Рішення
від 08.11.2012 по справі 5026/1401/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 листопада 2012 року Справа № 18/5026/1401/2012

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді -Васяновича А.В.,

секретар судового засідання -Гень С.Г.,

за участю представників сторін:

від прокуратури міста Черкаси -Ситник Т.А. - помічник прокурора,

від позивача -Дєгтярьов О.Л. - представник за довіренстю,

від відповідача -представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом прокуратури м. Черкаси в інтересах держави в особі Головного

управління статистики у Черкаській області, м. Черкаси

до товариства з обмеженою відповідальністю "Медікон", м. Черкаси

про стягнення 40 154 грн. 72 коп.,-

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2012 року прокурор міста Черкаси звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом в інтересах держави в особі Головного управління статистики у Черкаській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Медікон" про стягнення 31 317 грн. 22 коп. боргу зі сплати орендної плати, у зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності від 30 березня 2010 року за №926/14.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 18 вересня 2012 року порушено провадження у справі та призначено розгляд справи в судовому засіданні на 18 жовтня 2012 року.

01 листопада 2012 до суду надійшла заява від прокурора про збільшення розміру позовних вимог, в якій останній просив суд стягнути з відповідача 43 973 грн. 00 коп. заборгованості зі сплати орендної плати.

Справа розглядається після відкладення.

В судовому засіданні, що відбулося 08 листопада 2012 року від прокурора надійшла заява від 08 листопада 2012 року за №186-17902 вих-12 про зменшення розміру позовних вимог, в якій прокурор просив суд стягнути з відповідача 40 154 грн. 72 коп. заборгованості зі сплати орендної плати.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги з урахуванням їх зменшення підтримали та просили суд позов задовольнити.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 ГПК України позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог за умови дотримання встановленого порядку досудового врегулювання спору у випадках, передбачених статтею 5 цього Кодексу в цій частині, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог.

Вказана заява відповідає вимогам ст. 22 ГПК України, а тому судом розглядається позов прокуратури міста Черкаси в інтересах держави в особі Головного управління статистики у Черкаській області з урахуванням зменшених позовних вимог.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позовну заяву суду не надав.

Ухвалами господарського суду Черкаської області від 18 вересня 2012 року, від 18 жовтня 2012 року та від 01 листопада 2012 року було зобов'язано відповідача надати суду відзив на позовну заяву з посиланням на мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача, а також докази, що обґрунтовують відхилення позовних вимог.

Оскільки відповідач не був позбавлений права надати суду необхідні докази та свої доводи і міркування щодо предмету спору шляхом письмових пояснень та заперечень, про час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином, та оскільки явка представників сторін в судове засідання обов'язковою не визнавалась, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

В судовому засіданні, яке відбулося 08 листопада 2012 року згідно ст. 85 ГПК України було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення зі справи №18/5026/1401/2012.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача, дослідивши докази, суд вважає, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, виходячи з наступного:

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом під час розгляду справи, 30 березня 2010 року між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Черкаській області (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Медікон" (орендар) було укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності за №926/14.

Відповідно до п. 1.1. вищезазначеного договору орендодавець зобов'язався передати, а орендар - прийняти в строкове платне користування державне окреме індивідуально визначене нерухоме майно -нежитлові приміщення на другому поверсі прибудови до адміністративної будівлі площею 300,8 кв.м., розміщене за адресою: вул. О.Дашковича, 39 м. Черкаси, що обліковується на балансі Головного управління статистики у Черкаській області (балансоутримувач), вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку станом на 11 січня 2010 року і становить 945 644 грн. 91 коп.

Крім того, у користуванні орендаря знаходиться окреме індивідуально визначене нерухоме майно -нежитлові приміщення на третьому поверсі прибудови зазначеної адмінбудівлі, новостворені орендарем в результаті невід'ємних поліпшень, здійснених за дозволом орендодавця (Головного управління статистики у Черкаській області), площею 293,8 кв.м.

Загальна площа приміщень, що використовується орендарем складає 594, 6 кв.м.

Умовами п. 3.1. договору було передбачено, що орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04 жовтня 1994 року №786 і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (останній місяць, за який є індекс інфляції) - лютий 2010 року -12 794 грн. 62 коп.

Орендна плата за перший місяць оренди -квітень 2010 року визначається орендарем самостійно шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції за березень та квітень 2010 року.

Орендна плата за користування новоствореними площами не нараховується, оскільки невід'ємні поліпшення здійснені за власні кошти орендаря.

Згідно п. 3.3. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Орендна плата перераховується орендарем самостійно щомісяця не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним і сплачується у співвідношенні:

50% - до Державного бюджету на відповідний рахунок Держказначейства за місцезнаходженням об'єкту оренди;

50% - на розрахунковий рахунок балансоутримувача відповідно до пропозицій розподілу, установлених Кабінетом Міністрів України і чинних на кінець періоду, за який здійснюється платіж (п. 3.6. договору).

09 жовтня 2012 року орендарем та орендодавцем було внесено зміни до договору №926/14 від 30 березня 2010 року, згідно яких площу орендованого відповідачем приміщення було зменшено до 79, 64 кв.м. Розмір орендної плати за базовий місяць розрахунку - серпень 2012 року складає 3 741 грн. 38 коп. Орендна плата за перший місяць оренди -вересень 2012 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за вересень 2012 року.

Решта умов договору залишилися незмінними.

Оскільки відповідачем не було сплачено на користь балансоутримувача (позивача) розмір орендної плати за період з березня 2012 по вересень 2012 року, прокурором було подано позов про стягнення з відповідача заборгованості (50%) за орендну плату в розмірі 40 154 грн. 72 коп. -відповідно до доданого розрахунку, який знаходиться в матеріалах справи.

Згідно ч. 1 ст. 527 ЦК України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 2 ст. 636 ЦК України виконання договору на користь третьої особи може вимагати як особа, яка уклала договір, так і третя особа, на користь якої передбачено виконання, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із суті договору.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Як зазначалося вище, орендна плата перераховується орендарем самостійно щомісяця не пізніше 15 числа місяця наступного за звітним.

Отже, з урахуванням умов договору оренди, відповідач повинен був сплатити суму орендної плати за березень 2012 року до 15 квітня 2012 року, за квітень 2012 року до 15 травня 2012 року, за травень 2012 року до 15 червня 2012 року, за червень 2012 року до 15 липня 2012 року, за липень 2012 року до 15 серпня 2012 року, за серпень 2012 року до 15 вересня 2012 року та за вересень 2012 року до 15 жовтня 2012 року.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем всупереч ст. ст. 33, 34 ГПК України не було доведено факту своєчасного здійснення, на підставі умов договору оренди, розрахунку з позивачем за орендоване приміщення, а також не було спростовано доводи прокурора, що викладені в позові.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Таким чином, сума боргу зі сплати орендної плати в розмірі 40 154 грн. 72 коп. підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку.

Судові витрати підлягають розподілу між сторонами відповідно до вимог ст.49 ГПК України.

Оскільки відповідно до підпункту 11 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" органи прокуратури звільняються від сплати судового збору, то в результаті задоволення позову судовий збір стягується з відповідача в доход Державного бюджету.

На підставі викладеного, та керуючись ст. ст. 49, 82 - 85 ГПК України суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Медікон", вул. Остафія Дашковича, 39, м. Черкаси, ідентифікаційний код 22795282 на користь Головного управління статистики у Черкаській області, вул. Остафія Дашковича, 39, м. Черкаси, ідентифікаційний код 02357999, р/р 31255274210037 в УДК Черкаської області, МФО 854018, код призначення платежу 25010300 - 40 154 грн. 72 коп. боргу.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Медікон", вул. Остафія Дашковича, 39, м. Черкаси, ідентифікаційний код 22795282 - 1 609 грн. 50 коп. судового збору в доход Державного бюджету України через державну податкову інспекцію в м. Черкаси для зарахування на реєстраційний рахунок №31213206783002, отримувач - УДКСУ у м. Черкасах Черкаської області, код -38031150, банк -ГУДКСУ у Черкаській області, МФО -854018, код бюджетної класифікації -22030001 за розгляд справи в господарському суді Черкаської області.

Видати відповідні накази після набрання рішення законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 09 листопада 2012 року.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення08.11.2012
Оприлюднено13.11.2012
Номер документу27376188
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/1401/2012

Рішення від 08.11.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 18.09.2012

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні