Рішення
від 07.06.2012 по справі 5023/2177/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" червня 2012 р. Справа № 5023/2177/12

вх. № 2177/12

Суддя господарського суду Лаврова Л.С.

при секретарі судового засідання Васильєва Л.О.

за участю представників сторін:

позивача - Басарт Л.А. відповідача - Бервено О.М.

розглянувши справу за позовом ТОВ "Котельні лікарняного комплексу", м. Харків

до Дворічанський Центр дитячої та юнацької творчості Дворічанської районної ради Харківської області, смт. Дворічна

про стягнення 41 993,94 грн.

ВСТАНОВИВ:

ТОВ" Котельні лікарняного комплексу" ( позивач) просить суд стягнути з Дворічанського Центру дитячої та юнацької творчості Дворічанської районної ради Харківської області ( відповідача) суму боргу за спожиту теплову енергію яка утворилася з жовтня 2011 року по березень 2012 року в розмірі 38877,78 грн., крім того позивач просить стягнути 3 % річних- 434,67 грн., інфляційних втрат- 393,88 грн., пеню- 2287,61 грн. та судовий збір.

В судовому засіданні позивачем заявлено клопотання щодо припинення провадження у справі щодо стягнення основного боргу 38877,78 грн., тому позивач просить суд стягнути з відповідача пеню, інфляційні втрати , 3 % річних та судовий збір.

Відповідачем в судовому засіданні заявлено клопотання щодо зменшення розміру пені в зв*язку з недостатнім фінансуванням з бюджету.

В судовому засіданні оголошувалася перерва з 24.05.2012 року до 07.06.2012 року до 11 години.

Згідно положень ст.ст. 4-3, 33 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ч. 3 ст. 22 ГПК України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Враховуючи достатність часу, наданого позивачеві та відповідачеві для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 4-3 та ст. 33 ГПК України, суд вважає, що господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

23.03.2012р. між сторонами у справі укладений договір № 40 ДВ/Т12 про закупівлю послуг з постачання водяної пари і гарячої води ( включно з холодоагентами.(Послуги з постачання теплової енергії за державні кошти) , згідно умов якого позивач зобов'язався постачати відповідачу теплову енергію в потрібних йому обсягах, а відповідач оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені договором. Зокрема, згідно п.4.4 договору відповідач як споживач за три дні до початку розрахункового періоду сплачує енергопостачальній організації вартість зазначеної в договорі кількості теплової енергії, передбаченої на розрахунковий період, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок місяця. Остаточний розрахунок за спожиту теплову енергію споживач здійснює до 15 числа місяця наступного за розрахуноквим.При цьому, сторони встановили, що розрахунки за відпущену теплову енергію проводяться виключно в грошовій формі відповідно до встановлених тарифів і розрахунковим періодом є календарний місяць.

Господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору ( п.1-1 ст.80 ГПК України).

На підставі викладеного, суд припиняє провадження у справі стосовно стягнення суми основного боргу в розмірі 38877,78 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 Цивільного кодексу України та ст. 174 Господарського кодексу України. Названі норми передбачають, що господарські зобов'язання можуть виникати безпосередньо з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України та ст. 526 Цивільного кодексу України, яка містить аналогічні положення, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до закону, інших актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України передбачено, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 549 ЦК України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума, яку боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Умовами договору передбачена сплата пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за кожен день прострочення. Позивачем пеня розраховувалась з дотриманням вимог Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".

Відповідачем заявлене клопотання щодо зменшення розміру пені на 50 %, дане клопотання розглянуте в судовому засіданні та визнане таким що підлягає задоволенню. Пеня до стягнення становить 1143,80 грн.

Щодо стягнення з відповідача суми 828,55 грн., у тому числі 3% річних - 434,67 грн., інфляційних витрат - 393,88 грн. суд зазначає, що інфляційні збитки за своєю правовою природою є наслідком інфляційних процесів в економіці, а тому їх слід вважати складовою частиною основного боргу, а нарахування 3% річних по грошових розрахунках є визначеною законом платою боржника за користування грошовими коштами кредитора. При цьому, передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

На підставі викладеного суд задовільняє вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 3 % річних в сумі 434,67 грн. та інфляційних втрат- 393,88 грн.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат суд керується ст. 49 ГПК України. У спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав державне мито покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються: при задоволенні позову - на відповідача; при відмові в позові - на позивача; при частковому задоволенні позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Таким чином судові витрати у даній справі покладаються на відповідача.

ВИРІШИВ:

Припинити провадження у справі відносно стягнення суми основного боргу в розмірі 38877,78 грн.

Позовні вимоги задовільнити частково.

Стягнути з Дворічанського Центру дитячої та юнацької творчості Дворічанської районної ради Харківської області ( смт.Дворічна,Харківської області, пров. Спортивний,14 р/р 35418001002395 в УДК в Харківській області МФО 851011, код ЄДРПОУ 24674105) на користь ТОВ"Котельні лікарняного комплексу( м.Харків, вул.Балакірєва,3 р/р 26009300837 в АТ Банк "Меркурій" МФО 351663, код ЄДРПОУ 31555944) 3 % річних-434,67 грн, інфляційні втрати- 393,88 грн., пеню 1143,80 грн., судовий збір 1609,50 грн.

В частині стягнення пені в сумі 1143,80 грн.- відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 08.06.2012 року.

Суддя Лаврова Л.С.

Дата ухвалення рішення07.06.2012
Оприлюднено01.11.2012
Номер документу27031594
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5023/2177/12

Рішення від 07.06.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Макаренко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні