Рішення
від 01.11.2012 по справі 5015/3892/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.11.12 Справа№ 5015/3892/12

Суддя О.Запотічняк при секретарі М.Драгус розглянула матеріали справи

За позовом: Прокурора Франківського району м.Львова в інтересах держави в особі: Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, м.Львів.

До відповідача: Комунального підприємства Львівської обласної ради «Навчальні посібники», м.Львів.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Управління майном спільної власності Львівської обласної ради, м. Львів

Про: стягнення заборгованості в сумі 59 623,19 грн.

За участю представників:

Прокурор: Телюк Г.В. (посвідчення № 005502 від 24.09.12р);

Від позивача: Крикус В.В. -представник;

Від відповідача : Возна В.Д. - директор;

Від третьої особи: Кисельова І.М. - представник;

Сторонам роз'яснено зміст ст. 22 ГПК України, а саме їх процесуальні права та обов'язки, зокрема, право заявляти відводи. Технічна фіксація судового процесу не здійснювалась за клопотанням представників сторін.

Суть спору: Позов заявлено Прокурором Франківського району м. Львова в інтересах держави в особі Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради до відповідача Комунального підприємства Львівської обласної ради «Навчальні посібники»про стягнення заборгованості в сумі 59 623,19 грн.

Розглянувши подані матеріали суд визнав їх достатніми для прийняття заяви до розгляду і ухвалою від 19.09.2012 року порушив провадження у справі та призначив судове засідання на 27.09.2012року.

Подальший хід розгляду справи викладено в ухвалах суду.

Прокурор в судових засіданнях вимоги, викладені у позовній заяві, підтримав у повному обсязі, просив позов задоволити.

Представник Позивача в судових засіданнях позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд їх задоволити та стягнути з відповідача 59 623,19 грн. боргу.

Представник Відповідача в судових засіданнях позовні вимоги визнав у повному обсязі, однак пояснив, що через важке матеріальне становище на даний час КП ЛОР «Навчальні посібники»не може погасити заборгованість у повному обсязі, у зв'язку з чим просить суд прийняти рішення щодо реструктуризації заборгованості з орендної плати у розмірі 59 623,19 грн з розстрочкою його виконання на 12 місяців з 01.12.2012р. рівними частинами.

Представник Позивача не заперечив проти реструктуризації боргу.

Прокурор залишив вирішення даного питання на розсуд суду.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, в судове засідання з'явився, вимоги, викладені Відповідачем в клопотанні про реструктуризацію заборгованості підтримав у повному обсязі.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Суд заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, та оцінивши докази в їх сукупності, встановив наступне:

24 червня 2008 року між Управлінням комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради (далі - Позивач) та комунальним Підприємством Львівської обласної ради «Навчальні посібники»(далі - Відповідач) укладено договір оренди №Ф-6341-8 (Далі - Договір). Згідно з п. 1 Договору Позивач на підставі Наказу Управління комунальної власності від 21.02.08 року № 138-О, Договору оренди від 23.10.06 року № Ф-4765-6 передає, а Відповідач приймає в строкове платне користування нерухоме майно, що знаходиться на балансі ЛКП «Сонячне». Об'єктом оренди є приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. В. Великого, 40, загальною площею 205,30 кв.м. Об'єкт оренди буде використовуватись Відповідачем для магазину (торгівля поліграфічною продукцією та канцтоварами (п.2.1 Договору).

Як вбачається з матеріалів справи, термін договору оренди визначений на 2 роки 364 дні з 23 червня 2011 року включно. У разі відсутності заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов Договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені Договором (п.4 Договору). Як встановлено судом, строк дії Договору оренди визначено до 23 червня 2011 року. У зв'язку з фактичним використанням Орендарем об'єкта оренди після закінчення терміну дії Договору, Договір був продовжений на той самий термін і на тих самих умовах.

У зв'язку з систематичним невиконанням умов Договору Позивач направив Відповідачу Претензію від 22.02.2012року № 2302-228. У претензії Позивач зазначив, що всупереч умовам Договору орендна плата Відповідачем не сплачувалась, внаслідок чого станом на 20.02.2012 року утворилась заборгованість за Договором в сумі 18921,22 грн.

Як стверджує Позивач, Відповідач не сплатив суми боргу після отримання претензії. Таким чином, згідно з розрахунком заборгованості, долученим позивачем до матеріалів справи, станом на 04.09.2012 року борг по орендній платі за Договором становить 59 623.19 грн.

Представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі, однак пояснив, що через важке матеріальне становище на даний час КП ЛОР «Навчальні посібники»не може погасити заборгованість у повному обсязі.

Окрім цього, 26.10.2012р. на адресу суду надійшла заява від 25.10.2012р. № 21, подана КП ЛОР «Навчальні посібники», про реструктуризацію заборгованості. В даній заяві Відповідач зазначає, що через важке матеріальне становище на даний час не може погасити заборгованість у повному обсязі У зв'язку з вищевикладеним, Відповідач просить прийняти рішення щодо реструктуризації заборгованості перед Позивачем з орендної плати у розмірі 59623,19 грн з розстрочкою його виконання на 12 місяців з 01.12.2012р. рівними частинами.

Приймаючи рішення у даній справі суд виходив з наступного:

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до п. 1 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

24 червня 2008 року між Управлінням комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради та комунальним Підприємством Львівської обласної ради «Навчальні посібники»укладено договір оренди №Ф-6341 (Далі - Договір). Згідно з п. 1 Договору Позивач на підставі Наказу Управління комунальної власності від 21.02.08 року № 138-О, Договору оренди від 23.10.06 року № Ф-4765-6 передає, а Відповідач приймає в строкове платне користування нерухоме майно, що знаходиться на балансі ЛКП «Сонячне».

Відповідно до п. 4 Договору термін договору оренди визначений на 2 роки 364 дні з 23 червня 2011 року включно. Перебіг терміну дії Договору оренди та настання обов'язку Відповідача щодо внесення орендної плати починається з дати його підписання. У разі відсутності заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов Договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії Договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені Договором. Як встановлено судом, строк дії Договору оренди визначено до 23 червня 2011 року. Однак, у зв'язку з фактичним використанням Орендарем об'єкта оренди після закінчення терміну дії Договору, Договір був продовжений на той самий термін і на тих самих умовах.

Відповідно до п.7.2. Договору Орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Як визначено ч.1 ст. 19 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», Орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Відповідно до ч.2 вказаної статті методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об'єктів, що перебувають у державній власності, Кабінетом Міністрів України. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим (для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим), та органами місцевого самоврядування (для об'єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об'єктів, що перебувають у державній власності.

П. 5.1 Договору передбачає: розмір орендної плати за об'єкт оренди визначається відповідно до чинної на момент укладення даного Договору Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Львова, затвердженої Ухвалою міської ради №897 від 07.06.2007 року і складає 3840.72 грн без ПДВ за перший місяць оренди. Розмір орендної плати коригується щомісячно на відповідний індекс інфляції. В інших випадках розмір орендної плати переглядається тільки за згодою сторін або за рішенням суду, господарського суду.

Згідно з п. 5.2. Договору Орендна плата сплачується Орендарем не пізніше 20 числа місяця у, встановленому нормативними документами власника орендованого майна, порядку.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Позивач направляв відповідачу претензію від 22.02.2012р. №2302-228 про погашення заборгованості в сумі 18921,22 грн., яка виникла станом на 20.02.2012р., однак, всупереч умовам Договору, Відповідач не вжив жодних заходів для погашення боргу.

Судом встановлено, що станом на 04.09.2012р. заборгованість Позивача по орендній платі за Договором становить 59 623,19 грн.

Представник відповідача позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Таким чином суд вважає, що основна сума заборгованості є обґрунтованою, підтвердженою матеріалами справи та підлягає до задоволення у повному обсязі.

Щодо заяви Відповідача про розстрочення виконання судового рішення терміном на 12 місяців суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 6 ч.1 ст. 83 ГПК України господарський суд, приймаючи рішення, має право відстрочити або розстрочити його виконання.

Як вбачається з заяви Відповідача про розстрочку виконання рішення суду, КП ЛОР «Навчальні посібники»звернулося з листом до Обласної ради з проханням надати йому замовлення на оснащення шкіл-новобудов області необхідними товарами. Як зазначає Відповідач у вказаній заяві, при отриманні такого замовлення підприємство зможе погасити заборгованість по орендній платі. 22.10.2012р КП ЛОР «Навчальні посібники»отримало відповідь № 1642, в якій начальник обласного Управління майном спільної власності Львівської обласної ради зазначає, що дане звернення скеровано на розгляд постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради та буде предметом розгляду на черговому пленарному засіданні Львівської обласної ради. У зв'язку з вищевикладеним, Відповідач просить прийняти рішення щодо реструктуризації заборгованості КП ЛОР «Навчальні посібники»з орендної плати у розмірі 59623,19 грн з розстрочкою його виконання на 12 місяців з 01.12.2012р. рівними частинами.

Представник Позивача не заперечив проти реструктуризації боргу.

Прокурор залишив вирішення даного питання на розсуд суду.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача, вимоги, викладені Відповідачем в клопотанні про реструктуризацію заборгованості підтримав у повному обсязі.

Оцінивши всі докази у справі в їх сукупності, а також клопотання Відповідача, про розстрочку виконання судового рішення терміном на 12 місяців, суд прийшов до висновку, що клопотання Відповідача слід задоволити частково та розстрочити виконання рішення суду про стягнення заборгованості в сумі 59 623,19 грн. терміном на 9 місяців з 01.12.2012р. зі сплатою боргу рівними частинами кожного місяця, а саме:

До 31 грудня 2012р. -6624,80 грн.;

До 31 січня 2013р. -6624,80 грн;

До 28 лютого 2013р. - 6624,80 грн;

До 31 березня 2013р. -6624,80 грн;

До 30 квітня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 травня 2013р. -6624,80 грн;

До 30 червня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 липня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 серпня 2013р. -6624,80 грн;

Відповідно до ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно з ст. 34 ГПК України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи.

Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 43 ГПК України, передбачено, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на викладені обставини, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, відповідачем не спростовані, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі в сумі 59 623,19 грн. з розстроченням виконання рішення суду на 9 місяців з 01.12.2012р. зі сплатою боргу рівними частинами кожного місяця.

Судовий збір суд покладає на винну сторону Відповідача в сумі 1 609,50 грн.

Керуючись ст. 19 ЗУ «Про оренду державного та комунального майна», ст.ст. 526, 530 ЦК України, 193 ГК України, ст. ст. 33 ,43, 44, 49, 80, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задоволити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства Львівської обласної ради «Навчальні посібники»(79053, м. Львів, вул. В.Великого, 40, Ідентифікаційний код: 02124396) на користь Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради (79008, м. Львів, пл. Галицька,15, Ідентифікаційний код: 25558625) -59 623,19 грн. з розстроченням виконання рішення суду на 9 місяці з 01.12.2012р. зі сплатою боргу рівними частинами кожного місяця, а саме:

До 31 грудня 2012р. -6624,80 грн.;

До 31 січня 2013р. -6624,80 грн;

До 28 лютого 2013р. - 6624,80 грн;

До 31 березня 2013р. -6624,80 грн;

До 30 квітня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 травня 2013р. -6624,80 грн;

До 30 червня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 липня 2013р. -6624,80 грн;

До 31 серпня 2013р. -6624,80 грн;

3. Стягнути з Комунального підприємства Львівської обласної ради «Навчальні посібники»(79053, м. Львів, вул. В.Великого, 40, Ідентифікаційний код: 02124396) в дохід Державного бюджету України -1 609,50 грн.судового збору.

4. Наказ видати згідно ст.116 ГПК України.

5. Рішення суду може бути оскаржено згідно ст.ст. 91-95 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 05.11.12р.

Суддя Запотічняк О.Д.

Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено06.11.2012
Номер документу27238184
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/3892/12

Ухвала від 20.03.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Рішення від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Запотічняк О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні