Постанова
від 15.10.2012 по справі 2а-10697/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

в порядку письмового провадження

м. Київ

15 жовтня 2012 року № 2а-10697/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Маруліної Л.О. , розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовомДержавної податкової інспекції у м. Черкасах до третя особа проДержавного реєстратора виконавчого комітету Черкаської міськради Литвина Олексія Вікторовича, Державного реєстратора Деснянської в м. Києві державної адміністрації Кононової Лесі Борисівни Товариство з обмеженою відповідальністю «Бусож» визнання недійсною та скасування державної реєстрації змін до установчих документів

До Окружного адміністративного суду міста Києва відповідно до ухвали Черкаського окружного адміністративного суду від 18.07.2012р. за підсудністю надійшла адміністративна справа №2а/2370/2174/2012 за позовом Державної податкової інспекції у м. Черкасах Черкаської області ДПС до Державного реєстратора виконавчого комітету Черкаської міськради Литвина Олексія Вікторовича, Державного реєстратора Деснянської в м. Києві державної адміністрації Кононової Лесі Борисівни про визнання недійсною та скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Бусож»(код 32979172), проведену щодо зміни місцезнаходження підприємства з адреси: 02225, м. Київ, вулиця Радунська, 3 на адресу: 18029, м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17, кв. 32/1.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 08.08.2012 року справу прийнято до провадження та призначено до судового розгляду.

В судове засідання 26.09.2012 р. представники сторін та третьої особи не прибули, належним чином повідомлені про дату, час та місце проведення судового засідання. Позивач та відповідачі просили розглядати справу без участі їх представників.

Відповідно до частини шостої ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикладене та з урахуванням вимог ст. ст. 41, 122, 128 КАС України, суд дійшов до висновку про розгляд справи у письмовому провадженні.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ТОВ «Бусож»за адресою: м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17, кімната 32/1, фактично не знаходиться та юридично ніколи не знаходилось. В якості доказів позивач надає довідку від 30.01.2012 р. № 2968 про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків, повідомлення від 20.02.2012 р. № 530/29-012 про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням, витяги з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також копії листів ПрАТ НВК «Агробудосвіта»та ТОВ «ЕКФ «Унівесітас», які на думку позивача, підтверджують відсутність договорів оренди приміщення третьою особою за адресою: м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17.

Відповідачі заперечень проти позову не надали, просили суд розглядати справу на розсуд суду.

Дослідивши наявні матеріали справи, Окружний адміністративний суд міста Києва, встановив , що Товариство з обмеженою відповідальністю «Бусож»(код 32979172) зареєстроване 09.09.2010 р. Деснянською районною у місті Києві державною адміністрацією.

У грудні 2011 року ТОВ «Бусож»прийнято рішення змінити місцезнаходження та встановити нове місцезнаходження ТОВ «Бусож»за адресою: м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17, кв. 32/1.

28.12.2011 р. проведено державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи щодо зміни місцезнаходження підприємства з адреси: 02225, м. Київ, вулиця Радунська, 3 на адресу: 18029, м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17, кв. 32/1.

Разом з тим відповідно до Довідки від 30.01.2012 р. № 2968 про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків було встановлено, що ТОВ «Бусож»за адресою: 18029, м. Черкаси, вулиця Сумгаїтська, 17, кв. 32/1 не перебуває.

Згідно отриманих відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 11.04.2012р. державним реєстратором виконавчого комітету Черкаської міської ради було внесено запис щодо відсутності згаданої юридичної особи за вказаною адресою.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва приходить до наступних висновків.

Згідно положень частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Спеціальним Законом, який регулює відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців є Законом України від 15.05.2003 р.№ 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (далі - Закон № 755-IV)

Відповідно до частині 1 ст. 4 Закону № 755-IV, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом , шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону № 755-IV відомості про юридичну особу або фізичну особу-підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Статтею 29 Закону № 755-IV встановлено, що для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Пунктом 14 вказаної статті передбачено, що Державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи повинен видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику один примірник оригіналу установчих документів у старій редакції з відмітками державного реєстратора про проведення державної реєстрації змін до установчих документів та в той же день передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

В силу вимог ч. 11 ст. 29 Закону № 755-IV державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо: документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації; документи не відповідають вимогам, які встановлені частинами першою, другою, четвертою, п'ятою та сьомою статті 8, частиною п'ятою статті 10 та частиною двадцять першою статті 22 цього Закону; документи подані не у повному обсязі; документи подані з порушенням строку, який встановлено частиною одинадцятою статті 37 цього Закону; документи подано особою, яка не має на це повноважень; до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій.

Таким чином, законодавцем визначений вичерпний перелік підстав, за наявності хоча б однієї з яких, державний реєстратор має право залишити подані юридичною особою документи для реєстрації змін до установчих документів без розгляду.

Проте, позивач, не надав суду доказів, які б свідчили про невідповідність поданих ТОВ «Бусож»документів щодо зміни місцезнаходження підприємства.

Крім того, суд звертає увагу, що ст.. 31 Закону № 755-IV встановлено підставу для скасування державної реєстрації змін до установчих документів, якою є судове рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи. Суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Однак, позивачем не надано суду доказів наявності судового рішення, яке набрало законної сили про скасування рішення ТОВ «Бусож»про зміну місцезнаходження або судового рішення про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів підприємства.

Твердження податкового органу про те, що ТОВ «Бусож»подано державному реєстратору неправдиві відомості, не приймаються судом до уваги, оскільки підстави для неприйняття документів, залишення їх без розгляду та скасування рішення про внесення змін до установчих документів чітко визначені вимогами Закону № 755-IV, проте така підстава, як надання неправдивих відомостей у даному нормативно-правовому акті відсутня.

Згідно з ч.1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу .

Водночас, докази подані позивачем, не підтверджують обставини, на які він посилається в обґрунтування позовних. З огляду на зазначене у задоволенні позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 41, 69, 71, 94, 97, 122, 128, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

П О С Т А Н О В И В

1. У задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у м. Черкасах до Державного реєстратора виконавчого комітету Черкаської міськради Литвина Олексія Вікторовича, Державного реєстратора Деснянської в м. Києві державної адміністрації Кононової Лесі Борисівни, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Бусож»про визнання недійсною та скасування державної реєстрації змін до установчих документів відмовити повністю.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд міста Києва протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Л.О. Маруліна

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.10.2012
Оприлюднено29.10.2012
Номер документу26539781
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10697/12/2670

Ухвала від 28.02.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Земляна Г.В.

Постанова від 15.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

Ухвала від 08.08.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Маруліна Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні