Постанова
від 29.10.2012 по справі 5009/3875/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/104/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

ПОСТАНОВА

Іменем України

29.10.12 Справа № 5009/3875/12

Кредитор -Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя (69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка, 13-А, ідент. код юридичної особи - 20508410)

Боржник -Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська науково-технічна компанія»(69118, м. Запоріжжя, вул. Чубанова, 1, ідент. код юридичної особи -23796251)

про визнання банкрутом

Суддя Шевченко Т.М.

Представники сторін:

від кредитора : Голуб В.О., довіреність № 5898/12 від 18.09.2012;

від боржника : не з'явився.

Розглядається заява Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя (далі -УПФУ в Комунарському районі м. Запоріжжя, кредитор у справі) про визнання Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська науково-технічна компанія»(далі -ТОВ «Українська науково-технічна компанія», боржник у справі) банкрутом, як неспроможного виконати зобов'язання щодо сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та як відсутнього боржника, на підставі ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(далі за текстом - Закон про банкрутство).

Ухвалою господарського суду від 17.10.2012 р. заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі № 5009/3875/12 про банкрутство ТОВ «Українська науково-технічна компанія», справі присвоєно номер провадження -23/104/12, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, засідання суду призначено на 29.10.2012 р.

29.10.2012 р. від кредитора надійшло клопотання про призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Чулакова П.І.

Представник кредитора в судовому засіданні підтримала заяву, просить визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Чулакова П.І.

Боржник своїм процесуальним правом на участь в судовому засіданні не скористався, повноважного представника у судові засідання не направив, витребуваних документів не надав. Про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений відповідно до вимог закону (за місцем державної реєстрації товариства згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

Дослідивши подані документи, заслухавши представника кредитора, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство ТОВ «Українська науково-технічна компанія»порушено за заявою кредитора УПФУ в Комунарському районі м. Запоріжжя, з врахуванням особливостей, передбачених статтею 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(далі - Закон про банкрутство).

Відповідно до ст. 41 Закону про банкрутство відносини, пов'язані з банкрутством певних категорій суб'єктів підприємницької діяльності, регулюються цим Законом з урахуванням особливостей, передбачених цим розділом.

Процедура банкрутства відсутнього боржника регулюється загальними нормами Закону про банкрутство, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 52 Закону про банкрутство.

За приписами ст. 6 Закону про банкрутство справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим законом.

Втім, статтею 52 Закону про банкрутство передбачено, що <…>, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Отже, відповідно до вимог Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.

Відповідно до статті 1 Закону про банкрутство безспірні вимоги кредиторів -вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

При цьому безспірність вимог кредитора повинна підтверджуватись документами, які кредитор зобов'язаний додати до заяви про порушення справи про банкрутство. Перелік цих документів міститься в ч. 8 ст. 7 Закону про банкрутство.

Вимоги кредитора набувають характеру безспірних, якщо вони підтверджені відповідними документами, зокрема, виконавчими.

Виключний перелік виконавчих документів, які підлягають виконанню державною виконавчою службою, передбачено у статті 17 Закону України «Про виконавче провадження».

Відповідно до п.п. 1, 8 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про виконавче провадження»державною виконавчою службою підлягають виконанню такі виконавчі документи: виконавчі листи, що видаються судами; рішення інших органів державної влади, якщо їх виконання за законом покладено на державну виконавчу службу.

Згідно із п.п. 8.2 п. 8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1, вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

За приписами ч. 10 ст. 7 Закону про банкрутство до заяви кредитора -органу державної податкової служби чи інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів), додаються докази вжиття заходів до отримання заборгованості по обов'язкових платежах у встановленому законодавством порядку.

Проаналізувавши викладені норми чинного законодавства та дослідивши подані документи, судом встановлено наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ «Українська науково-технічна компанія»27.08.1996 р. зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності -юридична особа.

Згідно із Довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 13.09.2012 р. ТОВ «Українська науково-технічна компанія»значиться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за ідентифікаційний кодом юридичної особи -23796251, місцезнаходженням боржника є адреса: м. Запоріжжя, вул. Чубанова, буд. 1.

Безспірність вимог кредитора в сумі 6 935,31 грн. підтверджуються виконавчими документами -виконавчим листом № 28/51/08-Ап від 31.03.2008 р. про стягнення з боржника на користь кредитора 5 411,33 грн.; виконавчим листом № 14/158/08-АП від 29.08.2008 р. про стягнення -903,30 грн.; вимогою № ю-979 від 05.05.2009 р. про нарахування боргу у сумі 620,68 грн.

Кредитором вживались заходи щодо отримання заборгованості шляхом пред'явлення вказаних виконавчих документів для примусового виконання до Комунарського ВДВС Запорізького МУЮ.

Постановою Комунарського ВДВС Запорізького МУЮ від 22.06.2012 р. виконавчий документ (вимогу № ю-979 від 05.05.2009 р.) повернуто стягувачу без виконання у зв'язку з неможливістю встановити місцезнаходження боржника.

Постановою Комунарського ВДВС Запорізького МУЮ від 22.06.2012 р. виконавчий документ (виконавчий лист № 28/51/08-Ап від 31.03.2008 р.) повернуто стягувачу без виконання у зв'язку з неможливістю встановити місцезнаходження боржника.

Постановою Комунарського ВДВС Запорізького МУЮ від 22.06.2012 р. виконавчий документ (виконавчий лист № 14/158/08-АП від 29.08.2008 р.) повернуто стягувачу без виконання у зв'язку з неможливістю встановити місцезнаходження боржника.

Таким чином, вжиті кредитором заходи щодо погашення заборгованості не надали позитивного результату, борг не погашений ані у добровільному порядку боржником, ані у примусовому порядку через державну виконавчу службу.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (Довідка від 13.09.2012 р.) боржник відсутній за місцезнаходженням (запис 7).

Статтею 52 Закону про банкрутство передбачено, що у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника -юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво -це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

За змістом ст. 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»місцезнаходження юридичної особи -адреса органу або особи, які, відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону, виступають від її імені (далі -виконавчий орган).

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

В Єдиному державному реєстрі містяться відомості, зокрема, щодо місцезнаходження юридичної особи (ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»).

Відповідно до частини 5 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців»в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням і про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно з приписами частин 1 і 3 статті 18 вищезазначеного Закону, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, а якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, який здійснюється державним реєстратором, визначений у статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців».

З огляду на викладені норми законодавства, суд вважає, що, відповідно до вимог ст. 34 ГПК України, факт внесення відомостей про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням до реєстру є доказом відсутності боржника.

Відповідний запис про відсутність юридичної особи (боржника -ТОВ «Інтер-Ліга-Інвест-Строй») за місцезнаходженням внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Досліджені обставини справи, проаналізовані норми чинного законодавства свідчать про наявність визначених законом (ст. 52 Закону про банкрутство) підстав для визнання відсутнього боржника (ТОВ «Українська науково-технічна компанія») банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно із ст.ст. 24, 52 Закону про банкрутство, відкриваючи ліквідаційну процедуру, суд призначає ліквідатора.

Суд призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Чулакова Петра Ігоровича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серія АД № 077555 від 23.10.2012 р., ідентифікаційний номер 2679412430, адреса місця проживання: м. Запоріжжя, вул. Урицького, буд. 15; адреса для листування: 69050, м. Запоріжжя, а/с 7683 ). Вказана кандидатура відповідає вимогам ст. 3 1 Закону про банкрутство.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 3 1 , 5, 22-24, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Запорізької області -

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «Українська науково-технічна компанія»(69118, м. Запоріжжя, вул. Чубанова, 1, ідент. код юридичної особи -23796251) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Чулакова Петра Ігоровича (ліцензія Державного департаменту з питань банкрутства серія АД № 077555 від 23.10.2012 р., ідентифікаційний номер 2679412430, адреса місця проживання: м. Запоріжжя, вул. Урицького, буд. 15; адреса для листування: 69050, м. Запоріжжя, а/с 7683 ).

Зобов'язати ліквідатора, відповідно до приписів ч. 5 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»та за результатами проведеної роботи подати до господарського суду звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс для затвердження.

Завірені примірники постанови надіслати: кредитору, банкруту, ліквідатору, державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради, Комунарському ВДВС Запорізького МУЮ, ДПІ у Комунарському районі м. Запоріжжя, Головному управлінню статистики у Запорізькій області, Головному управлінню юстиції в Запорізькій області.

Суддя Т.М. Шевченко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення29.10.2012
Оприлюднено02.11.2012
Номер документу27129456
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/3875/12

Ухвала від 28.08.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 23.09.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 17.10.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні