Постанова
від 06.11.2012 по справі 5024/1056/2011
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" листопада 2012 р. Справа № 5024/1056/2011

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :

головуючого суддіОвечкіна В.Е., суддівЧернова Є.В., Цвігун В.Л., розглянув касаційну скаргу Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство" на постанову від 07.08.2012 року Одеського апеляційного господарського суду у справі№5024/1056/2011 господарського суду Херсонської області за позовомЗаступника прокурора Херсонської області в інтересах держави в особі: 1. Державної екологічної інспекції в Херсонській області; 2. Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства до 1. Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство; 2. Фірми "Plazamix Ltd" Clarence Thomas Building, Pasea Estate провизнання недійсним контракту за участю представника:

Генеральної прокуратури України: ст. прокурора відділу Баклан Н.Ю., посв. №008813 до 11.10.2017;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Херсонської області від 25.04.2012 (суддя В. Людоговська), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 07.08.2012 (судді Л. Поліщук, Л. Бандура, В. Туренко), позов задоволено. Визнано недійсним укладений між відповідачами контракт №32 від 30.03.2011р. з огляду на його невідповідність вимогам статті 6, частині 1 статті 380 Господарського кодексу України, статті 2, пункту 3 частини 1 статті 31 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», а також те, що його укладено без проведення аукціону, що є порушенням вимог Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р.

Не погоджуючись із прийнятими у справі судовими рішеннями, Державне підприємство "Голопристанське лісомисливське господарство -відповідач 1 у справі, - звернувся із касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Херсонської області від 25.04.2012 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 07.08.2012, прийняти нове рішення, яким у позові відмовити. Вважає, що судами неправильно застосовано приписи наказу Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р, ст. 382 ГК України.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм попередніми судовими інстанціями належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин, дотримання норм матеріального та процесуального права, згідно з вимогами ст.111 5 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно ст.111 7 Господарського процесуального кодексу України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Судами попередніх інстанцій встановлено наступне.

30.03.2011р. між державним підприємством «Голопристаньке лісомисливське господарство»та фірмою Рlazamix Ltd»(Британські Віргінські Острови) укладено контракт № 32 від 30.03.2011 щодо купівлі деревини для технологічних потреб (сосна) в кількості 1200 м3.

Відповідно до пункту 2.1. контракту ціна одного кубічного метра деревини складає 24 долари США. Пунктом 2.2. контракту визначено, що загальна вартість орієнтовно складає 28800 дол. США.

Предметом даного спору є вимоги про визнання недійсним зовнішньоекономічного контракту купівлі-продажу деревини, укладеного між резидентом України та нерезидентом, з огляду на його невідповідність Положенню про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Державного комітету лісового господарства України №42 від 19.02.2007р., оскільки спірний контракт укладено без проведення аукціону, а ціна об'єкту продажу встановлена за згодою сторін.

Застосовуючи до спірних правовідносин норми ст.ст. 1,8 ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність»ч.1 ст. 380 ГК України, Наказ Державного комітету лісового господарства України щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини від 19.02.2007 року № 42 "Про затвердження Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини»суди попередніх інстанцій дійшли висновку про те, що дія Положення розповсюджується на зовнішньоекономічну діяльність відповідачів при укладенні спірного контракту, оскільки реалізація необробленої деревини всіма постійними лісокористувачами саме через аукціони запроваджена для створення однакових умов і можливостей для суб'єктів господарювання при придбанні лісопродукції та є засобом державного регулювання господарської діяльності, в результаті якого забезпечується захист економічних інтересів держави України.

І, так як укладення контракту відбулося з порушенням норм Положення, контракт є таким, що суперечить приписам ст.ст. 203,215 ЦК України.

З такими висновками судів колегія суддів погодитися не може з огляду на таке.

В силу ст.ст. 203,215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, щодо відповідності змісту правочину ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Законом України "Про міжнародне приватне право" встановлено, що підприємницька та інша діяльність іноземних юридичних осіб в Україні регулюється законодавством України щодо юридичних осіб України, якщо інше не встановлено законом (ст. 29).

Відповідно до ст. 2 ЗУ "Про зовнішньоекономічну діяльність" одним з принципів зовнішньоекономічної діяльності є принцип верховенства закону, що полягає у регулюванні зовнішньоекономічної діяльності тільки законами України; забороні застосування підзаконних актів та актів управління місцевих органів, що у будь-який спосіб створюють для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності умови менш сприятливі, ніж ті, які встановлені законами України.

Згідно з ч. 3 ст. 382 ГК України зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнаний недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або чинним міжнародним договорам, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України.

Статтею 6 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" встановлено, що суб'єкти, які є сторонами зовнішньоекономічного договору (контракту), мають бути здатними до укладання договору (контракту) відповідно до цього та інших законів України та/або закону місця укладання договору (контракту). Зовнішньоекономічний договір (контракт) складається відповідно до цього та інших законів України з урахуванням міжнародних договорів України. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності при складанні тексту зовнішньоекономічного договору (контракту) мають право використовувати відомі міжнародні звичаї, рекомендації міжнародних органів та організацій, якщо це не заборонено прямо та у виключній формі цим та іншими законами України.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. Повноваження представника на укладення зовнішньоекономічного договору (контракту) може випливати з доручення, статутних документів, договорів та інших підстав, які не суперечать цьому Закону. Дії, які здійснюються від імені іноземного суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України, уповноваженим на це належним чином, вважаються діями цього іноземного суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності.

Для підписання зовнішньоекономічного договору (контракту) суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності не потрібен дозвіл будь-якого органу державної влади, управління або вищестоящої організації, за винятком випадків, передбачених законами України.

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які види зовнішньоекономічних договорів (контрактів), крім тих, які прямо та у виключній формі заборонені законами України.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) може бути визнано недійсним у судовому порядку, якщо він не відповідає вимогам законів України або міжнародних договорів України.

Наказ Держкомлісгоспу від 19.02.2007 року № 42 "Про затвердження Положення "Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини" (надалі - Положення) був прийнятий з метою вдосконалення організації роботи з реалізації необробленої деревини в країні, створення прозорого механізму ціноутворення, розвитку конкурентних засад у торгівлі деревиною, для забезпечення нею зростаючих потреб вітчизняних деревообробних підприємств, установ, організацій та населення.

Висновок судів попередніх інстанцій про те, що дія Положення поширюється на спірні правовідносини сторін є необґрунтованим. Так, відповідно до п.п. 1.6 п. 1 Положення учасником аукціону з продажу необробленої деревини - покупцем може бути лише суб'єкт господарської діяльності незалежно від форми власності, резидент України , який бажає придбати необроблену деревину для забезпечення потреб власного деревообробного виробництва відповідно до умов аукціону від свого імені та за власний рахунок і не перебуває у стані ліквідації або проти якого не порушено справу про банкрутство.

Однак, "Фірма "Plazamix Ltd" не є резидентом України.

Отже, дія вище зазначеного Положення не розповсюджується на зовнішньоекономічну діяльність відповідачів по справі. Крім того, цей нормативний акт (наказ № 42, яким затверджено Положення) є підзаконним та не містить положень, недотримання яких зумовлює недійсність зовнішньоекономічного контракту. Тому, висновки судів про невідповідність спірного контракту Наказу Державного комітету лісового господарства України щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини від 19.02.2007 року № 42 "Про затвердження Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини»є помилковими.

Таким чином, колегія суддів констатує, що судами неправильно застосовано приписи ст.ст. 203,215 ЦК України до спірних правовідносин.

В силу приписів ст.111 9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право скасувати рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції повністю або частково і прийняти нове рішення.

За таких обставин, колегія суддів дійшла висновку, що до встановлених обставин справи, суди неправильно застосували норми матеріального права, що регулюють спірні правовідносини. Між тим, встановлених обставин справи достатньо для прийняття касаційним судом нового рішення.

Керуючись ст.ст. 111 5 , 111 7 , 111 9 , 111 11 Господарського процесуального кодексу України, - Вищий господарський суд України -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство" задовольнити.

Рішення господарського суду Херсонської області від 25.04.2012 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 07.08.2012 у справі №5024/1056/2011 -скасувати. Прийняти нове, яким у позові відмовити.

Стягнути з Державної екологічної інспекції в Херсонській області (пров. Козацький, 10, м. Херсон, 73000, код ЄДРПОУ 34906216) та Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства (вул. Полякова, 2, м. Херсон, 73000, код ЄДРПОУ 35220328) в доход державного бюджету по 470 (чотириста сімдесят) грн. 50 (п'ятдесят) коп. судового збору з кожного за розгляд справи у суді першої інстанції.

Стягнути з Державної екологічної інспекції в Херсонській області (пров. Козацький, 10, м. Херсон, 73000, код ЄДРПОУ 34906216) та Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства (вул. Полякова, 2, м. Херсон, 73000, код ЄДРПОУ 35220328) на користь Державного підприємства "Голопристанське лісомисливське господарство" (вул. Московська, 21, м. Гола Пристань, Херсонська обл., 75600, код ЄДРПОУ 00993254) по 641 (шістсот сорок одна) грн. 30 (тридцять) коп. судового збору з кожного за перегляд справи в апеляційному та касаційному судах.

Доручити господарському суду Херсонської області видати накази.

Головуючий, суддяВ. Овечкін Судді:Є. Чернов В. Цвігун

Дата ухвалення рішення06.11.2012
Оприлюднено09.11.2012
Номер документу27322143
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1056/2011

Ухвала від 21.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 20.05.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Постанова від 06.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Ухвала від 26.10.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Цвігун В. Л.

Постанова від 07.08.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 21.06.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 16.05.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 25.04.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні