Постанова
від 25.10.2012 по справі 5015/1115/12
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.10.12 Справа № 5015/1115/12

Львівський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого-судді Малех І. Б.

суддів Желік М. Б.

Кузь В. Л.

при секретарі судового засідання М. Кришталь

за участю представників :

від позивача - Чупахін І.Р.,

від відповідача -Бекесевич Ю.В.

розглянувши апеляційну скаргу Львівської міської ради м. Львів від 11.07.2012 року за № 1104-

вих-674

на рішення господарського суду Львівської області від 29.05.2012 р.

у справі № 5015/1115/12

за позовом Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "ЕКО-ДІМ", м. Львів

до відповідача Львівської міської ради, м. Львів

про припинення договору оренди землі від 17.11.2005 р.

ВСТАНОВИВ:

рішенням господарського суду Львівської області від 29.05.2012 р. у справі № 5015/1115/12 позов задоволено повністю. Припинено договір оренди землі, який було укладено 17 листопада 2005 року Львівською міською радою в особі заступника міського голови з питань містобудування та землеустрою з відкритим акціонерним товариством "Пересувна механізована колона №9", який було зареєстровано 17 листопада 2005року за №Ш-443, про що у книзі записів реєстрації Договорів оренди землі Ш-1 вчинено запис, та зареєстровано у Львівському міському відділі Львівської регіональної філії Центру ДЗК, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 28 листопада 2005 року за № 04:05:438:02378 КН 04-4.

Не погоджуючись з даним рішення відповідач просить його скасувати та прийняти нове, яким в позовних вимогах ПАТ «Холдингова компанія «ЕКО-ДІМ»відмовити повністю. Свою апеляційну скаргу апелянт аргументував тим, що на його думку судом першої інстанції не повно досліджено всі обставини справи, у зв'язку з чим винесено дане рішення.

У відзиві на апеляційну скаргу відповідач заперечив доводи апеляційної скарги, просив рішення суду першої інстанції залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

В судовому засіданні сторони підтримали свої вимоги, при цьому наводили доводи, аналогічні, викладеним у своїх відзиві та апеляційній скарзі.

Розглянувши наявні у справі матеріали, давши належну оцінку доводам та запереченням, які містяться в апеляційній скарзі та у відзиві на неї, заслухавши пояснення представників сторін у судових засіданнях, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що рішення господарського суду першої інстанції слід залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 526 ЦК України та ст. 193 ГК України зобов'язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Відповідно до ч. 1 ст 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 3 Земельного Кодексу України, земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами. Частиною 8 ст. 93 Земельного Кодексу України встановлено, що відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Згідно ст. 1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, що пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним кодексом України, цим законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Публічне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Еко-дім", є правонаступником відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона №9", щодо всіх майнових та особистих немайнових прав та обов'язків, внаслідок державної реєстрації змін до статуту ВАТ "Пересувна механізована колона №9".

17.11.2005року між ВАТ "Пересувна механізована колона №9"та Львівською міською радаю укладено договір оренди землі № Ш-443, відповідно до якого відповідач надав у користування позивачу земельну ділянку, яка знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Плуговій, 6, за кадастровим номером 4610137500:06:006:0014, загальна площа якої становить 0,5862 га.

Відповідно до п. 8 договору, строк дії договору встановлений до 20 жовтня 2015 року.

Згідно п. 1 та п. 15 договору оренди землі, відповідач надав земельну ділянку у користування позивачу для будівництва багатоквартирного житлового будинку.

На підставі рішення викового комітету Львівської міської ради № 633 та договору оренди землі, позивач одержав дозвіл №210/06 від 10.05.2006 р. на будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими фізкультурно-оздоровчими приміщеннями та стоянками автомобілів на вул. Плуговій, 6.

27.08.2007 р. Державна приймальна комісія, склала акт про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта -117-квартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими фізкультурно-оздоровчими приміщеннями та стоянками автомобілів на вул. Плуговій, 6.

Згідно довідки ДПІ у Шевченківському районі м. Львова № 5611/19-028 від 03.03.2012 р., заборгованість зі сплати за землю станом на 03.03.2012 р. у позивача відсутня.

Відповідно до ст. 19 Закону України "Про оренду землі", після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та обслуговування відповідного об'єкта, має право на першочергове укладення договору оренди землі на строк до 50 років або припинення дії договору оренди землі".

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі припиняється в разі:

закінчення строку, на який його було укладено;

викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

смерті фізичної особи - орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;

ліквідації юридичної особи - орендаря;

відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;

набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;

припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

До таких випадків належить передбачений ч.2 ст.19 Закону України "Про оренду землі" випадок, коли після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та обслуговування відповідного об'єкта, має право на припинення дії договору оренди землі.

Відповідно до вищенаведеного, ПАТ "Холдингова компанія "Еко-дім"набуло право на припинення договору оренди та для реалізації цього права 26.10.2011 р. звернувся до відповідача з листом № 502 від 24.10.2011 р., в якому просив відповідача припинити дію договору оренди землі, шляхом укладення з позивачем угоди про припинення договору оренди землі.

Відмовою у припиненні договору оренди землі, яка була оформлена Листом Департаменту містобудування Управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради № 2403-2 вих-1540 від 22.11.2011 р., Львівська міська рада порушила право позивача на таке припинення договору оренди землі.

Відповідно до ст.ст.31 та 32 Закону України "Про оренду землі", за змістом та правовими наслідками розрізняють поняття: припинення договору оренди землі з підстав, що визначені законодавством; припинення договору оренди землі, шляхом його розірвання.

Зважаючи на те, що дії позивача щодо звернення до відповідача та подання позову в даній справі спрямовані саме на виконання вимог зазначених правових норм, а також враховуючи дотримання ним порядку досудового врегулювання цього спору, суд вважає, що позовні вимоги про припинення договору оренди землі обґрунтовані і підлягають до задоволення.

Відповідно до ч. 1. ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи наведене, апеляційний господарський суд вважає, що рішення господарського суду першої інстанції прийняте з врахування всіх обставин справи та з дотриманням норм чинного законодавства, а тому не вбачає підстав для його зміни чи скасування.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103, 105 ГПК України, Львівський апеляційний господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Рішення господарського суду Львівської області від 29.05.2012 р. у справі № 5015/1115/12 залишити без змін, апеляційну скаргу Львівської міської ради-без задоволення.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

3. Матеріали справи направити на адресу місцевого господарського суду.

Повний текст постанови виготовлений 30.10.2012 р.

Головуючий суддя Малех І. Б.

Суддя Желік М. Б.

Суддя Кузь В. Л.

Дата ухвалення рішення25.10.2012
Оприлюднено05.11.2012
Номер документу27212679
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/1115/12

Ухвала від 24.04.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 10.04.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Постанова від 25.10.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 18.10.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Малех І.Б.

Ухвала від 01.08.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 20.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

Ухвала від 20.07.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Юркевич М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні