Постанова
від 15.10.2012 по справі 2а/0370/3208/12
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 жовтня 2012 року Справа № 2а/0370/3208/12

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Сороки Ю.Ю.,

розглянувши в місті Луцьку в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Луцька об'єднана державна податкова інспекція Волинської області Державної податкової служби звернулася з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія" про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 19.12.2011 року державним реєстратором виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області внесено запис про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою, а відповідно до ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб", наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням є підставою для припинення юридичної особи. Крім того, відповідач своїми діями унеможливлює здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати податків, зборів. На момент звернення до суду у відповідача податковий борг відсутній. Позивач просить припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія".

Відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) судовий розгляд справи здійснювався в порядку скороченого провадження.

Відповідачем через канцелярію суду подано письмові заперечення за вх. №14223/12 від 11.10.2012 року в яких зазначено, що ТзОВ "Будівельно-інвестиційна компанія" постійно подає податкову звітність в Луцьку ОДПІ Волинської області ДПС, що підтверджується податковими деклараціями з відмітками позивача. Крім того, товариство періодично здає статистичну звітність в органи статистики, заборгованість по сплаті податків та зборів відсутня. Вказує, що Луцькою ОДПІ не наведено доказів, якими б підтверджувалося, що ТзОВ "Будівельно-інвестиційна компанія" своїми діями унеможливлює здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати податків, зборів, а тому просить відмовити в задоволенні позовних вимог.

Пунктом 4 частини 5 статті 183-2 КАС України визначено, що справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше п'яти днів з дня подання відповідачем заперечення проти позову.

Дослідивши письмові докази та заперечення відповідача, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення повністю з таких підстав.

Як встановлено судом, 01.11.2007 року ТзОВ "Будівельно-інвестиційна компанія" зареєстроване як суб'єкт господарської діяльності виконавчим комітетом Луцької міської ради, що підтверджується довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.6-7).

Відповідно до довідки Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби про взяття на облік платника податків від 13.09.2012 року № 1321, відповідач взятий на облік як платник податків з 02.11.2007 року за №7308 (а.с.5).

Заборгованість по платежам до бюджету станом на 25.09.2012 року відсутня, що підтверджується довідкою Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області Державної податкової служби №526 від 25.09.2012 року. (а.с.9)

19.12.2011 року державним реєстратором виконавчого комітету Луцької міської ради Волинської області Грабко А.В. внесено запис №1 198 143 0005 004015 про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою.

Посилання представника відповідача в запереченнях на те, що ТзОВ "Будівельно-інвестиційна компанія" постійно подає податкову звітність в Луцьку ОДПІ Волинської області ДПС, статистичну звітність в органи статистики та про відсутність заборгованості по сплаті податків та зборів, як на підставу для відмови у задоволенні позовних вимог, суд не приймає до уваги, оскільки підставою для припинення юридичної особи в даному випадку є відсутність товариства за місцем знаходження.

Як вбачається із довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, 19.12.2011 року державним реєстратором внесено запис №1 198 143 0005 004015 про внесення інформації щодо відсутності юридичної особи за вказаною адресою. (а.с.7 - зворотній бік)

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Пунктом 67.2 ст.67 Податкового кодексу України визначено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

З спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 12.10.2012 року за №14881651 вбачається, що станом на 12.10.2012 року в графі "статус відомостей про юридичну особу" міститься запис відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.(а.с. 24)

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що наявність запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про відсутність юридичної особи ТзОВ "Будівельно-інвестиційна компанія" за місцезнаходженням є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Частиною першою статті 38 цього Закону визначено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Статтею 38 цього Закону також передбачено обов'язок державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та вчинити ряд дій, спрямованих на припинення юридичної особи.

Таким чином, оскільки в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 12.10.2012 року наявний запис про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням, тому суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає до задоволення.

Керуючись статтею 183-2 КАС України, пп.16.1.3, п.16.1 ст.16, п.67.2 ст.67 Податкового Кодексу України, на підставі статей 38, 49 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія" (Волинська область, місто Луцьк, вулиця Рівненська, будинок 25, ідентифікаційний код 35494875).

Копію постанови в день набрання нею законної сили направити державному реєстратору за місцем реєстрації фізичної особи-підприємця для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія" та вчинення інших дій, передбачених статтею 49 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Ю.Ю.Сорока

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.10.2012
Оприлюднено31.10.2012
Номер документу26848540
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0370/3208/12

Постанова від 15.10.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 03.10.2012

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні