Постанова
від 01.11.2012 по справі 2а/1270/8427/2012
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

01 листопада 2012 року Справа № 2а/1270/8427/2012

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Каюди А.М.

при секретарі: Опейкіній Є.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за поданням Державної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку Луганської області до Приватного підприємства «ІНТЕКО» про стягнення податкового боргу в розмірі 4679,34грн.,-

В С Т А Н О В И В:

31 жовтня 2012 року об 15 год. 22 хв. до Луганського окружного адміністративного суду надійшло подання Державної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку Луганської області до Приватного підприємства «ІНТЕКО» про стягнення податкового боргу в розмірі 4679,34грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено таке.

Приватне підприємство «Інтеко» зареєстровано в виконавчому комітеті Сєверодонецької міської ради від 17.02.2005, реєстраційний номер 10004022407. ПП «Інтеко» зареєстровано як платник податків в державній податковій інспекції у м.Сєвєродонецьку. У зв'язку з несплатою податкових зобов'язань станом на 31.10.2012 у підприємства виник податковий борг на загальну суму 4679,34грн. який складається з орендної плати за землю по декларації №136 від 18.01.2012, який підлягає стягненню з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника на підставі п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України. З метою стягнення податкового боргу підприємству податковою інспекцією було направлено першу податкову вимогу №1/473 від 14.10.2009 з повідомленням про податковий борг у сумі 2767,83грн. та другу податкову вимогу №2/527 від 16.11.2009 з повідомленням про податковий борг в сумі 7187,30грн. За таких обставин позивач просить стягнути з відповідача в судовому порядку суму податкового боргу з орендної плати за землю в розмірі 4679,34грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився про час, місце та дату розгляду справи був повідомлений належним чином, просив розглянути справу за його відсутністю.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився про час, місце та дату розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Статтею 183-3 КАС України встановлено, що подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі. У разі постановлення судом ухвали про відкриття провадження у справі суд приймає у триденний строк, але не пізніше ніж протягом 96 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення заявника до суду, постанову по суті заявлених вимог, яка підлягає негайному виконанню. Розгляд подання відбувається за участю органу державної податкової служби, митного органу, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Відповідно до частини 4 статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до частини 6 статті 71 КАС України якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, суд прийшов до наступного.

Приватне підприємство «Інтеко» зареєстроване в якості юридичної особи Виконавчим комітетом Сєвєродонецької міської ради Луганської області 24 січня 2000 року за реєстраційним номером 1 383 120 0000 000474 (а.с.6)

Відповідач перебуває на обліку в якості платника податків в Державній податковій інспекції м.Сєвєродонецьку Луганської області з 28.01.2000, що підтверджується довідкою про взяття на облік в якості платника податків від 27.03.2008 №42 (а.с.12)

Стаття 67 Конституції України передбачає, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податкового кодексу України, визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу прямо визначені законодавством України.

01 січня 2011 року набув чинності Податковий Кодекс України, який встановлює перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства..

Статтею 14 Податкового кодексу України наведено перелік основних понять, які використовуються у Податковому кодексі України, зокрема:

- грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39 пункту 14.1);

- податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (підпункт 14.1.156 пункту 14.1);

- податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (підпункту 14.1.175 пункту 14.1).

Згідно із статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний: вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2 пункту 16.1 статті 16); подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16); сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4 пункту 16.1 статті 16).

Згідно із пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Платник податків відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Розділом ХІІІ Податкового кодексу України врегульовані питання, пов'язані з обчисленням та сплатою плати за землю.

Відповідно до ст. 269 Податкового кодексу України платниками податку (плата за землю) є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285-287 цього розділу (ст. 288 ПК України).

Згідно п.285.1 ст.285 ПК України базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Відповідно до п.п. 287.3, 287.4 ст.287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

18 січня 2012 року приватним підприємством «Інтеко» податно до Державної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку Луганської області Державної податкової служби податкову декларацію з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за 2012 рік, з самостійно визначеною сумою податку що підлягає сплаті до бюджету в загальному розмірі за рік на суму 56152,08грн., щомісячно сума податку яка підлягає сплаті згідно зазначеної декларації становить 4679,34грн. (а.с.19-20)

Таким чином, відповідач узгодив податкове зобов'язання з орендної плати за землю, подавши органу державної податкової служби податкові декларації

Судом встановлено, що внаслідок несплати відповідачем за вересень 2012 року узгодженого податкового зобов'язання, за останнім виник податковий борг з орендної плати за землю у розмірі 4679,34грн., що підтверджується зворотнім боком облікової картки відповідача як платника податків (а.с.16,17).

Відповідно до п.п. 6.2.1. п. 6.2 ст. 6 Законом України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» № 2181 (який діяв до 01.01.2011р.), у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в установлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги.

На виконання зазначеної норми Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» Державною податковою інспекцією в м.Сєвєродонецьку Луганської області було прийнято відносно відповідача першу податкову вимогу №1/473 від 14 жовтня 2009 року з повідомленням про податковий борг в розмірі 2767,83грн. та другу податкову вимогу №2/527 від 16 листопада 2009 року з повідомленням про податковий борг в розмірі 7187,30грн. Зазначені податкові вимоги були отримані представником відповідача особисто, відповідно 14 жовтня 2009 року та 16 листопада 2009 року, в установленому порядку не оскаржені, тому вважаються чинними на час розгляду справи.

Підпунктами 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України визначено, що джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Пунктом 95.1.статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. (пункт 95.3 статті 95 Податкового кодексу України)

Враховуючи вищевикладене, суд прийшов до висновку, що органом державної податкової служби при зверненні до адміністративного суду з позовом про стягнення податкового боргу дотримані вимоги норм податкового законодавства, за таких обставин позовні вимоги Державної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку Луганської області щодо стягнення з Приватного підприємства «ІНТЕКО» податкового боргу з орендної плати за землю в розмірі 4679,34грн. визнаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі

Відповідно до статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 71, 94, 158-163, 167, 183-3, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної податкової інспекції в м.Сєвєродонецьку Луганської області до Приватного підприємства «ІНТЕКО» про стягнення податкового боргу в розмірі 4679,34грн. задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного підприємства «ІНТЕКО» (93400, Луганська область, м.Сєвєродонецьк, вул..Силікатна,7, код 30672379) суму податкового боргу з орендної плати за землю в розмірі 4679,34грн (чотири тисячі шістсот сімдесят дев'ять гривень 34коп.). з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

Відповідно до ч. 7 ст. 183-3 КАС України постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Постанову у повному обсязі складено та підписано 05 листопада 2012 року..

СуддяА.М. Каюда

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено07.11.2012
Номер документу27260034
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1270/8427/2012

Постанова від 01.11.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.М. Каюда

Ухвала від 31.10.2012

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.М. Каюда

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні