагаріна, буд. 29, кв. 175).

Задовольнити: клопотання представника Боржника б/н, б/дати про призначення ліквідатора по справі та заяву арбітражного керуючого Авілова С.В. б/н, б/дати про участь у справі про банкрутство.

Протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора Голові ліквідаційної комісії Банкрута передати ліквідатору всю бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута.

Ліквідаторові протягом 15 днів з моменту винесення цієї постанови прийняти бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності.

До завершення строку ліквідаційної процедури забезпечити виконання дій та заходів, передбачених ст. ст. 25-32 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з урахуванням особливостей передбачених ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо банкрутства боржника, що ліквідується власником.

4. Зобов'язати ліквідатора приватного підприємства «ГРИГ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6) арбітражного керуючого Авілова Сергія Вікторовича у п'ятиденний строк подати до офіційного друкованого органу Верховної Ради України «Голос України»чи Кабінету Міністрів України «Урядовий кур'єр»оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, про що надати суду відповідні докази. Примірник газети після публікації подати до господарського суду.

Газетне оголошення має містити повне найменування боржника, визнаного банкрутом, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора Банкрута, дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури із застереженням про те, що кредитори можуть направляти ліквідатору заяви з вимогами до боржника у місячний строк з дня опублікування оголошення.

5. Зобов'язати Банкрута, керівника, засновника (учасника) Банкрута забезпечити виконання ліквідатором вимог законодавства, передати ліквідаторові матеріали, відомості, документи щодо фінансово-господарської діяльності Банкрута.

6. Припинити повноваження засновника (учасника) майна Банкрута, керівника, голови ліквідаційної комісії приватного підприємства «ГРИГ»щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

7. Звільнити з податкової застави активи платника податків -приватного підприємства «ГРИГ»(ідентифікаційний код юридичної особи: 22947668, місцезнаходження: 07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6).

8. Призначити судове засідання для розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на 10 липня 2012 року на 10 год. 15 хв. в приміщенні господарського суду Київської області (м. Київ, вул. Комінтерну, 16, каб. 201).

Ліквідатору надати до 26 червня 2012 року звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Банкрута.

9. Постанову надіслати: Відділу державної виконавчої служби Вишгородського районного управління юстиції (07300, м. Вишгород, вул. Шолуденка, 6); державному реєстратору Вишгородської районної державної адміністрації Київської області (07300, Київська обл., місто Вишгород, пл. Шевченка, 1); ліквідатору Банкрута (Київська область, м. Бровари, вул. Гагаріна, буд. 29, кв. 175);

Копію постанови надіслати: приватному підприємству «ГРИГ»(07300, Київська обл., Вишгородський район, м. Вишгород, вул. Межигірського спасу, буд. 6); Гарчу В.Д. (05700, Миколаївська обл., м. Очаків, вул. Потьомкіна, буд. 10, кв. 27); товариству з обмеженою відповідальністю «БЛАНС-КОР»(ідентифікаційний код: 35327058, місцезнаходження: м. Львів, вул. Винниченка, буд. 12/8); Управлінню з питань банкрутства Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України (04071, м. Київ, вул. Ярославська, буд. 5/2, каб. 2); державній податковій інспекції у Вишгородському районі Київської області (07300, Київська обл., м. Вишгород, пр-т Шевченка, буд. 1 а); управлінню Пенсійного фонду України у Вишгородському районі (07300, Київська область, м. Вишгород, вул. Межигірського Спасу, буд. 6); Вишгородській міжрайонній виконавчій дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (Київська область, Вишгородський район, м. Вишгород, вул. І. Мазепи, буд. 6А); відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Вишгородському районі (07300, м. Вишгород, вул. Межигірського Спасу, буд. 6).

Дата набрання чинності постановою -20 грудня 2011 року.

Термін пред'явлення виконавчого документу до виконання -до 20 грудня 2012 року.

Суддя Скутельник П.Ф.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.12.2011
Оприлюднено29.10.2012
Номер документу26533401
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б8/188-11

Ухвала від 25.02.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 17.12.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 10.07.2012

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Постанова від 20.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Скутельник П.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні