Постанова
від 26.10.2012 по справі 1170/2а-2351/12
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 жовтня 2012 року Справа № 1170/2а-2351/12

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого -судді Сагуна А.В., розглянувши у порядку письмового провадження в місті Кіровограді адміністративну справу за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Кіровоградської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю "Брегс" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Кіровоградська об'єднана державна податкова інспекція Кіровоградської області Державної податкової служби (в подальшому -Кіровоградська ОДПІ Кіровоградської області ДПС або позивач) звернулась в суд з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Брегс" (в подальшому -ТОВ "Брегс"), в якому просила припинити юридичну особу.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що ТОВ "Брегс" більше року не подавало до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надавши клопотання про розгляд справи без участі представника позивача (а.с. 31).

Судові повістки направлялася відповідачу за адресою зазначеною в позовній заяві та витягу з ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців (вул. Тимірязєва, 75, офіс. 4, м. Кіровоград), проте поштова кореспонденція неодноразово поверталася до суду з відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с.20,25).

Відповідно до ч. 11 ст.35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, остання вважається такою, що вручена належним чином.

Отже, відповідач про дату, час і місце розгляду справи вважається повідомлений належним чином.

В судове засідання, призначене на 26.10.2012 представник відповідача не з'явився, про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с. 30).

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи те, що відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце судового розгляду, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи без участі представника відповідача.

Частиною 6 ст. 128 КАС України передбачено, що суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду.

Враховуючи те, що сторони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, відсутності потреби заслухати свідка чи експерта, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у порядку письмового провадження на основі наявних у справі матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Відповідно до підпункту 20.1.12. пункту 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Судом встановлено, що 29.04.2011 ТОВ "Брегс" зареєстровано виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради та взято на податковий облік Кіровоградської ОДПІ Кіровоградської області ДПС (а.с.3,34-36).

Відповідачем не подавалась до податкового органу податкова звітність, з моменту реєстрації, тобто більше року (а.с. 3,4,31).

Відповідач заборгованості зі сплати податків та зборів не має (а.с. 5).

Підпунктом 16.1.3. пункту 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено обов'язок платників подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до ст.ст. 2, 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно -правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону. Дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб -підприємців.

Пунктом 1 статті 59 Господарського кодексу України передбачено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації -за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб -засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках передбачених цим Кодексом -за рішенням суду.

Згідно абз. 5 ч.2. ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" державна реєстрація припинення юридичної особи, крім іншого, проводиться у разі: постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, у тому числі, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи, викладені обставини, зокрема той факт, що відповідач протягом періоду, що перевищує один рік, не звітує до податкових органів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються належними доказами та підлягають задоволенню.

У відповідності до ч. 5 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Разом з тим, враховуючи, що позивачем не надані достатні дані про засновника (засновників) підприємства, з огляду на необхідність забезпечення його прав при ліквідації належного йому підприємства, суд позбавлений можливості призначити склад ліквідаційної комісії і керуючись ч. 6 ст. ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" залишає таке право (обов'язок) за державним реєстратором.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 112, 136, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Брегс", код ЄДРПОУ 37624101, зареєстровану за адресою: вул. Тимірязєва, 75, офіс. 4, м. Кіровоград, у зв'язку з ліквідацією, не пов'язаною з банкрутством юридичної особи.

Копію постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Кіровоградської міської ради

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду А.В. Сагун

Дата ухвалення рішення26.10.2012
Оприлюднено06.11.2012
Номер документу27236573
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1170/2а-2351/12

Ухвала від 14.09.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 27.08.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 26.10.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 10.07.2012

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні