Рішення
від 26.09.2012 по справі 2037/1561/12
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.09.2012

2037/1561/12

Справа №2037/1561/12; 2/2037/380/12

РІШЕННЯ

Іменем України

26 вересня 2012 року Шевченківський районний суд Харківської області

у складі: головуючого - Тордія Е.Н.

за участю секретаря - Гутарєвої В.С.

позивача -ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Шевченківського районного суду Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, третя особа: Шевченківська державна нотаріальна контора Харківської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ :

Зважаючи на складність у викладені повного рішення суду, пов'язаного з обгрунтуванням доводів сторін, на що може бути витрачений значний час, суд вважає за необхідне проголосити його вступну та резолютивну частини рішення, відклавши виготовлення повного рішення на п'ять днів.

Керуючись ст. 209 ЦПК України , суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку №161, площею 6.6446 га за кадастровим номером 6325784500:01:001:0187, розташованої на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2, померлої 7 вересня 2004 року та ОСОБА_3, померлого 26 жовтня 2011 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ

ЗГІДНО ОРИГІНАЛА Справа №2037/1561/12; 2/2037/380/12

РІШЕННЯ

Іменем України

26 вересня 2012 року Шевченківський районний суд Харківської області

у складі: головуючого - Тордія Е.Н.

за участю секретаря - Гутарєвої В.С.

позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Шевченківського районного суду Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Шевченківського району Харківської області, третя особа: Шевченківська державна нотаріальна контора Харківської області про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 29 серпня 2012 року звернулась до Шевченківського районного суду Харківської області з позовною заявою про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, після смерті батька ОСОБА_3, померлого 26 жовтня 2011 року.

У судовому засіданні позивач підтримала свої позовні вимоги, та пояснила , що 7 вересня 2004 року померла її бабуся ОСОБА_2 Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області. Дану земельну ділянку успадкував її батько ОСОБА_3. Після прийняття спадщини її батько здав свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку для виготовлення державного акту на право власності земельну ділянку, у відповідну організацію, але не встиг його отримати, так як помер 26 жовтня 20011 року. Після смерті батька вона подала заяву про прийняття спадщини за законом до нотаріальної контори,але на час звернення до нотаріальної контори державний акт на земельну ділянку, виготовлений не був, тому в видачі свідоцтва про право на спадщину за законом їй було відмовлено. Вона є спадкоємицею першої черги ,має право на отримання спадку ,тому вимушена звернутися до суду та просить визнати за нею право власності на земельну ділянку , площею 6.6446 гектарів в межах згідно з планом, розташовану на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області КСП ім Ватутіна, яка передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (сертифікат, серія Р2 №780646 виданого Шевченківською райдержадміністрацією 25 грудня 2002 року), яка залишилася як спадкове майно після смерті батька ОСОБА_3, померлого 26 жовтня 20011 року.

В судове засідання представник Шевченківської селищної ради Харківської області та представник Шевченківської державної нотаріальної контори Харківської області не з'явились, надали до суду письмові заяви з клопотанням про розгляд справи за їх відсутності та проти задоволення позову ОСОБА_1 не заперечують.

Суд заслухавши пояснення позивача, перевіривши матеріали справи , вважає що позовна заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом установлені такі факти, і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч. 1 ст.11 Цивільного кодексу України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Стаття 60 ЦПК України передбачає, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до свідоцтва про народження (серія І-ВЛ № 402506, виданого ОСОБА_4 сільською радою Шевченківського району Харківської області 20 грудня 1973 року), позивач народилась 3 грудня 1973 року, її батьками вказані: батько ОСОБА_3 та мати ОСОБА_5

Згідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб від 17 січня 2012 року, позивачка одружилася та набула прізвища -ОСОБА_1.

З до свідоцтва про народження ( серія ІІ-АВ № 487450 ,виданого Чкалівською сільською радою Чугуївського району Харківської області батько позивачки -ОСОБА_3, народився 13 червня 1950 року, в графі батько: - запис відсутня, в графі мати записана відповідно: - ОСОБА_2.

7 вересня 2004 року ОСОБА_2, померла .Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки, площею 6.6446 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, згідно державного акту на право власності на землю.

Після смерті ОСОБА_2, ОСОБА_3 звернувся до нотаріальної контори та отримав 12 листопада 2009 року свідоцтво про право власності на спадщину за законом на вищевказане майно.

Заявою від 11 травня 2011 року ОСОБА_3 звернувся до Державкомзему Шевченківського району Харківської області для отримання державного акту на право власності на землю в порядку спадкування. Держаний акт на землю останій не отримав, так як відповідно до свідоцтва про смерть (серія І-ВЛ № 317712 ,виданого ВДРАЦС по м. Чугуєву ) 26 жовтня 2011 року помер.

Відповідно до ст.328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Такими чином ОСОБА_3 використав своє право та прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2 згідно діючого законодавства.

З відповіді №408/02-17 виданої в.о. нотаріуса Шевченківської державної нотаріальної контори Харківської області від 19 листопада 2012 року, позивачці відмовлено в видачі свідоцтва про право власності в порядку спадкування за законом, в зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку та запропоновано звернутися до суду для вирішення даного питання.

Статтею 1216 Цивільного кодексу України , передбачено ,що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті

Конституцією України ст. 41 передбачено ,що кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Спадкоємці відповідно до ст. 1258 Цивільного Кодексу України одержують право на спадкування почергово. У першу чергу право на спадкування за законом згідно ст. 1261 Цивільного Кодексу України мають діти спадкодавця , у тому числі зачатті за життя спадкодавця та народжені після його смерті , той з подружжя, який його пережив , та батьки.

Згідно до ст. 1225 Цивільного кодексу України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Позивачка є спадкоємцем першої черги , визнання за нею права власності не порушають нічиїх прав та інтересів. Враховуючи викладене ,оцінуючи зібрані, у справі докази та їх належну оцінка суд вважає що позовні вимоги ОСОБА_1 є доведеними та такими ,що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212-215 ЦПК України, ст. 328.1216, 1218, 1225,1268 Цивільного кодексу України, ст.41 Конституції України , суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку №161, площею 6.6446 га за кадастровим номером 6325784500:01:001:0187, розташовану на території Гетьманівської сільської ради Шевченківського району Харківської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлого 26 жовтня 2011 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ

СудШевченківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.09.2012
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу26724827
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2037/1561/12

Ухвала від 30.08.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

Рішення від 26.09.2012

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Тордія Е. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні