Постанова
від 26.10.2012 по справі 2а/0570/13438/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2012 р. Справа № 2а/0570/13438/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 9-25

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Смагар С.В.

при секретарі Поповій І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби

до Донецької міської організації Ленінської комуністичної спілки молоді України, м. Донецьк

про припинення юридичної особи

за участю представників

від позивача: Сєвідової К.М., за довір. від 04.09.2012р.

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Державною податковою інспекцією у Ленінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби заявлено позов до Донецької міської організації Ленінської комуністичної спілки молоді України про припинення юридичної особи у зв'язку із ненаданням відповідачем протягом року до податкової інспекції податкових декларацій та інших документів фінансової звітності.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, місце і час слухання справи належним чином повідомлений, до суду повернувся конверт з відміткою поштового відділення «за зазначеною адресою не значиться». Частиною 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) передбачено, що у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням суд встановив наступне.

Донецька міська організація Ленінської комуністичної спілки молоді України зареєстрована як юридична особа виконавчим комітетом Донецької міської ради, включено до ЄДРПОУ за номером 25954091.

Відповідно до статті 3 Закону України «Про об'єднання громадян» від 16 червня 1992 року № 2460-ХІІ (із змінами та доповненнями) громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів. Норми статті 19 Закону України «Про об'єднання громадян» передбачають, що припинення діяльності об'єднання громадян може бути проведено шляхом його реорганізації або ліквідації (саморозпуску, примусового розпуску). Реорганізація об'єднання громадян здійснюється відповідно до його статуту. Реєстрація новоствореного об'єднання здійснюється у порядку, встановленому цим Законом. Ліквідація об'єднання громадян здійснюється на підставі статуту або рішення суду. Згідно зі статтею 25 Закону України «Про об'єднання громадян» контроль за джерелами та розмірами надходжень, сплатою податків об'єднаннями громадян здійснюють відповідно фінансові органи та органи державної податкової інспекції.

Відповідно до пункту 1.3 Наказу Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми звіту про використання коштів неприбуткових організацій і установ та порядку її заповнення» від 11 липня 1997 року № 233 податковий звіт про використання коштів неприбутковими установами й організаціями (далі - звіт) складається за формою, що додається, і подається неприбутковою установою за кожний звітний період. Пунктом 1.5 Наказу Державної податкової адміністрації України «Про затвердження форми звіту про використання коштів неприбуткових організацій і установ та порядку її заповнення» передбачено, що у звіті зазначаються усі передбачені в ньому показники наростаючим підсумком з початку календарного року. У разі не заповнення того чи іншого рядка через відсутність операції (суми) цей рядок прокреслюється. Дані, наведені у звіті, повинні ґрунтуватися на даних бухгалтерського обліку та відповідати правилам складання податкового обліку (звітності). Достовірність даних підтверджується підписами керівника неприбуткової установи і головного бухгалтера, а за відсутності бухгалтерської служби - спеціаліста, який веде облік, та засвідчується печаткою. Оригінал звіту подається до податкового органу за місцезнаходженням неприбуткової установи. Подання копії звіту не дозволяється.

Таким чином, звіт про використання грошових коштів неприбутковими організаціями має статус податкової декларації, оскільки подається до контролюючого органу у строки та за формою, встановленою діючим законодавством, на підставі якого здійснюється обчислення та нарахування податку.

Відповідно до підпункту 2 пункту 1 статті 9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25 червня 1991 року № 1251-ХІІ, платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Відповідач не надає звітність до податкового органу з 1 півріччя 2005 року, що підтверджено матеріалами справи, зокрема довідкою, та відповідачем не спростовано.

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Згідно з частиною 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи. Таким чином, рік, протягом якого юридична особа не звітувалася перед відповідними податковими органами, повинен обчислюватися з дати, коли необхідна звітність була надана в останній раз.

Згідно частини 2 статті 46 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» неподання юридичною особою протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Підпунктом 16.1.3. пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. Відповідно до підпункту 20.1.12. пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання. Відповідно до пункту 67.2. статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо, зокрема, припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Враховуючи викладене, а також те, що відповідач не спростував ненадання податкових декларацій та документів фінансової звітності до податкового органу протягом року, вимоги позивача про припинення юридичної особи є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Донецька Донецької області Державної податкової служби до Донецької міської організації Ленінської комуністичної спілки молоді України про припинення юридичної особи задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Донецьку міську організацію Ленінської комуністичної спілки молоді України (83045, м. Донецьк, вул. Луговцова, буд. 9 кв. 31, код ЄДРПОУ 25954091).

У день набрання постановою законної сили направити копію постанови державному реєстратору за місцем реєстрації Донецької міської організації Ленінської комуністичної спілки молоді України для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті та проголошена у судовому засіданні 26 жовтня 2012 року.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Постанова в адміністративній справі може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання через Донецький окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Смагар С.В.

Дата ухвалення рішення26.10.2012
Оприлюднено07.11.2012
Номер документу26941999
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/13438/2012

Постанова від 26.10.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Смагар С.В.

Ухвала від 08.10.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Смагар С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні