Рішення
від 24.03.2012 по справі 2036/620/2012
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 24.03.2012

Справа №2036/620/2012

Провадження № 2/2036/493/2012

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2012 року Чугуївський міський суд Харківської області у складі: головуючого -судді Слурденко О.І., при секретарі Шиловій І.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Чугуєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чугуївської міської ради про визнання права власності на самовільно збудовані приміщення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася з позовом до суду про визнання за нею права власності на самовільно збудовані прибудову та мансарду до будівлі магазину, розташованого по вул. Кожедуба, 3а в м. Чугуєві Харківської області.

В позовній заяві позивач вказала, що їй на праві приватної власності згідно договору дарування, належить будівля магазину «Сюрприз»по вул. Кожедуба, 3а в м. Чугуєві Харківської області. Ця будівля розташована на земельній ділянці площею 0,0473га, яку для обслуговування вищезазначеної будівлі, Чугуївська міська рада передала в оренду строком на 50 років попередньому її власнику.

За час користування земельною ділянкою та розташованим на ній нерухомим майном, колишній власник на підставі рішення виконкому Чугуївської міської ради та дозволу на проведення будівельних робіт, розпочала будівництво підсобних приміщень, яке продовжила та закінчила позивач, не отримавши в встановленому законом порядку дозволу на своє ім'я на таке будівництво.

Так, зареєструвати право власності на збудовані нею прибудову та мансарду до будівлі магазину, що належить їй на праві приватної власності, вона не може, оскільки таке будівництво вважається самочинним.

Просить суд визнати за нею право власності на самовільно збудовані приміщення до магазину, оскільки не може оформити та юридично закріпити за собою право власності на нерухоме майно, що належить їй за законом.

Сторони в судове засідання на з'явилися, надавши суду письмові заяви: позивач -про підтримку позовних вимог і проханням розглянути справу без її участі, відповідач -про визнання позову і проханням розглянути справу без участі його представника.

Вивчивши докази, дослідивши матеріали справи, суд надходить до наступного.

Згідно ст.375 ЦК України, власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам. Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно.

Як встановлено в ході судового розгляду справи, згідно договору дарування, посвідченого 02.07.2010 року приватним нотаріусом Чугуївського міського нотаріального округу, зареєстрованого в реєстрі за №1435 позивачу на праві приватної власності належить будівля магазину «Сюрприз», розташована по вулиці Кожедуба,3а в місті Чугуєві Харківської області.

Відповідно до ч.1 ст.377 до особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах встановлених договором.

Земельна ділянка, площею 0,0473га, кадастровий номер 6312000000:07:008:0011, на якій розташовано вищевказаний об'єкт нерухомого майна, була передана Чугуївською міською радою в довгострокове користування строком на 50 років попередньому власнику будівлі -ОСОБА_2, що підтверджується договором оренди земельної ділянки від 02.06.2004 року. Згідно вищевказаного договору, цільовим призначенням даної земельної ділянки є обслуговування магазину.

18.09.1998 року управлінням містобудування та архітектури м. Чугуєва на підставі рішення виконкому Чугуївської міської ради № 94/1 від 16.09.1998 року, попередньому власнику магазину «Сюрприз», розташованого в м. Чугуєві по вул. Кожедуба, 3а було надано дозвіл за № 16 на будівництво підсобних приміщень. Розпочаті будівельні роботи, власник будівлі не встиг закінчити в строк до 31.12.1998 року, до кінця дії дозволу, здійснивши згодом відчуження належного їй нерухомого майна з прибудовою, що знаходилась у стадії будівництва.

Позивач, отримавши у власність будівлю магазину, закінчила будівництво прибудови та побудувала мансарду, без отримання в встановленому законом порядку дозволу на таке будівництво.

Відповідно до ст.376 житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї цілі або мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотним порушенням будівельних норм і правил. На вимогу власника земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Факт самовільного будівництва зафіксовано в технічному паспорті КП «Чугуївське МБТІ»в якому станом на 24.12.2011 рік прибудова до магазину «А»позначена літерою «А1», мансарда -літерою «А2».

Згідно до висновку наданого КП Чугуївської міської ради «Архітектурне бюро м. Чугуєва»від 26.01.2012 року щодо технічного стану будівельних конструкцій та інженерних мереж об'єкта, технічний стан і здатність основних та захищаючих конструкцій прибудови «А1»до будівлі магазину, розташованого в м. Чугуєві по вул. Кожедуба, 3а та мансарди «А2»і технічний стан інженерних мереж дозволяє їх подальшу експлуатацію.

Таким чином, з вищенаведеного вбачається, що позивач на належній їй земельній ділянці самочинно прибудувала до належної їй на праві приватної власності будівлі магазину прибудову та мансарду, які відповідають архітектурно -будівельним нормам, не зачіпають нічиїх прав та інтересів, технічно обстежені і мають відповідну технічну документацію з КП «Чугуївське МБТІ».

На підставі вищевикладеного, суд доходить до висновку щодо обґрунтованості позову і можливості його задоволення, як заснованого на законі.

Керуючись ст.ст.10,11,209,212, 214, 215 ЦПК України, ст. ст. 375, 376, 377 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Чугуївської міської ради про визнання права власності на самовільно збудовані приміщення, -задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на прибудовані до будівлі магазину «Сюрприз», розташованого в місті Чугуєві Харківської області по вулиці Кожедуба, 3а: прибудову, позначену в технічному паспорті КП «Чугуївське МБТІ»станом на 24.12.2011 рік літерою «А1», мансарду, позначену літерою «А2».

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до судової палати з цивільних справ апеляційного суду Харківської області шляхом подачі через суд першої інстанції у 10-денний строк з дня проголошення рішення -апеляції.

Суддя:

СудЧугуївський міський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.03.2012
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу26718074
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2036/620/2012

Ухвала від 17.02.2012

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Слурденко О. І.

Рішення від 24.03.2012

Цивільне

Чугуївський міський суд Харківської області

Слурденко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні