Постанова
від 19.10.2012 по справі 2а-1670/6254/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/6254/12

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Шевяков І.С., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Прокурора м. Полтави в інтересах держави в особі Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "Решетилівська сільгоспхімія" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

01 жовтня 2012 року Прокурор м. Полтави в інтересах держави в особі Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Решетилівська сільгоспхімія" про стягнення штрафної санкції в сумі 17 000 грн.

В обгрунтування позовних вимог прокурор посилався на те, що заборгованість виникла внаслідок порушення відповідачем вимог Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", а саме відповідач в порушення п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" не виконав видане уповноваженою особою Полтавського територіального управління ДКЦПФР розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 19 липня 2011 року № 140-ПО. За вказане правопорушення на підставі пункту 8 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" на відповідача накладені штрафні санкції в розмірі 17000 грн. На даний час штрафні санкції у добровільному порядку не сплачено.

Як вбачається з матеріалів справи 06.10.2012 року відповідач отримав копію ухвали про відкриття скороченого провадження, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Правом надати до суду заперечення у десятиденний строк, відповідач не скористався.

Суд, вивчивши та дослідивши наявні в матеріалах справи документи, прийшов до наступних висновків.

Проведеною прокуратурою м. Полтави перевіркою виявлено, що уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на підставі аналізу виконання виданих Полтавським територіальним управлінням ДКЦПРФ розпоряджень про усунення порушень законодавства про цінні папери, встановлено, що Відкритим акціонерним товариством в порушення п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" не виконано видане уповноваженою особою Полтавського територіального управління ДКЦПФР розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 19 липня 2011 року № 140-ПО.

Відповідно до п.10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства.

Згідно зазначеного розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери, товариство повинно було у термін до 19 січня 2012 року усунути порушення законодавства про цінні папери.

Станом на 10 травня 2012 року в Полтавському територіальному управлінні ДКЦПФР відсутня інформація про належне та своєчасне виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 19 липня 2012 року № 140-ПО.

Таким чином, порушивши вимоги законодавства України про цінні папери щодо усунення порушень законодавства про цінні папери, ВАТ "Решетилівська сільгоспхімія", як учасник ринку цінних паперів, вчинило правопорушення на ринку цінних паперів.

За дане правопорушення передбачена відповідальність юридичної особи згідно пункту 8 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

За даним фактом Полтавським територіальним управлінням ДКЦПФР була порушена справа про правопорушення на ринку цінних паперів та складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 26-ПО від 21 травня 2012 року. За результатами розгляду справи відповідно до постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 26-ПО-1-Е від 29 травня 2012 року на ВАТ "Решетилівська сільгоспхімія" були накладені штрафні санкції в розмірі 17 000 грн. (одна тисяча неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

В добровільному порядку відповідачем штраф не був сплачений.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку стягуються в судовому порядку і зараховуються до Державного бюджету України.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), територіальним органом якої являється Полтавське територіальне управління - є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України, який фінансується за рахунок коштів державного бюджету України .

Метою державного регулювання ринку цінних паперів є реалізація єдиної державної політики у сфері випуску та обігу цінних паперів, а одним із основних завдань ДКЦПФР є формування та забезпечення реалізації єдиної державної політики щодо розвитку та функціонування ринку цінних паперів, здійснення державного регулювання та контролю за випуском і обігом цінних паперів.

Порушення законодавства щодо регулювання ринку цінних паперів, ухилення від відповідальності за допущені порушення наносить шкоду інтересам держави в особі Полтавського територіального управління ДКЦПФР, що є підставою для пред'явлення прокурором м. Полтави позову на захист інтересів держави.

Виходячи з вищенаведеного позивач правомірно звернувся до суду з вимогою про стягнення штрафних санкцій в сумі 17000 грн.

Суд перевіривши матеріали справи, оцінивши надані докази, дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Згідно з частиною четвертою статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-162, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонернго товариства "Решетилівська сільгоспхімія" (38413, Полтавська область, Решетилівський район, с. Жовтневе, вул. Свердлова, 1, код ЄДРПОУ 05487165) на користь Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на р/р 31115106700422 в ГУДКСУ у Полтавській області, МФО 831019, код бюджетної класифікації платежу 21081100 символ 106 "Адміністративні санкції та інші санкції", штрафні санкції в сумі 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя І.С. Шевяков

Дата ухвалення рішення19.10.2012
Оприлюднено13.11.2012
Номер документу27374086
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6254/12

Постанова від 19.10.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

Ухвала від 03.10.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.С. Шевяков

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні