Рішення
від 14.05.2012 по справі 426/3684/12
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 426/3684/12

Провадження № 2/426/2597/12

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

14.05.2012 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

Головуючого -судді Шестакової З.С.

при секретарі - Пометій Є.Т.

за участю позивача - ОСОБА_1

представника відповідача -ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Нікополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконкому Нікопольської міської ради, Нікопольської райдержадміністрації про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

Позивач звернулась до суду із позовом про визнання права власності на спадщину за законом.

Свої вимоги мотивує тим, що, 10 жовтня 2007 року померла її баба, ОСОБА_3. Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входило належне їй на праві власності наступне майно:

- квартира АДРЕСА_1;

- земельна ділянка площею 4,510 га в межах згідно з планом (цільове призначення -для ведення товарного сільськогосподарського виробництва), яка розташована на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області.

Після смерті її баби спадщину фактично прийняв її батько, ОСОБА_4, який на момент її смерті і до дня своєї смерті проживав у вищевказаній квартирі , сплачуючи комунальні платежі.також у свідоцтві про право власності на нерухоме майно (двокімнатну квартиру, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Нікополь, вул. Дружби. АДРЕСА_2) він записаний як власник ? частки квартири. Слід зазначити, що її батько був єдиним спадкоємцем після смерті своєї матері, інших спадкоємців не було.

Такоє він отримав свідоцтво про право на спадщину за закоом, яким йому була передана у власність земельна ділянка площею 4,510 га в межах згідно з планом. Однак Державний акт на право приватної власності на землю він отримати не встиг.

Її батько, ОСОБА_4, помер 01 березня 2011 року, про що їй було видано свідоцтво про смерть. На день його смерті залишилося спадкове майно.

Відповідно до ст. 1261 Цивільного кодексу України вона є спадкоємцем першої черги, інших спадкоємців немає. З її матір»ю, ОСОБА_5, він розлучений з 1989 року.

Після цього шлюбу вона повторно вийшла заміж у 1990 році. Претензій стосовно садкового майна вона не має. Спадщину вона прийняла шляхом постійного проживання у квартирі, сплачує за комунальні послуги.

У Зв»язку з Тим, що за життя її батько не оформив належним чином право власності на житло та не отримав державний акт на земельну ділянку, друга Нікопольська державна нотаріальна контора не може видати мені свідоцтво про право на спадщину за законом.

В судовому засіданні позивач позов підтримала на його задоволенні наполягала.

Представник відповідача в судовому засіданні проти задоволення позову не заперечував.

Заслухавши сторони, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив та батьки.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як було встановлено судом, 10 жовтня 2007 року померла її баба, ОСОБА_3. Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входило належне їй на праві власності наступне майно:

- квартира АДРЕСА_1;

- земельна ділянка площею 4,510 га в межах згідно з планом (цільове призначення -для ведення товарного сільськогосподарського виробництва), яка розташована на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області.

Після смерті її баби спадщину фактично прийняв її батько, ОСОБА_4, який на момент її смерті і до дня своєї смерті проживав у вищевказаній квартирі , сплачуючи комунальні платежі.також у свідоцтві про право власності на нерухоме майно (двокімнатну квартиру, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська обл., м. Нікополь, вул. Дружби. АДРЕСА_2) він записаний як власник ?? частки квартири. Слід зазначити, що її батько був єдиним спадкоємцем після смерті своєї матері, інших спадкоємців не було.

Позивач звернулась до нотаріальної контори для прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку з тим, що за життя її батько не оформив належним чином право власності на житло та не отримав Державний акт на земельну ділянку.

Позивач звернувшись до нотаріальної контори після смерті батька, отримала відмову у вчиненні нотаріальних дій, (а.с.14).

Виходячи із наведеного, суд дійшов висновку про те, що позивач правомірно володіє спадковим майном, на час відкриття спадщини проживала разом їз спадкодавцем, фактично вступила в управління та володіння спадковим майном та прийняла його як частину спадщини, є його спадкоємцем першої черги за законом, від спадкування не усувалась, а тому її позов підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 10,11,14,15,212,213-215,218,256 ЦПК України, ст.ст.1261,1268 ЦК України, суд

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Нікопольської міської ради, Нікопольської районної державної адміністрації про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за позивачкою, ОСОБА_1, право власності на спадкове майно: двокімнатну квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3, та передану у власність земельну ділянку площею 4, 510 га в межах згідно з планом (цільове призначення -для ведення товарного сільськогосподарського виробництва), яка рошташована на території Криничуватської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, Державний акт на право приватної власності на землю, IV - ДП №135775 виданий 13.09.2002 року Нікопольською райдержадміністрацією, кадастровий номер земельної ділянки 1222982800:02:001:0306, після смерті батька, ОСОБА_4.

Звільнити позивача від сплати судового збору на тій підставі, що вона проживала разом зі спадкодавцем, фактично прийнявши спадщину.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення через Нікопольський міськрайонний суд. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:

ОСОБА_6

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.05.2012
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу26703842
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —426/3684/12

Ухвала від 30.03.2012

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шестакова З. С.

Рішення від 14.05.2012

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Шестакова З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні