Ухвала
від 01.11.2012 по справі 4093/12/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ОКРЕМА УХВАЛА

01 листопада 2012 р. Справа № 2а-4093/12/2170 Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., при секретарі Рефлер Ю.В., за участю: представника позивача - Купки І.П., представників відповідача-1 Боровик М.О., Мкртчян Л.С., представника відповідача-2 Середи О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Науково-виробничого приватного підприємства "Днепр-2" до Державної податкової інспекції у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби, Головного управління Державної казначейської служби у Херсонській області про стягнення надмірно сплаченого податку на прибуток приватних підприємств,

встановив :

Науково-виробниче приватне підприємство "Днепр-2" звернулося з позовом до Державної податкової інспекції у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби, Головного управління Державної казначейської служби України у Херсонській області про стягнення надміру сплачених коштів.

У судовому засіданні встановлено, що НВПП "Днепр-2" у період з 28 грудня 2010 року по 31 травня 2011 року перерахувало до бюджету в рахунок сплати податку на прибуток 3208762 грн.

Станом на 14.08.2012 р. по особовому рахунку НВПП "Днепр-2" з податку на прибуток обліковується переплата в сумі 2755625,23 грн., яка утворилась за рахунок надміру сплачених сум грошових зобов'язань, що підтверджується актом звіряння розрахунків від 14.08.2012 р.

Статтею 43 ПК України визначені умови повернення помилково сплачених грошових зобов'язань, зокрема помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов'язання підлягають поверненню платнику відповідно до цієї статті, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються органом державної податкової служби на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподатковуваним доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

Платник податків подає заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету; повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Контролюючий орган не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органові Державного казначейства України.

На підставі отриманого висновку орган Державного казначейства України протягом п'яти робочих днів здійснює повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань платникам податків у порядку, встановленому Державним казначейством України.

Контролюючий орган несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасність передачі Державному казначейству України для виконання висновку про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету.

У судовому засіданні встановлено, що незважаючи на те, що НВПП "Днепр-2" 06 вересня 2012 року звернулося до ДПІ у м.Херсоні Херсонської області ДПС із заявою про повернення надміру сплаченого до бюджету податку на прибуток підприємств у сумі 2000000 грн., однак до теперішнього часу висновок не підготовлено, що є порушенням вимог ст.43 Податкового кодексу України та п.7 Порядку взаємодії органів державної податкової служби, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань, затвердженого спільним наказом Державної податкової адміністрації України, Міністерства фінансів України, Державного казначейства України від 21.12.2010 р. № 974/1597/499, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.12.2010 р. за № 1386/1868.

Грубе порушення вимог ст.43 Податкового кодексу України стало можливим через неналежне виконання посадовими особами Державної податкової інспекції у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби своїх службових обов"язків і порушення прав платника податків щодо своєчасного отримання з Державного бюджету надміру сплачених сум грошового зобов"язання.

Відповідно до ст.166 КАС України суд, виявивши під час розгляду справи порушення закону, може постановити окрему ухвалу і направити її відповідним суб'єктам владних повноважень для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню закону.

Керуючись ст.166 КАС України, суд -

ухвалив :

Направити до Державної податкової служби у Херсонській області окрему ухвалу для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що спричинили порушення закону.

Копію окремої ухвали направити до Державної податкової інспекції у м.Херсоні Херсонської області Державної податкової служби.

Про вжиті заходи реагування повідомити Херсонський окружний адміністративний суд у місячний термін.

Окрема ухвала набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Окрема ухвала може бути оскаржена особами, інтересів яких вона стосується, до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 5 днів з дня її отримання апеляційної скарги через Херсонський окружний адміністративний суд з подачею копії апеляційної скарги до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Бездрабко О.І.

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.11.2012
Оприлюднено13.11.2012
Номер документу27374795
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4093/12/2170

Ухвала від 01.11.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Постанова від 01.11.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 04.10.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні