Рішення
від 25.10.2012 по справі 5006/44/64пд/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25.10.12 р. Справа № 5006/44/64пд/2012

Господарський суд Донецької області у складі

головуючого судді Кучерявої О.О.,

при секретарі судового засідання Сніховській О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом комунального комерційного підприємства Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа»

до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна»

про зобов'язання укласти договір,

за участю представників:

від позивача: Климчук Т.В., за довір. від 03.01.2011р.,

від відповідача: Булавка М.Т., голова правління,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне комерційне підприємство Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа» звернулось до суду з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» про зобов'язання укласти договір. Позивачем додано до матеріалів справи оригінали проекту договору № 2718 від 16 червня 2012 року та додатки до нього.

Правовою підставою стягнення представник позивача під час розгляду справи вважає норми статей 179, 275 Господарського кодексу України, Закону України «Про теплопостачання». В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що із супровідним листом від 22 червня 2012 року № 213-ж направив відповідачу проект договору на постачання теплової енергії від 16 червня 2012 року № 2718 у двох примірниках для підписання. Відповідно до статті 19 Закону України «Про теплопостачання» та статті 24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини у сфері теплопостачання між постачальником та споживачем послуг повинні здійснюватись виключно на договірних засадах. Вказав на те, що не отримав від відповідача підписаного примірника договору або відповіді на пропозицію укласти договір. На підставі зазначеного просив задовольнити позовні вимоги.

Представник позивача у судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним в позові, просив задовольнити позовні вимоги. Також, 18 жовтня 2012 року представником позивача через канцелярію суду надано клопотання в порядку статті 22 Господарського процесуального кодексу України, в якій остання просила у зв'язку зі зміною голови правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» з Журбій В.А. на Булавку М.Т. у преамбулі договору та розділі 17 договору «адреса та реквізити сторін» вказати діючого голову правління Булавку Миколу Тимофійовича.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог, надав пояснення аналогічні викладеним у відзиві на позовну заяву, зазначив, що стадія узгодження тексту договору про постачання теплової енергії була проведена з порушенням, оскільки в договорі не прописано, що це саме проект договору. Вказав, що позивачем не надано доказів досудового врегулювання спору. Вказав на те, що станом на 16 червня 2012 року у нього були відсутні повноваження голови правління, а тому і відсутнє право на підписання договору. Просив відмовити в задоволенні позовних вимог.

Ухвалою суду від 19 жовтня 2012 року задоволено клопотання представника позивача та продовжено процесуальний строк розгляду справи на 15 днів до 04 листопада 2012 року.

У зв'язку з тим, що 17 жовтня 2012 року представником відповідача через канцелярію суду надане клопотання про фіксацію судового процесу, розгляд справи здійснювався із застосуванням засобів технічної фіксації судового процесу у відповідності до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, суд,

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням Донецького міського голови від 12 квітня 2007 року № 344 передано на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» житловий будинок № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії в Будьонівському районі міста Донецька, загальною площею 6283, 24 кв.м. балансовою вартістю 12703038, 93 грн. та зобов'язано комунальне підприємство «Ремонтник» Будьонівського району міста Донецька створити комісію з передання житлового будинку з балансу на баланс. (а.с.19).

Наказом Управління житлового господарства Донецької міської ради від 20 квітня 2007 року № 97-ос зобов'язано директора комунального підприємства «Ремонтник» Будьонівського району міста Донецька передати на баланс відповідачу житловий будинок № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії, підготовити розподільчий баланс станом на 01 травня 2007 року, передати технічну документацію на будинок особові рахунки мешканців та їх картки реєстрації (а.с.20).

12 травня 2008 року між комунальним підприємством «Керуюча компанія Будьонівського району міста Донецька» та представником об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» Журбій В.А. складений та підписаний акт № 1 приймання-передачі житлового будинку № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії в Будьнівському районі міста Донецька (а.с.21).

З огляду на те, що житловий будинок № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії у Будьонівському районі міста Донецька знаходиться на балансі об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна», що підтверджується наявними в матеріалах справи документами, відповідач є балансоутримувачем вищевказаного житлового будинку, який отримує послуги з теплопостачання.

Відповідач діє на підставі статуту , затвердженого загальними зборами 12 листопада 2006 року та зареєстрованого рішенням виконавчого комітету Будьонівської районої в місті Донецьку ради від 22 грудня 2006 року № 478/2 (а.с.48-56).

Згідно із пунктами 2.1, 2.3 статуту Об'єднання створюється для забезпечення й захисту прав його членів і дотримання їхніх обов'язків, належного утримання й використання неподільного й спільного майна, забезпечення своєчасного надходження засобів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і статутними документами. Об'єднання може здійснювати господарську діяльність для забезпечення власних потреб безпосередньо або шляхом укладання договорів з фізичними або юридичними особами.

Позивач, в свою чергу, є теплогенеруючою та теплопостачальною організацією, одночасно виробником та виконавцем комунальних послуг, зокрема, з опалення (постачання теплової енергії), що підтверджується, наявними в матеріалах справи статутом та Ліцензіями (а.с. 28-37, 82-84).

Так, представником позивача через канцелярію суду надані засвідчені належним чином копії Ліцензій, виданих Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 597445 серії АВ строком дії з 13 червня 2012 року по 12 червня 2017 року, № 597446 серії АВ строком дії з 13 червня 2012 року по 12 червня 2017 року, № 597447 серії АВ строком дії з 13 червня 2012 року по 12 червня 2017 року.

До видів господарської діяльності, на право провадження яких видані вищезазначені ліцензії відносяться: виробництво теплової енергії (крім діяльності з виробництва теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії); транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами; постачання теплової енергії.

19 жовтня 2012 року сторонами був складений акт на включення опалення, в якому зазначено, що опалення в житловому будинку № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії в Будьонівському районі міста Донецька було подане з 14 жовтня 2012 року (а.с.15). Акт підписаний відповідачем без зауважень.

17 квітня 2012 року сторонами складений та підписаний акт відключення опалення в житловому будинку № 24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії в Будьонівському районі міста Донецька з 15 квітня 2012 року (а.с.16).

В судовому засіданні представник відповідача не заперечував проти факту подачі позивачем теплової енергії до житлового будинку.

22 червня 2012 року супровідним листом № 213-ж позивач надіслав на адресу відповідача проект договору № 2718 від 16 червня 2012 року разом із додатками, який отриманий відповідачем 23 червня 2012 року, що підтверджується підписом Журбій В.А. на повідомленні про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи (а.с.24).

Відповідач проект договору та додатки до нього не підписав, протокол розбіжностей не надсилав, відповіді не надав.

Загальний порядок укладення господарських договорів передбачений статтями 179-181 Господарського кодексу України.

Частинами 3, 7 статті 179 Господарського кодексу України встановлено, що укладання господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо, зокрема, існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання, чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування. Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до статті 187 Господарського кодексу України спори, які виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Таким чином, обов'язковою умовою щодо спонукання в судовому порядку укласти господарський договір є, зокрема, обов'язковість для сторін укладення договору.

Згідно із статтею 3 Закону України «Про теплопостачання» відносини між суб'єктами діяльності у сфері теплопостачання регулюються цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Вищевказаною статтею також встановлено, що балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Утримання будинків і прибудинкових територій - це господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

Виробник - суб'єкт господарювання, який виробляє або створює житлово-комунальні послуги.

Споживач - це фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Виконавець - суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг споживачеві відповідно до умов договору.

Статтею 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про теплопостачання» балансоутримувач (будинку, групи будинків, житлового комплексу) - власник відповідного майна або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно і уклала договір купівлі-продажу теплової енергії з теплогенеруючою або теплопостачальною організацією, а також договори на надання житлово-комунальних послуг з кінцевими споживачами.

Внутрішня система опалення знаходиться на балансі, на утриманні та в експлуатаційному обслуговуванні відповідача. В підтвердження вказаних обставин, до матеріалів справи надано акт розмежування балансової приналежності між позивачем та відповідачем., відповідно до якого система теплопостачання, що розміщена в будинку підведена до кожної квартири знаходиться на балансі відповідача (а.с.25). Отже, теплова енергія подається саме відповідачу.

Доказів на підключення житлового будинку, що знаходиться на балансі відповідача до будь-яких інших джерел теплопостачання, ніж до централізованої системи, у тому числі, автономного, децентралізованого, змішаного, сторонами суду не надано.

Відпуск теплової енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається (частина 2 статті 275 Господарського кодексу України).

Відповідач є балансотуримувачем житлового будинку №24 по вулиці 230 Стрілецької дивізії в Будьонівському районі міста Донецька, що підтверджено матеріалами справи та не спростовано останнім.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» до обов'язків балансоутримувача відносяться: укладати договори на надання житлово-комунальних послуг; укладати договір з власником (співвласниками) на утримання на балансі відповідного майна; утримувати на балансі майно, визначене договором з власником (співвласниками); забезпечувати управління майном власними силами або укладати договір з юридичною особою на управління майном та інші.

Згідно із статтею 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваженою ним особою. У разі, якщо балансоутримувач не є виконавцем, він укладає договори на надання житлово-комунальних послуг з іншим виконавцем. Процедура погодження умов договору відбувається протягом одного місяця з дня внесення проекту договору однією із сторін.

Вказана стаття, яка є спеціальної нормою, не надає можливості укладання таких договорів між власником квартир, які розташовані в багатоквартирному будинку, та виробником теплової енергії.

Відповідач не є безпосереднім споживачем послуг з постачання теплової енергії, але предметом його діяльності є забезпечення сприяння членам об'єднання в отримання житлово-комунальних послуг, а правління об'єднання має право укладати договори про надання житлово-комунальних послуг.

Окрім цього, рішенням Донецької міської ради від 16 січня 2006 року № 24/30 визначено виконавцем послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, централізованому теплопостачанню, гарячому та холодному водопостачанню, водовідведенню житлово-експлуатаційні організації, які є балансоутримувачами житлового фонду (а.с.66).

З урахуванням наведеного, відповідач в силу приписів законодавства повинен укласти договір купівлі - продажу теплової енергії з позивачем, як з виробником наведених послуг.

Статтею 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначені істотні умови договору між виконавцем/виробником та споживачем, відповідно до яких істотними умовами договору на надання житлово-комунальних послуг є:

1) найменування сторін;

2) предмет договору;

3) вичерпний перелік житлово-комунальних послуг, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг;

4) порядок оплати за спожиті житлово-комунальні послуги;

5) порядок перерахунків розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості;

6) права та обов'язки сторін;

7) порядок контролю та звіту сторін;

8) порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг;

9) визначення точок розподілу, в яких відбувається передача послуг від виконавця/виробника споживачу;

10) порядок обслуговування мереж та розподіл повноважень щодо їх експлуатації та відновлення (ремонту);

11) умови доступу в квартиру, будинок, приміщення, на земельну ділянку для усунення аварій, неполадок, огляду мереж, зняття контрольних показників засобів обліку;

12) порядок здійснення ремонту;

13) відповідальність сторін та штрафні санкції за невиконання умов договору;

14) порядок вирішення спорів;

15) перелік форс-мажорних обставин;

16) строк дії договору;

17) умови зміни, пролонгації, припинення дії договору;

18) дата і місце укладення договору.

Крім істотних договір може містити інші умови за згодою сторін.

Як встановлено у судовому засіданні та підтверджено довідкою з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України та протоколом засідання правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» 07 серпня 2012 року головою правління обрано Булавку Миколу Тимофійовича.

На думку суду клопотання представника позивача про внесення змін у преамбулу договору та розділу 17 договору «адреса та реквізити сторін», шляхом визначення голови правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» Булавки М.Т. в порядку статті 22 Господарського процесуального кодексу України підлягає задоволенню, з огляду на те, що відповідачем є саме юридична особа - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна», а голова правління є особою, яка представляє інтереси юридичної особи та відповідно до пункту 7.20 статуту забезпечує виконання рішень загальних зборів членів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна», укладає угоди в межах своєї компетенції та розпоряджається коштами відповідно до затвердженого кошторису. Заміна особи, яка представляє інтереси юридичної особи не є зміною істотних умов договору, та не тягне за собою зміну предмету позовних вимог.

З огляду на вищевикладене, запропонований відповідачу проект договору відповідає вимогам статті 180 Господарського кодексу України, нормам Закону України «Про теплопостачання», Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Правил користування тепловою енергією», затверджених постановою Кабінету Міністрів України 03 жовтня 2007 року №1198, щодо наявності істотних умов договору, обов'язковості та процедури укладення договорів купівлі-продажу теплової енергії, але зважаючи на те, що повноваження на підписання договору у голови правління ОСББ «Фортуна» Булавки М.Т. виникли 07 серпня 2012 року, тобто пізніше дати складання проекту договору, договір не може бути визнаний укладеним 16 червня 2012 року, а тому позовні вимоги підлягають частковому задоволенню. В даному випадку у зв'язку з наявністю спору щодо укладення договору, для забезпечення усіх прав сторін, суд вважає, що договір вважається укладеним з дня набрання даним рішенням суду законної сили

Враховуючи рекомендації, що містяться в п. 9.9 постанови Пленуму Вищого господарського суду від 23.03.2012 №6, суд вважає за необхідно викласти в резолютивній частині умови проекту договору разом з додатками.

Судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.4, 4-2 - 4-6, 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» (вул. 230 Стрілецької дивізії, 24, м. Донецьк, 83092, код 34849956) укласти договір купівлі - продажу теплової енергії на умовах проекту договору від 16 червня 2012 року № 2718 поданого комунальним комерційним підприємством Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа» (вул. Постишева, 68, м. Донецьк, код ЄДРПОУ 33257089) в наступній редакції (мовою оригіналу):

ДОГОВОР № 2718

купли-продажи тепловой энергии

Объект жилой дом № 24 ул. 230 Стрелковой дивизии на балансе ОСМД «Фортуна»

котельная Цветочный/ТП Цветочный

г. Донецк « » 2012 года

Коммунальное коммерческое предприятие Донецкого городского совета «Донецкгортеплосеть», в дальнейшем «Теплоснабжающая организация», в лице заместителя директора Нешковой Людмилы Викторовны, которая действует на основании доверенности от 03.01.2012 года №5 и Объединение совладельцев многоквартирного дома «Фортуна», далее «ОСМД» в лице председателя правления Булавка М.Т., действующее на основании Устава, с другой стороны, подписали настоящий договор о следующем:

1. Предмет договора.

1.1. Теплоснабжающая организация обязуется поставлять тепловую энергию в виде горячей воды до границы ответственности на следующие нужды:

отопление - в период отопительного сезона;

горячее водоснабжение - в течение года за исключением времени для проведения ремонтных и профилактических работ.

1.2. ОСМД обязуется принять тепловую энергию на границе ответственности, распределить ее потребителям и осуществить оплату ее стоимости по установленным тарифам (ценам) в сроки, предусмотренные настоящим договором.

1.3. Тепловая энергия, поставляемая по данному договору, используется ОСМД исключительно для нужд населения и на собственные потребности, определенные по соглашению сторон (приложение №1).

2. Порядок контроля и отчета сторон.

2.1. Стороны договорились о том, что при осуществлении договорных отношений будут руководствоваться действующим законодательством Украины.

2.2. Теплоснабжающая организация поставляет тепловую энергию с учетом тепловой нагрузки на отопление и горячую воду (приложение № 1), которая подтверждается соответствующими документами, предоставленными ОСМД.

2.3. Давление в обратной магистрали на вводе ОСМД должен обеспечивать полное заполнение местной системы, которая находится на его балансе.

2.4. Тепловая энергия на отопление поставляется ОСМД в объёме, определенном в приложении № 2.

2.5. При наличии приборов учета, установленных на границе балансовой принадлежности тепловых сетей, учет объёма отпущенной тепловой энергии осуществляется в соответствии с их показаниями.

2.6. ОСМД ведет ежедневный учет расхода тепловой энергии в журнале, форма которого согласовывается с Теплоснабжающей организацией. Ежемесячно, до 25 числа текущего месяца ОСМД , вместе с журналом учета, предоставляет в Теплоснабжающую организацию совместно подписанный акт, в котором отражается фактический расход тепловой энергии (отопление и горячая вода).

3. Права и обязанности сторон.

3.1. ОСМД имеет право:

3.1.1. Выбирать Теплоснабжающую организацию.

3.1.2. Отказаться от услуг Теплоснабжающей организации, о чем предупреждает письменно за 30 дней до прекращения поставки тепловой энергии.

3.1.3. Получать информацию об объёмах поставляемой тепловой энергии, тарифах (ценах), порядке оплаты.

3.1.4 Проверять достоверность расчетов и начислений оплаты за потребленную тепловую энергию.

3.1.5. Проводить внеплановую госповерку приборов учета, в случае возникновения сомнений в правильности показаний приборов учета. За период госповерки, не более одного месяца, оплата производится:

· по централизованному отоплению - по средним показаниям приборов учета за предыдущий отопительный сезон;

· по централизованной поставке горячей воды - в соответствии с среднемесячными показаниями приборов учета за предыдущие три месяца.

3.2.ОСМД обязано:

3.2.1. Придерживаться количества потребления тепловой энергии в объёме, согласно приложения № 2, не допуская их превышения.

3.2.2. Своевременно осуществлять оплату за потребленную тепловую энергию.

3.2.3.Проводить ежегодно промывку отопительной системы, ремонт и наладку оборудования, контрольно-измерительных приборов в присутствии представителей Теплоснабжающей организации, с обязательным составлением двухстороннего акта о готовности объекта к отопительному периоду.

3.2.4 Согласовывать с Теплоснабжающей организацией новые подключения либо отключения и преоборудования системы теплоснабжения, которые являються причиной увеличения либо уменьшения объемов потребления тепловой энергии.

3.2.5. Не допускать утечки сетевой воды.

3.2.6. В случае недопоставки тепловой энергии ОСМД сообщать об этом Теплоснабжающей организации письменно или телефонограммой и приглашать представителя Теплоснабжающей организации для составления и подписания двухстороннего акта. Акт оформляется в течение 3 рабочих дней.

3.2.7.Сохранять узел учета и пломбы на нем в надлежащем состоянии. Письменно уведомлять Теплоснабжающую организацию о неисправности прибора учета тепловой энергии при обнаружении неисправности, о чем составляется акт.

3.2.8.Без препятствий в любое время доспускать уполномоченных представителей Теплоснабжающей организации для проверки приборов учета расхода тепловой энергии ОСМД и правильности эксплуатации этих приборов.

3.2.9.Содержать в надлежащем санитарном состоянии помещения узлов управления и технических подвалов, в которых проходят тепловые сети.

3.2.10.Не допускать переоборудования системы теплоснабжения, которые приведут к нарушению теплового баланса дома.

3.2.11.Не занимать подвалы дома, в которых проложены тепловые сети или оборудованные тепловые вводы под мастерские, склады, магазины, офисы и т.д.

3.3. Теплоснабжающая организация имеет право:

3.3.1. Проверять показания узлов учета тепловой энергии и состояние системы теплоснабжнния дома, находящегося на балансе ОСМД.

3.3.2. Ограничивать или прекращать теплоснабжение ОСМД в случае:

- отсутствия оплаты за потребленную тепловую энергию в сроки, предусмотренные настоящим договором (после письменного предупреждения, направленного не позднее чем за 3 рабочих дня);

- невыполнение регламентних работ по подготовке и испытанию внутридомовых тепловых сетей ОСМД (с оформлением соответствующего акта и предупреждением за трое суток до прекращения поставки);

- самовольного увеличения отапливаемой площади или подключения других потребителей;

- введения в эксплуатацию системы теплоснабжения без соответствующего допуска;

- эксплуатации систем теплоснабжения с поврежденными пломбами, которые установлены Теплоснабжающей организацией на узле учета ОСМД ;

- ограничения свободного доступа представителей Теплоснабжающей организации к системе теплоснабжения или учета тепловой энергии;

- содержания в антисанитарном состоянии помещений узлов управления и технических подвалов, в которых проходят тепловые сети;

- повреждения внутридомовых тепловых сетей ОСМД;

- отсутствия соответствующего акта о готовности объекта к отопительному периоду;

- кражи воды из системы отопления.

3.4. Теплоснабжающая организация обязана:

3.4.1.На протяжении действия договора обеспечить поставку тепловой энергии за исключением времени проведения ремонтных работ.

3.4.2.При отсутствии прибора учета, в случае отклонения от качественных и количественных показателей поставляемой тепловой энергии от нормативных (приложение №3), при условии наличия двухстороннего акта, подтверждающего указанные факты, выполнить перерасчет стоимости тепловой энергии.

3.4.3.Предоставлять информацию об объёмах поставленной тепловой энергии, тарифах (ценах), порядке оплаты.

3.4.4.Уведомлять ОСМД письменно об изменении тарифов.

4. Тарифы, порядок и условия проведения расчетов.

4.1.Расчетным периодом для оплаты является календарный месяц. ОСМД производит оплату стоимости полученной тепловой энергии не позднее 20 числа месяца, следующего за расчетным, согласно предъявленным счетам. Оплата за тепловую энергию производится в соответствии с действующими тарифами , которые устанавливаются Кабинетом Министров Украины либо другими органами власти.

4.2. Расчеты по настоящему договору осуществляются в национальной валюте Украины путем перечисления денежных средств на текущий счет Теплоснабжающей организации, указанный в настоящем договоре. В платежном поручении ОСМД должно обязательно указать номер договора, назначение платежа. При наличии задолженности у ОСМД по договору, Теплоснабжающая организация, поступившие от ОСМД деньги, зачисляет в погашение задолженности за тепловую энергию прошлых периодов по данному договору, независимо от указанного в платежном поручении назначения платежа.

4.3.Денежные средства, которые поступили от ОСМД будут учтены как предоплата при условии отсутствия задолженности по данному договору.

4.4. Тариф на момент подписания договора составляет:

Для населения:

а)за отопление общей площади за 1 кв.м. в месяц с НДС:

с учетом оплаты на протяжении отопительного сезона - 6,96 грн.;

б) горячее водоснабжение:

при наличии приборов учета за 1 куб. м. с учетом НДС - 17,58 грн.

при отсутствии прибора учета с одного человека в месяц с учетом НДС - 53,84 грн.

в) за один Гкал отпущеной тепловой энергии с НДС - 265,55 грн.

Для предприятий:

а) за 1 кв. м. отапливаемой площади в месяц с НДС - 28,46 грн.

б) за 1 куб. м. горячего водоснабжения в месяц с НДС - 52,49 грн.

в) за 1 Гкал отпущенной тепловой энергии с НДС - 916,43,04 грн.

В зависимости от цен на энергоносители, установленных КМ Украины или другими органами власти, тариф может изменяться в большую или меньшую сторону. В данном случае согласование с ОСМД не требуется.

4.5. Расчеты за горячее водоснабжение производятся по тарифам, рассчитанным исходя из условий работы системы горячего водоснабжения 350 дней в год, при плановом отключении горячего водоснабжения на 15 дней текущего ремонта. Оплата за горячее водоснабжение в дни сверхпланового отключения не осуществляется.

4.6. Начало и окончание отопительного периода (поставка тепловой энергии для отопления) определяется погодными условиями и устанавливается теплоснабжающей организацией в соответствии с решениями органов местного самоуправления .

4.7. Размер ежемесячной оплаты за предоставленные услуги.

4.7. 1. Согласно нормам потребления:

население:

отопление: S кв.м. * тариф = 6081,70 кв.м. * 6,96грн. = 42328,63 грн.;

Горячее водоснабжение: 287чел.* 53,84 грн.= 15452,08 грн.

для предприятий :

Горячее водоснабжение: -куб.м * 52,49 = грн.

отопление: S кв.м. * тариф = кв.м. * 28,46 грн. = -

4.7.2. При наличии приборов учета:

население:

отопление: Гкал * 265,55 грн.= по факту

гарячее водоснабжение: показания приборов учета * 17,58 грн.= по факту.

для предприятий:

отопление: Гкал * 916,43грн. = по факту

горячее водоснабжение: показания приборов учета * 52,49 грн. = по факту

4.8. При выходе из строя приборов учета или несвоевременного проведения госповерки, оплата производиться согласно утвержденным нормам потребления.

4.9. ОСМД обязуется до 20 числа текущего месяца передавать Теплоснабжающей организации полные сведения, которые необходимы для начисления оплаты: количество зарегистрированных людей, расходы горячей воды по квартирным приборам учета.

4.10. В случае сдачи помещений в аренду юридическим и физическим лицам ОСМД в течение 5 дней с момента подписания договора аренды, в письменном виде сообщает Теплоснабжающей организации сведения об арендаторе для дальнейшего урегулирования вопроса об оплате услуг по теплоснабжению, переданного в аренду помещения.

4.11. В случае недопоставки Потребителям тепловой энергии по вине ОСМД , последнее устраняет недостатки за свой счет и возмещает Теплоснабжающей организации в полном объеме причиненные ей убытки.

4.12. ККП «Донецкгортеплосеть» является плательщиком налога на прибыль на общих основаниях.

ОСМД (не) является плательщиком налога на прибыль.

4.13. Теплоснабжающая организация осуществляет ОСМД возмещение затрат по сбору с населения платежей за услуги теплоснабжения в размере не более 3% от суммы, которая поступила на счет Теплоснабжающей организации от ОСМД.

5. Порядок проведения перерасчетов.

5.1. Теплоснабжающая организация осуществляет на основании заявления и двухстороннего акта уменьшение размера оплаты за услуги теплоснабжения в соответствии с приложением №3.

Данные перерасчеты производятся при отсутствии приборов учета.

5. Порядок измерения объёмов и определения качества предоставляемых услуг.

6.1. При отсутствии прибора учета, в случае недопоставки или несоответствия качественных и количественных показателей тепловой энергии нормативным требованиям ОСМД сообщает об этом Теплоснабжающей организации письменно или телефонограммой и приглашает представителя Теплоснабжающей организации для составления и подписания двухстороннего акта. Акт оформляется в течение 3 календарных дней. Отсутствие такого сообщения и акта свидетельствует, что ОСМД получало тепловую энергию согласно условиям договора и это обстоятельство других доказательств не требует.

6. Граница ответственности по поставке тепловой энергии.

7.1. Граница ответственности между ОСМД и Теплоснабжающей организацией за состояние и обслуживание тепловых сетей и системы теплоснабжения, по которым производится поставка тепловой энергии, определяется актом балансовой принадлежности.

8. Условия доступа в дом для снятия показаний приборов учета.

8.1. В случае непредоставления показаний до 25 числа отчетного месяца по домовым приборам учета, ОСМД обязано обеспечить доступ представителей Теплоснабжающей организации для снятия показаний с составлением двухстороннего акта.

9. Порядок проведения ремонтных работ.

9.1. ОСМД проводит ежегодно промывку отопительной системы, ремонт и наладку оборудования, контрольно-измерительных приборов в присутствии представителей Теплоснабжающей организации, с обязательным составлением акта о готовности объекта к отопительному периоду.

10. Обслуживание тепловых сетей и распределение полномочий относительно их эксплуатации и ремонта.

10.1. Обслуживание и ремонт тепловых сетей производится согласно балансовой принадлежности ОСМД и Теплоснабжающей организации.

11. Ответственность сторон и штрафные санкции.

11.1. За неисполнение или ненадлежащее исполнение своих обязанностей по данному договору стороны несут ответственность в соответствии с действующим законодательством Украины.

11.2.Теплоснабжающая организация несет ответственность за:

- несоблюдение поставленных объемов тепловой энергии на отопление согласно приложения №2;

- недостоверность предоставленной информации;

- непредоставление по требованию ОСМД расчетов об объемах поставленной тепловой энергии.

11.3.Теплоснабжающая организация согласно действующего законодательства Украины уплачивает штраф в случае:

- снижения по вине Теплоснабжающей организации объемов поставки тепловой энергии;

- не поставки тепловой энергии, без соответствующих оснований, во время исполнения ОСМД своих договорных обязательств, кроме случаев предусмотренных п. 3.3.2. настоящего договора.

11.4. ОСМД несет ответственность за:

- выход из строя приборов учета тепловой энергии;

- техническое состояние, обслуживание и эксплуатацию системы теплоснабжения согласно балансовой принадлежности;

- несоблюдение утвержденных договором значений объема потребления тепловой энергии и режима теплоснабжения;

- самовольное переоборудование системы теплоснабжения;

- утечки теплоносителя из-за несвоевременного устранения повреждений на тепловых сетях согласно балансовой принадлежности;

- содержания в антисанитарном состоянии помещений узлов управления и технических подвалов, в которых проходят тепловые сети;

- достоверность предоставленной информации.

11.5. ОСМД согласно действующего законодательства Украины уплачивает штраф за:

- несвоевременное уведомление о выходе из строя приборов учета тепловой энергии;

- несвоевременное предоставление отчета по приборам учета тепловой энергии;

- самовольное подключение системы теплоснабжения без заключения договора;

- кражу воды из системы отопления;

- потребление тепловой энергии без согласования с Теплоснабжающей организацией сверх максимальной тепловой нагрузки, определенной в договоре.

12. Порядок разрешения споров.

12.1.Все споры, возникающие в процессе исполнения настоящего договора, стороны решают путем переговоров. В случае невозможности разрешения споров (разногласий) по данному договору путем переговоров, спор передается на разрешение в хозяйственный суд Донецкой области и рассматривается в установленном порядке, согласно действующего законодательства Украины.

13. Форс-мажорные обстоятельства.

13.1 Стороны освобождаются от ответственности , если исполнению обязательств по настоящему договору препятствуют обстоятельства непреодолимой силы (действие чрезвычайных ситуаций техногенного, природного или экологического характера), которые делают невозможным предоставление услуги в соответствии с условиями договора. О наступлении форс-мажорных обстоятельств должны уведомить друг друга в 5 дневный срок с обязательным предоставлением соответствующего документа, выданного ТПП Украины.

14. Условия изменения и прекращения действия договора.

14.1. Все изменения и дополнения по данному договору должны быть оформлены в письменной форме и подписаны уполномоченными представителями сторон.

14.2. Договор может быть рассторгнут по решению суда по требованию одной из сторон при существенных нарушениях договора другой стороной.

15. Другие условия.

15.1. Данный договор составлен в двух экземплярах по одному для каждой из сторон, которые имеют одинаковую юридическую силу.

15.2. Стороны обязуются извещать друг друга об изменениях своих платежных реквизитов, юридического адреса, номеров телефона в пятидневный срок с момента возникновения соответствующих изменений заказным письмом с уведомлением.

15.3. С заключением данного договора предыдущий договор считается расторгнутым.

15.4. Стороны договорились, что срок исковой давности по данному договору составляет 3 (три) года.

15.5. При заключении данного договора стороны пришли к соглашению о том, что задолженность ОСМД перед Теплоснабжающей организацией на момент заключения договора отсутствует.

16. Срок действия договора.

16.1. Данный договор вступает в силу с 01 июня 2012 года и действует до 01 июня 2015 года и считается продленным на такой же срок, если от сторон за месяц до окончания срока действия договора не поступило заявление о расторжении договора, а в части проведения расчетов - до их полного погашения.

Приложение:

1. Дислокация жилого фонда.

2. Расчет расхода тепловой энергии на отопление жилого дома № 24 ул 230 Стрелковой дивизии, согласно нормативной температуры для г.Донецка

3. Требования к количественным и качественным показателям услуг теплоснабжения и уменьшение оплаты при их отклонении.

4. Балансовая принадлежность тепловых сетей.

17. Адреса и реквизиты сторон.

ТЕПЛОСНАБЖАЮЩАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ

Коммунальное коммерческое предприятие

Донецкого городского совета «Донецкгортеплосеть»

Ю.А.: 83001, г. Донецк, ул. Постышева, 68

Ф.А.: 83086, г. Донецк, ул. Горького, 16

Р/с 26003040177 в Донецком центральном региональном отделении ОАО "Мегабанк" г.Харьков

МФО 351629

ЕГРПОУ 33257089

тел. бухгалтерии 335-70-16

тел. инспекции 335-95-49

МП Нешкова Л.В.

Исполнитель: Гура О.И

Согласовано: Оганов К.Г.

1. ОСМД

Объединение совладельцев многоквартирного дома

„Фортуна"

83047 г.Донецк, ул.230 Стрелковой дивизз,24

Р/с МФО

ЕГРПОУ

Тел. руководителя

МП Булавка М.Т.

Приложение №1

к договору № 2718 от «» г.

Дислокация жилого фонда.

№ Адрес ул.230Стр.дивизии,24

Отапливаемая площадь, м2 6081,7

Количество человек по горячей воде Ккал/час 287

Проектная тепловая нагрузка на

отопление

Tє ср -23єС 444465

Примечание Тепломер на отопление

Зам. директора по сбыту Л.В.Нешкова

Председатель правления

ОСМД «Фортуна» М.Т. Булавка

Приложение № 2

к договору № 2718 от «» г.

Расчет

расхода тепловой энергии на отопление

Расчет расхода тепловой энергии на отопление жилого дома № 24 по ул. 230 Стрелковой дивизии с учетом нормативной температуры для г. Донецка производится на основании:

1. «Норм и указаний по нормированию затрат топлива и тепловой энергии на отопление жилых и общественных зданий, а также на хозяйственно- бытовые нужды в Украине» КТМ 204 Украины 244-94;

2.СниП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция, кондиционирование»

где

Qот. - максимальный тепловой поток на нужды отопления жилого дома (444465 ккал/час);

t°вн.- средняя расчетная температура воздуха в отапливаемых помещениях

( для жилых домов принимается равной + 18° С)

t°р.о.- расчетная температура наружного воздуха для проектирования отопления

( для г. Донецка = - 23°С);

t°ср. - температура наружного воздуха ( окт.- +7,9; нояб.- +0,9; дек.- - 4,2; янв.- -6,6; фев.--6,2;

март--1,0; апр.-+7,9)

n о - к-во дней в месяце

Месяц Температура наружного воздуха, С К-во дней в месяце К-во тепловой енер

Октябрь +7,9 17 44,67

Ноябрь +0,9 30 133,47

Декабрь -4,2 31 179,05

Январь -6,6 31 198,41

Февраль -6,2 28 176, 29

Март -1,0 31 153, 24

Апрель +7,9 15 39, 42

Итого 924, 55

Зам.директора по сбыту Л.В.Нешкова

Председатель правления

ОСМД «Фортуна» М.Т. Булавка

Приложение № 3

к договору № 2718 от « »г .

Требования к количественным и качественным показателям услуг теплоснабжения и уменьшение оплаты при их отклонении

Вид послуги Централізоване постачання гарячої води

Кількісні і якісні показники Безперебійне або за затвердженим режимом

Відхилення показників Перерви у постачанні гарячої води або порушення його режиму

Допустимий срок відхилення показників Не більш як 6 годин на добу при безперебійному водопостачанні Та не більш як 30 % загального часу постачання води за затвердженим режимом( не більш двох разів на місяць

Зменьшення плати за надані послуги у разі перевищення строку відхилення їх показників На 3,3% місячної плати за кожний день перевищення допустимого строку відхилення

Розрахункова одиниця За наявності засобів обліку За показаннями засобів обліку

За відсутності засобів обліку З одного мешканця за місяць

Вид послуги Централізоване постачання гарячої води

Кількісні і якісні показники Забезпечення нормативної температури гарячої води у точці розбору не менш як 50 град. С та не більш як 75 град. С

Відхилення показників Фактична температура гарячої води у точці розбору не відповідє нормативам

Допустимий срок відхилення показників Не більш як 2 хв після відкриття водорозбірного крану

Зменьшення плати за надані послуги у разі перевищення строку відхилення їх показників При температурі гарячої води:

· 50 град. С -плата справляється згідно з установленим тарифом;

· 45-49 град. С - плата зменьшується на 10 % за весь строк відхилення;

· 40-44 град. С - плата зменьшується на 30 % за весь строк відхилення;

· нижче 40 град.С- плата справляється за весь строк відхилення за тарифами на послуги з централізованого постачання холодної води.

Розрахункова одиниця За наявності засобів обліку За показаннями засобів обліку

За відсутності засобів обліку З одного мешканця за місяць

Вид послуги Централізоване опалення

Кількісні і якісні показники Своечасний початок і закінчення опалювального сезону ( три доби із середньодобовою температурою 8 град.С)

Відхилення показників Прострочення початку або дострокове закінчення

опалювального сезону

Допустимий срок відхилення показників Одна доба від строку, встановленого міськдержадміністрацією або органом місцевого самоврядування

· Зменьшення плати за надані послуги у разі перевищення строку відхилення їх показників На 3,3 % місячної плати за кожний день перевищення допустимого строку відхилення

Розрахункова одиниця За наявності засобів обліку За показаннями засобів обліку

За відсутності засобів обліку За 1 кв.м загальної площі квартири

Вид послуги Централізоване опалення

Кількісні і якісні показники Безперебійне теплопостачання протягом усього опалювального сезону

Відхилення показників Перерви у теплопостачанні

Допустимий срок відхилення показників 12 год на добу (один раз на місяць)

· Зменьшення плати за надані послуги у разі перевищення строку відхилення їх показників На 3,3 % місячної плати за кожний день перевищення допустимого строку відхилення

· Розрахункова одиниця За наявності засобів обліку За показаннями засобів обліку

За відсутності засобів обліку За 1 кв.м загальної площі квартири

Вид послуги Централізоване опалення

Кількісні і якісні показники Температура повітря в житлових приміщеннях (за умови їх утеплення) відповідає діючим нормам і правилам (18град.С, у наріжних кімнатах -20 град.С)

Безперебійне або за затвердженим режимом

Відхилення показників Фактична температура в приміщеннях нижча нормативної

Допустимий срок відхилення показників 12 год на добу (один раз на місяць

Зменьшення плати за надані послуги у разі перевищення строку відхилення їх показників На 5 % за кожний градус відхилення від 18С до 12С у житлових приміщеннях ( у наріжних кімнатах - від 20 С до 14С) плати за період відхилення (протягом усього строку відхилення)

При температурі в ж.п. нижче 12 С ( н.к.- нижче 14 С) плата за централізоване опалення не справляється. При двоставкових тарифах перерахунку за ненадані чи неякісно надані послуги справляється лише плата за фактично спожитий об'єм теплов. енергіїї

Розрахункова одиниця За наявності засобів обліку За показаннями засобів обліку

За відсутності засобів обліку За 1 кв.м загальної площі квартири

Зам. директора по сбыту Л.В.Нешкова

Председатель правления

ОСМД «Фортуна» М.Т. Булавка

Договір купівлі - продажу теплової енергії № 2718 вважати укладеним в день набрання чинності рішення господарського суду Донецької області від 25 жовтня 2012 року по справі № 5006/44/64пд/2012

Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку «Фортуна» (83092, м. Донецьк, вул. Стрілецької дивізії, 24, ЄДРПОУ 34849956) на користь комунального комерційного підприємства Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа» (83001, м. Донецьк, вул. Постишева, 68, р/р 26004000097306 в ПАТ УСБ, МФО 300023, ІПН 332570805621, ЄДРПОУ 33257089) витрати зі сплати судового збору в сумі 1073 (одну тисячу сімдесят три) грн., про що видати наказ.

Рішення прийняте у нарадчій кімнаті та проголошено її вступну та резолютивну частини у судовому засіданні 25 жовтня 2012 року. Повний текст рішення складений та підписаний 26 жовтня 2012 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, а у разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним господарським судом, якщо рішення не буде скасовано.

Суддя Кучерява О.О.

Дата ухвалення рішення25.10.2012
Оприлюднено05.11.2012
Номер документу27207177
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5006/44/64пд/2012

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява О.О.

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява О.О.

Рішення від 25.10.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява О.О.

Ухвала від 22.08.2012

Господарське

Господарський суд Донецької області

Кучерява О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні