Рішення
від 30.10.2012 по справі 18/5005/8483/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

30.10.12р. Справа № 18/5005/8483/2012

За позовом Фермерського господарства "Едельвейс Жигалко",

с. Новоселівка, Новомосковський район, Дніпропетровська область

до Новомосковської районної державної адміністрації,

м. Новомосковськ, Дніпропетровська область

про визнання недійсним акту ненормативного характеру

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: Довгий Г.І., дов. від 27.09.12р.

Жигалко Ю.А., голова

від відповідача: Стратій А.М., дов. від 17.09.12р.

СУТЬ СПОРУ:

Фермерське господарство "Едельвейс Жигалко" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Новомосковської районної державної адміністрації про визнання недійсним та скасування розпорядження виконуючого обов"язки голови Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області Таран А.М. №568-р-12 "Про припинення договору оренди земельної ділянки, укладеного 16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І., зареєстрованого Новомосковським відділом ДРФ ЦДЗК 20.05.2005р. за №04:05:126:02087".

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 16.05.2005р. між відповідачем та гр. Жигалко А.І. було укладено договір оренди землі терміном на 50 років. 22.06.2005р. гр. Жигалком А.І. засновано фермерське господарство "Едельвейс Жигалко". 20.10.2009р. гр. Жигалко А.І. помер, але фермерське господарство ліквідовано не було, оскільки діяльність господарства продовжив спадкоємець померлого - Жигалко Ю.А. Право на оренду землі не припинялося, позивач користувався земельною ділянкою і щомісячно вносив обумовлений договором розмір орендної плати на рахунок Піщанської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, та неодноразово звертався до Новомосковської районної державної адміністрації про переоформлення договору. 06.08.2012р. розпорядженням голови Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області припинено дію договору оренди земельної ділянки, наданої Жигалку А.І. у 2005році. Позивач просить захистити його право на оренду землі та скасувати розпорядження голови райдержадміністрації №568-р-12 від 06.08.2012р. "Про припинення договору оренди земельної ділянки, укладеного 16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І., зареєстрованого Новомосковським відділом ДРФ ЦДЗК 20.05.2005р. за №04:05:126:02087" як таке, що прийняте в порушення норм чинного законодавства.

Відповідач позов не визнає, зазначає, що 06.08.2012р. розпорядженням голови Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області було припинено договір оренди землі, укладений між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І. 16.05.2005р. Відповідно до ст. 22 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу, не розподілений прибуток, майнові та інші зобов'язання. Земельні ділянки відповідно до ст. 8 1 Закону України "Про оренду землі" не можуть передаватися орендарем до статутного капіталу. Рішенням суду було визнано право на фермерське господарство, як цілісний майновий комплекс. Відповідно до Земельного кодексу України земельні ділянки являються самостійними об"єктами суспільних відносин. Відповідно до ст. 7 Закону України "Про оренду землі" право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи - орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі". У зазначеному законі (ст.31) передбачено, що припинення договору оренди землі відбувається, зокрема, у разі смерті фізичної особи - орендаря. Отже, смерть фізичної особи - орендаря являється самостійною причиною для припинення договору оренди.

30.10.12 року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією (орендодавець) та гр. Жигалком Анатолієм Івановичем (оендар) був укладений договір оренди земельної ділянки, за яким орендодавець передав в оренду орендарю земельну ділянку загальною площею 50,0га, що розташована на території Піщанської сільської ради, строком на 50 років (а.с.10-12).

Відповідно до п.2.1. договору земельна ділянка передана орендарю для ведення фермерського господарства.

Пунктом 7.2. договору передбачено, що договір оренди припиняється у разі: а) закінчення терміну, на який він був укладений; б) одержання орендарем земельної ділянки у власність у порядку, передбаченому Земельним кодексом України; в) примусового викупу (вилучення) земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності у порядку, встановленому законодавством України.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи фермерське господарство "Едельвейс Жигалко" зареєстровано Новомосковською районною державною адміністрацією Дніпропетровської області 22.06.2005р., засновником та головою якого був Жигалко Анатолій Іванович (а.с.15).

Рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18.03.2011р., яке набрало законної сили, встановлено, що Жигалко Анатолій Іванович помер 20.10.2009р., спадкоємцем першої черги за законом є Жигалко Юрій Анатолійович, який на виконання вимог ч.1 ст. 1268 ЦК України прийняв спадщину після смерті свого батька.

У відповідності до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 23 Закону України "Про фермерське господарство" успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону, а ст. 19 Закону України "Про фермерське господарство" визначає, що до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Отже, до складу майна фермерського господарства "Едельвейс Жигалко" входить право оренди земельної ділянки площею 50 гектарів, що розташована на території Піщанської сільської ради і надана померлому Жигалко А.І. для ведення фермерського господарства.

У судовому засіданні знайшло своє підтвердження те, що Жигалко А.І., як засновник та керівник фермерського господарства "Едельвейс Жигалко" на законних підставах набув право оренди земельною ділянкою площею 50 гектарів, розташованої на території Піщанської сільської ради, що була йому надана для ведення фермерського господарства. У зв'язку з його смертю діяльність фермерського господарства не припинилася, фермерське господарство не ліквідоване, право оренди земельною ділянкою також не припинилося. Враховуючи, що спірна земельна ділянка являється матеріальною основою фермерського господарства, до позивача, як до спадкоємця першої черги за законом, відповідно до ст. 1216 ЦК України, перейшло таке ж право користування земельною ділянкою, яка входить до складу фермерського господарства, в порядку спадкування за законом після смерті Жигалко Анатолія Івановича.

Відповідно до ч.4 ст. 35 ГПК України рішення суду з цивільної справи, що набрало законної сили, є обов'язковим для господарського суду щодо фактів, які встановлені судом і мають значення для вирішення спору.

Безпідставними є доводи відповідача про те, що відповідно до ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі припиняється у разі смерті орендаря, враховуючи наступне.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Це означає, що відносини щодо набуття та припинення права на оренду земельної ділянки мають бути врегульовані лише законом України. На сьогодні такими законами, що регулюють земельні відносини після смерті фізичної особи - орендаря є Закон України "Про оренду землі" та Закон України "Про фермерське господарство".

Відповідно до ч.1 ст. 22 Закону України "Про фермерське господарство" фермерське господарство як цілісний майновий комплекс включає майно, передане до складеного капіталу , не розподілений прибуток, майнові та інші зобов'язання.

До складу майна фермерського господарства (складеного капіталу ) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею , водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу (ст. 19 Закону України "Про фермерське господарство").

Успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону (ст. 23 Закону України "Про фермерське господарство").

Частиною 1 ст. 7 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи - орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та Закону України "Про оренду землі".

Відповідно до ст. 31 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі припиняється в разі, зокрема, смерті фізичної особи - орендаря та відмови осіб, зазначених у ст. 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки.

Із зазначеного вбачається, що договір оренди земельної ділянки припиняється в разі смерті фізичної особи -орендаря лише тоді, коли спадкоємці відмовилися від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки або тоді, коли це передбачено договором оренди землі.

Як вбачається з матеріалів справи, спадкоємцем за законом є Жигалко Юрій Анатолійович, який після смерті фізичної особи-орендаря Жигалка Анатолія Івановича прийняв право на спадщину - фермерське господарство "Едельвейс Жигалко", до складеного капіталу якого увійшло право на оренду земельної ділянки площею 50,0 га, що розташована на території Піщанської сільської ради, наданої в оренду Жигалку Анатолію Івановичу, строком на 50 років. Спадкоємець фермерського господарства не відмовився від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки, використовує земельну ділянку за призначенням та неодноразово звертався до відповідача про переоформлення договору оренди землі на спадкоємця - Жигалко Ю.А. До того ж, укладеним договором оренди землі не передбачено таких умов як припинення договору оренди у зв"язку із смертю орендаря.

Частиною другою ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Акти державних органів та інших органів - це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямований на регулювання тих чи інших суспільних відносин, і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам нормам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт, і порушення процедури його прийняття. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення, у зв'язку з прийняттям відповідного акта, прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації.

В силу ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання у спосіб, передбачений ст. 16 ЦК України.

Стаття 16 ЦК України при цьому визначає, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу у такий спосіб захисту цивільних прав та інтересів, як визнання права.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 ГК України, кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема, визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів.

Відтак, враховуючи обставини справи, з метою застосування належного способу захисту прав позивача, суд вбачає, що позовні вимоги позивача слід задовольнити частково та визнати недійсним розпорядження голови Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області №568-р-12 "Про припинення договору оренди земельної ділянки, укладеного 16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І., зареєстрованого Новомосковським відділом ДРФ ЦДЗК 20.05.2005р. за №04:05:126:02087".

У задоволенні позовних вимог позивача в частині скасування даного розпорядження суд відмовляє, оскільки позивачем у даному випадку обрано неналежний спосіб захисту порушеного права, який не передбачений ст. 16 ЦК України, ст. 20 ГК України.

Отже, враховуючи норми чинного законодавства та факти, встановлені судом при розгляді справи за позовом Жигалка Юрія Анатолійовича до Новомосковської районної державної адміністрації про визнання права на спадщину за законом (рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 18.03.2011р.), з метою застосування належного способу захисту прав позивача, суд вбачає підстави для задоволення вимог позивача в частині визнання недійсним розпорядження голови районної державної адміністрації №568-р-12 від 06.08.2012р. "Про припинення договору оренди земельної ділянки, укладеного 16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І., зареєстрованого Новомосковським відділом ДРФ ЦДЗК 20.05.2005р. за №04:05:126:02087".

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати недійсним розпорядження голови Новомосковської районної державної адміністрації Дніпропетровської області №568-р-12 від 06.08.2012р. "Про припинення договору оренди земельної ділянки, укладеного 16.05.2005року між Новомосковською районною державною адміністрацією та Жигалко А.І., зареєстрованого Новомосковським відділом ДРФ ЦДЗК 20.05.2005р. за №04:05:126:02087".

Стягнути з Новомосковської районної державної адміністрації (51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Шевченка, 7, ЄДРПОУ 04052324) на користь Фермерського господарства "Едельвейс Жигалко" (юридична адреса: 51284, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Новоселівка, вул. Комсомольська, 46, поштова адреса: 51283, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Пісчанка, вул. Робоча, 72А, р/р26009187000120 в Дніпропетровській філії ПАТ "Брокбізнесбанк" МФО 305578, ЄДРПОУ 33309147) 1 073,00грн. (одна тисяча сімдесят три грн.) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя В.І. Петрова Повне рішення складено 05.11.2012р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення30.10.2012
Оприлюднено08.11.2012
Номер документу27295335
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/5005/8483/2012

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Рішення від 30.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні