Рішення
від 09.11.2006 по справі 1/357-06-9434
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/357-06-9434

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" листопада 2006 р.Справа  № 1/357-06-9434

      За позовом Приморської районної адміністрації Одеської міської ради

       до відповідача: ДП „Консультаційно-технічний центр „Охоронні системи”

      про розірвання договору оренди та виселення

                                                       Суддя         Гарник Л.Л.

Представники:

від позивача: Чикова А.В., згідно довіреності;

      від відповідача: Поливаний О.М.- директор,

                                  Кохан Г.Л., згідно довіреності.

         

Суть спору: позивач - Приморська районна адміністрація Одеської міської ради, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача - ДП „Консультаційно-технічний центр „Охоронні системи”, про розірвання договору оренди нежитлового приміщення від 18.11.2005р. № 798/А/3 та виселення відповідача з орендованого приміщення.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач позовні вимоги не визнає з підстав, викладених у відзиві на позов.

  Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив:  

На підставі укладеного з Приморською районною адміністрацією Одеської міської ради договору оренди від 18.11.2005р. № 798/А/3 ДП „Консультаційно-технічний центр „Охоронні системи” користується нежилим приміщенням площею 49,2 кв. м першого поверху за адресою: м. Одеса, вул. М. Арнаутська, 84.

Згідно заявлених позовних вимог Приморською районною адміністрацією Одеської міської ради ставиться питання про розірвання названого договору оренди і виселення       ДП „Консультаційно-технічний центр „Охоронні системи” з орендованого приміщення з огляду на ті обставини, що орендар:

- має заборгованість з орендної плати у розмірі 1 414,24 грн.,

- не застрахував орендоване приміщення,

- не уклав з КП ДЕЗ „Арнаутське” договір на повернення експлуатаційних витрат.

Розглянувши позовні вимоги та викладені на їх обґрунтування доводи, господарський суд дійшов висновку про те, що позов слід визнати обґрунтованим з наступних підстав.

У ході судового провадження встановлено, що ДП „Консультаційно-технічний центр „Охоронні системи”:

- уклало з ЗАТ „Страхова група „ТАС” договір добровільного страхування орендованого майна від 14.12.2005р. № Мор/-0307162121,

-   уклало з КП ДЕЗ „Арнаутське” договір на повернення експлуатаційних витрат від 01.01.2006р. № 122/52 та здійснює обумовлені договором платежі, що підтверджується наданими відповідачем платіжними дорученнями,

-  заборгованості по орендним платежам не має.

У цьому зв'язку господарський суд позбавлений підстав вважати доведеними порушення з боку відповідача умов договору оренди від 18.11.2005р. № 798/А/3 в частині страхування орендованого майна, укладення  з КП ДЕЗ „Арнаутське” договору на повернення експлуатаційних витрат та оплати орендних платежів.

Норма частини 3 статті 26 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” від 10.04.1992р. передбачає можливість дострокового розірвання договору оренди на вимогу однієї з сторін за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Враховуючи наведене, позивачем не доведено існування правових підстав для розірвання договору оренди у зв'язку з порушенням умов останнього орендарем.

Та обставина, що згідно тверджень позивача на дату звернення з позовом заборгованість відповідача складала 1 414,24 грн. не може братися до уваги, оскільки виходячи з визначеного умовами укладеного сторонами договору оренди розміру орендної плати зазначена позивачем сума заборгованості відповідача  не перевищує суму боргу, яка повинна утворитись у випадку нездійснення орендних платежів протягом трьох місяців. В той же час згідно частини 1 статті 782 Цивільного кодексу України наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

На таких підставах позовні вимоги про розірвання укладеного сторонами договору оренди нежитлового приміщення від 18.11.2005р. № 798/А/3 слід визнати необґрунтованими.

У цьому зв'язку позовні вимоги в частині виселення відповідача з приміщення, орендованого на підставі названого договору, заявлені всупереч статті 27 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, згідно якої орендар зобов'язаний повернути орендодавцю об'єкт оренди у випадку розірвання договору.

Отже, всупереч вимог статті 33 Господарського процесуального кодексу позивачем України не доведено існування правових підстав для задоволення вимог про розірвання договору оренди нежитлового приміщення від 18.11.2005р. № 798/А/3 та виселення відповідача з орендованого приміщення, оскільки наявні матеріали справи не містять фактичних даних, виходячи з яких можна встановити наявність обставин, що на них посилається відповідач.  

Згідно із статтею 1 Господарського процесуального кодексу України позивачами є підприємства та організації, що подали позов про захист свого порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Юридична заінтересованість позивача у судовому процесі зобов'язує його довести як наявність спірних матеріальних правовідносин, так і ту суб'єктивну обставину, що його права порушені і на відповідача має бути покладено відповідальність на передбачених законом підставах.

Аналізуючи положення чинного законодавства, матеріали справи і викладене вище, господарський суд дійшов до висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з підстав їх необґрунтованості та невідповідності нормам чинного законодавства.

        Керуючись статтями 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу   України,  суд

ВИРІШИВ:

1.           У позові відмовити.

          Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

          Рішення підписане 13.11.2006р.

Суддя                                                                                       Гарник Л.Л.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.11.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу273683
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/357-06-9434

Рішення від 09.11.2006

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гарник Л.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні