Постанова
від 25.10.2012 по справі 2а-14557/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

25 жовтня 2012 року № 2а-14557/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Васильченко І.П., при секретарі Старець І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

за позовом Державної податкової інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Автотранссервіс - АП» про зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків за участю представників:

від позивача: Жукова В.І.

від відповідача: не з'явився

встановив:

Державна податкова інспекція у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби 23 жовтня 2012 року звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з поданням про зупинення видаткових операцій Товариства з обмеженою відповідальністю «Автотранссервіс -АП»(далі -ТОВ «Автотранссервіс -АП»).

В обґрунтування подання представник Державної податкової інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби зазначив, що у зв'язку із наявністю у ТОВ «Автотранссервіс -АП»заборгованості перед бюджетом, податковим органом прийнято рішення про опис майна у податкову заставу, а також направлено лист з вимогою надати документи для опису майна, проте відповідач вимог податкового органу не виконав, що відповідно до ст. 89 Податкового Кодексу України є підставою для звернення до суду про зупинення видаткових операцій.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.10.2012 р. відкрито провадження за поданням Державної податкової інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби про зупинення видаткових операцій ТОВ «Автотранссервіс -АП»та призначено розгляд подання на 25.10.2012 року.

ТОВ «Автотранссервіс -АП», належним чином повідомлене про день, час та місце судового розгляду подання, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечило. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду подання від ТОВ "«Автотранссервіс -АП» до суду не надходило.

Суд зазначає, що за правилами ст. 183-3 ч. 7 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню.

Оскільки обставини, що зумовлюють звернення заявника до суду, виникли 22.10.2012 року, 96-годинний строк спливає 25 жовтня 2012 р., у зв'язку з чим судом прийнято рішення про розгляд подання за відсутності представника відповідача.

За відсутності заперечень відповідача справа відповідно до ч. 4 ст. 183-3 ч. 7 Кодексу адміністративного судочинства України вирішується на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника заявника, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується подання, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, судом встановлено наступне.

ТОВ «Автотранссервіс -АП»(ідентифікаційний код юридичної особи 37140166, юридична адреса: вул. Маршала Тимошенко, 9, м. Київ) зареєстроване Оболонською районною у місті Києві державною адміністрацією 02.06.2010 р. та взято на облік як платник податків у Державній податковій інспекції у Оболонському районі міста Києва.

ТОВ «Автотранссервіс -АП»в банківських установах відкрито наступні рахунки: в АТ «ЕРДЕ БАНК», МФО 380667: №2600709827001, українська гривня;

№ 2605209827001, українська гривня.

З наявних у справі доказів вбачається, що у ТОВ «Автотранссервіс -АП»існує заборгованість перед бюджетом з податку на прибуток у розмірі 598,93 грн.

У зв'язку з наявністю податкового боргу, на юридичну адресу ТОВ «Автотранссервіс -АП»направлялась податкова вимога № 1539 від 23.05.2012р., рішення про опис майна у податкову заставу № 13581/10/19-107 від 27.08.2012 р., а також лист

№ 1539/10/19-107 від 27.08.2012 р. з пропозицією прибути до податкового органу та надати документи на майно ТОВ «Автотранссервіс -АП», яке перебуває у його власності (господарському віданні або оперативному управлінні), балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу, з метою складання акта опису майна, на яке поширюється право податкової застави.

Зазначені документи були отримані уповноваженою особою ТОВ «Автотранссервіс -АП»03.09.2012 р., що підтверджується наявною в матеріалах справи копією повідомлення про вручення поштового відправлення.

Згідно п. 87.1 ст. 87 Податкового кодексу України, джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Відповідно до п. 89.1.1, 89.1.2 ст. 89 Податкового кодексу України право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу. Право податкової застави виникає у разі: несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку та у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Згідно п. 89.3 Податкового кодексу України, опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Пунктом 91.4. статті 91 Податкового кодексу України передбачено, що у разі, коли платник податків, що має податковий борг, перешкоджає виконанню податковим керуючим повноважень, визначених цим кодексом, такий податковий керуючий складає акт про перешкоджання платником податків виконанню таких повноважень у порядку та за формою, що встановлюється центральним органом державної податкової служби.

Пунктом 89.4 Податкового кодексу України передбачено, що, у разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна такого платника податків у податкову заставу та/або не подає документів, необхідних для такого опису, податковий керуючий складає акт відмови платника податків від опису майна у податкову заставу.

ТОВ «Автотранссервіс -АП»документів для складання акту опису майна у податкову заставу до Державної податкової служби у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби не надало. 22.10.2012 року податковим керуючим складений Акт відмови платника податків від опису у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.4 Податкового кодексу України зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків та заборона відчуження таким платником податків майна діють до дня складення акта опису майна платника податків у податкову заставу податковим керуючим або акта про відсутність майна, що може бути описано у податкову заставу, або погашення податкового боргу в повному обсязі. Податковий керуючий не пізніше робочого дня, що настає за днем складення зазначених у цьому пункті актів, зобов'язаний надіслати банкам та іншим фінансовим установам рішення про складення таких актів. Таке рішення є підставою для поновлення видаткових операцій на рахунках платника податків.

З аналізу норм Податкового кодексу України вбачається, що зупинення видаткових операцій платника податку є виключним засобом забезпечення виконання обов'язків податковим керуючим щодо опису майна такого платника у податкову заставу з метою забезпечення погашення податкового боргу в повному обсязі.

Враховуючи докази, надані представником Державної податкової інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби на підтвердження існування у відповідача податкового боргу, а також ненадання відповідачем на вимогу податкового органу документів, необхідних для опису майна та виконання податковим керуючим його обов'язків, суд дійшов висновку, що подання про зупинення видаткових операцій підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 9, 69-71, 94, 158-163, 167,183-3, 254 Кодексу адміністративного судочинства, суд

постановив:

Подання Державної податкової інспекції у Оболонському районі міста Києва Державної податкової служби задовольнити.

Зупинити видаткові операції Товариства з обмеженою відповідальністю «Автотранссервіс -АП»(код ЄДРПОУ 37140166, адреса: 04212, м. Київ, вул. вул. Маршала Тимошенка, 9) на рахунках №2600709827001 та №2605209827001 в АТ «ЕРДЕ БАНК», МФО 380667.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя І.П. Васильченко

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.10.2012
Оприлюднено31.10.2012
Номер документу26943201
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14557/12/2670

Ухвала від 24.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Постанова від 25.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні