Постанова
від 24.10.2012 по справі 2а/0470/9841/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2012 р. Справа №2а/0470/9841/12 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Верба І.О., розглянувши в порядку скороченого провадження у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «РЕД СТОУН» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

Державна податкова інспекція у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із позовною заявою до Приватного підприємства «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032) про припинення юридичної особи з підстав наявності у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, що також підтверджується довідкою №528/07-3004 про встановлення місцезнаходження платника податків, яка складена після виходу працівників податкової інспекції за юридичною адресою відповідача.

Ухвалу про відкриття скороченого провадження відповідачу направлено на адресу, зазначену у свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи, а саме: м. Дніпропетровськ, проспект Газети «Правда», буд. 35, к. 803, та вручено 30 серпня 2012 року, що підтверджується відповідним повідомлення про вручення поштового рекомендованого відправлення (а.с.19).

Відповідачем надано до суду заперечення на позовну заяву, в обґрунтування яких відповідач зазначає, що підприємство подає звітність до податкової інспекції, крім того, орендує офіс за своєю юридичною адресою, а також має наміри на будівництво торговельно-розважального комплексу. Крім того, охорона, яка знаходиться біля офісу відповідача заперечує прихід співробітників податкової інспекції, такий запис у журналі реєстрації відвідувачів відсутній. Отже, підстави для припинення ПП «РЕД СТОУН» відсутні.

Позивач після ознайомлення із запереченнями надав суду пояснення, у яких зазначив, що відповідач не надав письмових доказів на спростування приходу співробітників ДПІ за вказаною юридичною адресою підприємства, крім того, згідно декларації з податку на прибуток за І півріччя 2012 року ПП «РЕД СТОУН» звітує з нульовими показниками, що свідчить про відсутність господарської діяльності.

Відповідно до частини 4 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Приватне підприємство «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032) зареєстроване Виконавчим комітетом дніпропетровської міської ради 20 липня 2006 року, номер запису про державну реєстрацію 1 224 102 0000 028246; місцезнаходження юридичної особи: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ, проспект Газети «Правда», буд. 35, к. 803 (а.с.7).

Платник податків ПП «РЕД СТОУН» узятий на облік 20 липня 2006 року за №5944 у ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська (а.с.6).

Згідно довідки Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська від 13 серпня 2012 року №17812/10/19-023 станом на дату довідки по підприємству ПП «РЕД СТОУН» податковий борг відсутній (а.с.5). Відповідно до довідки про стан розрахунків з бюджетом за відповідачем рахується переплата в сумі 1,00 грн. (а.с.12).

З матеріалів справи вбачається, що 4 червня 2012 року начальником підрозділу податкової міліції Неделко А.І. складено довідку №528/07-3004 про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків ПП «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032), відповідно до пункту 3 якої місцезнаходження платника податку не встановлено. При цьому, у довідці зазначено зареєстроване місцезнаходження платника податків: 49000, м. Дніпропетровськ, проспект Газети «Правда», буд. 35, та вказано, що були проведені усі необхідні та достатні заходи щодо встановлення місцезнаходження платника податків (а.с.8).

На підставі зазначеної довідки податковою інспекцією складено та направлено державному реєстратору повідомлення за формою №18-ОПП від 30 липня 2012 року №256 про відсутність юридичної особи ПП «РЕД СТОУН» за місцезнаходженням для проведення заходів згідно із частиною 12 статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб-підприємців» (а.с.9).

У матеріалах справи міститься податкова декларація ПП «РЕД СТОУН» з податку на прибуток підприємства за перше півріччя 2012 року (вх. №19781 від 27 липня 2012 року), у якій підприємством зазначено нульові показники.

10 серпня 2012 року ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська видано розпорядження №23-р про звернення до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовними заяви про припинення юридичних осіб, зокрема, Приватного підприємства «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032) у зв'язку із поданням платниками податків документів фінансової звітності із показниками, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності, та не встановленням знаходження таких платників за юридичною адресою за результатами виходу працівників відділу податкової міліції, про що складено довідку та направлено повідомлення за формою №18-ОПП державному реєстратору, а також у зв'язку із надходженням відомостей з Єдиного державного реєстру про внесення інформації щодо відсутності підтвердження відомостей про юридичну особу.

Вирішуючи заявлений спір по суті, суд виходить із того, що відповідно до підпункту 20.1.12 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до підпунктів 16.1.2, 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 49.2 статті 49 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

У відповідності до частини 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб-підприємців» підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є: визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, а також в інших випадках, встановлених законом; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного капіталу юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Суд зазначає, що законодавством не передбачено припинення юридичної особи з підстав подання податкової звітності з нульовими показниками.

Пунктом 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 22 грудня 2010 року №979 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 грудня 2010 року за №1439/18734, передбачено, що якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі: неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; наявності в органу державної податкової служби передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання, то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду із позовною заявою про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Як було зазначено вище, 4 червня 2012 року начальником підрозділу податкової міліції Неделко А.І. складено довідку №528/07-3004 про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків ПП «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032), відповідно до пункту 3 якої місцезнаходження платника податку не встановлено. Суд зазначає, що у довідці зазначено невірну адресу платника податків, а саме: зазначено адресу «49000, м. Дніпропетровськ, проспект Газети «Правда», буд. 35», тоді як відповідач зареєстрований за адресою «49000, м. Дніпропетровськ, проспект Газети «Правда», буд. 35, к. 803», за якою і було доставлено кореспонденцію, направлену судом.

Позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи (відповідача) за місцезнаходженням, однак, доказів на підтвердження таких обставин позивачем не надано.

Так, відповідно до Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо ПП «РЕД СТОУН» (код ЄДРПОУ 34513032) станом на 25 вересня 2012 року: місцезнаходження юридичної особи - 49000, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Амур-Нижньодніпровський район, проспект Газети «Правда», будинок 35, офіс 803, статус відомостей про юридичну особу - підтверджено.

На виконання ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2012 року про витребування доказів Державною податковою інспекцією у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська надано Довідку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 4 жовтня 2012 року, у якій міститься останній запис 9, з якого вбачається, що 29 серпня 2012 року здійснено реєстраційну дію №1 224 106 0009 028246, підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог та відсутність підстав для їх задоволення, оскільки до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців не внесено запис про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, що підтверджується відповідною довідкою.

Керуючись статтями 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у Амур-Нижньодніпровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Приватного підприємства «РЕД СТОУН» про припинення юридичної особи - відмовити повністю.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, та підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки. Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя І.О. Верба

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.10.2012
Оприлюднено30.10.2012
Номер документу26538076
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/9841/12

Постанова від 24.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 21.08.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні