Рішення
від 16.10.2012 по справі 1107/2493/12
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.11.2012

Провадження 2/1107/800/12

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2012 року Знам"янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

В складі: головуючого судді - Українського В.В.,

при секретарі - Десятніковій Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Знам'янка Кіровоградської області справу за позовом Знам'янської об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про відшкодування збитків державі в сумі 1200927,05 гривень, суд ,-

В С Т А Н О В И В:

Знам'янська об'єднана державна податкова інспекція звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1, в якому просить стягнути з відповідача завданих державі збитків в сумі 1200927,05 гривень. Свої вимоги позивач обґрунтував наступним. Вироком Знам'янського міськрайонного суду від 17.03.2011 року у кримінальній справі № 1-70/11 ОСОБА_1 визнаний винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст. 212, ч.1,3 ст. 358 КК України та йому призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю строком на 2 роки з конфіскацією майна. Ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області від 13.09.2011 року вирок Знам'янського міськрайонного суду від 17.03.2011 року у кримінальній справі № 1-70/11 скасований і ОСОБА_1 звільнений від кримінальної відповідальності на підставі пункту "в" ст.1 та ст.6 Закону України "Про амністію" від 08.07.2011 року і провадження у справ закрито. Згідно ч.4 ст. 61 ЦПК України вирок у кримінальній справі, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дії особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань чи мали місце ці дії та вчинені вони цією особою. Позивач вважає, що ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області від 13.09.2011 року встановлена сума збитків з податку на додану вартість в розмірі 1200927,05 гривень завдана ОСОБА_1 він відмовляється сплачувати в добровільному порядку.

Представник позивача в судовому сіданні підтримав свої позовні вимоги та просить суд їх задовольнити та стягнути з ОСОБА_1 збитків, завданих державі в сумі 1200927,05 гривень.

Представник в судовому засіданні заперечував проти задоволення позову та просив відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог.

Повно, всебічно та об'єктивно дослідивши у судовому засіданні матеріали справи суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до вироку Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 17 березня 2011 року ОСОБА_1 визнаний винний в тому, що він, будучи приватним підприємцем та директором ПП "ВРГіК" протягом 2007 року та по квітень 2008 року вчинив підроблення документів, використання завідомо підроблених документів, умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів на загальну суму 1336594,87 грн., тобто вчинив злочини, передбачені ч.3 ст. 212, ч.1,3 ст.358 КК України. Ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області від 13 вересня 2011 року дії ОСОБА_1 перекваліфіковані із ч.3 ст. 212 на ч.2 ст. 212 КК України, оскільки він вчинив умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку вчинене службовою особою підприємства, яка зобов'язана їх сплачувати, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів у великих розмірах, а саме в розмірі 1200927,05 грн. Так як даний злочин, а також злочини, передбачені ч.1, 3 ст. 358 КК України не є тяжкими, ОСОБА_1, як особа, яка має на утриманні малолітню дитину 2007 року народження та заявив клопотання про його звільнення від кримінальної відповідальності, звільнений від кримінальної відповідальності на підставі п. "в" ст.1 та ст.6 Закону України "Про амністію" від 08.07.2011 року. Вирок Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області скасований та провадження у справі закрито. Також ухвалою Апеляційного суду Кіровоградської області зазначено, що висновок Знам'янського міськрайонного суду про винність засудженого ОСОБА_1 у скоєнні злочинів за обставин, зазначених у вироку суду, ґрунтується на сукупності достовірних і узгоджених між собою доказів та не оскаржується. Крім того, вина ОСОБА_1 В інкримінованих йому злочинах підтверджується висновками судово-економічних експертиз.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі; доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі виникає спір; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Амністія є повне або часткове звільнення від кримінальної відповідальності і покарання певної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів.

Згідно ст.14 зазначеного Закону амністія не звільняє від обов'язку відшкодувати заподіяну злочином шкоду, покладеного на винну особу вироком чи рішенням суду. Таким чином, виходячи із змісту вказаних статей застосування амністії передбачає наявність вини особи в інкримінованому їй злочині і не є реабілітуючою підставою при її звільненні від кримінальної відповідальності.

Крім того, відповідно до ч.3 ст.6 КПК України закриття кримінальної справи внаслідок амністії не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує. В цьому разі провадження у справі продовжується в звичайному порядку.

Як вбачається з матеріалів справи відповідачем особисто під час судового розгляду справи заявлено клопотання про застосування до нього Закону України "Про амністію" і підсудний не наполягав на продовженні провадження в справі. В апеляційному та касаційному порядку постанова суду відповідачем не оскаржувалась.

Відповідно до постанови, кримінальну справу по обвинуваченню відповідача закрито в зв'язку з актом амністії, за наявності згоди підсудного, тобто з не реабілітуючих підстав.

Відповідно до п.8.2 статті 8 Податкового кодексу України до загальнодержавних належать податки та збори, що встановлені цим кодексом і є обов'язковими до сплати на всій території України. Згідно з підпунктом 9.1.3 статті 9 Податкового Кодексу України податок на додану вартість належить до загальнодержавних податків та зборів і є власністю держави. Стаття 2 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" встановлює,що завданням органів державної податкової служби, серед іншого, є й здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів, а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

Відповідно до ч.1 ст.22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Тобто Знам'янський об'єднана державна податкова інспекція, яка виступає в інтересах держави, мала право на звернення до суду.

Відповідно до ст.1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

В судовому засіданні судом не знайдено доказів того, що шкода заподіяна не з вини відповідача. З огляду наведеного, вимоги Знам'янської об'єднаної державної податкової інспекції про стягнення з відповідача заподіяної злочином шкоди на користь ДП "Одеська залізниця"обґрунтовані та підлягають задоволенню.

При звернені до суду з позовом позивач був звільнений від сплати судових витрат, а тому, відповідно до ст.88 ЦПК України, судові витрати у вигляді судового збору у розмірі 3219,00 грн. підлягають стягненню на користь держави з відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ч.1 ст.22, ст.1166 ЦК України ст.ст.10, 60, 88, 212, 213 -215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Знам'янської об'єднаної державної податкової інспекції до ОСОБА_1 про відшкодування збитків державі в сумі 1200927,05 гривень - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь держави в особі Знам'янської об'єднаної державної податкової інспекції завданих збитків в розмірі 1200927 (один мільйон двісті тисяч дев'ятсот двадцять сім) гривень 05 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь держави судовий збір у розмірі 3219 (три тисячі двісті дев'ятнадцять) грн.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Знам"янського міськрайонного суду

Кіровоградської області В.В.Український

Дата ухвалення рішення16.10.2012
Оприлюднено16.11.2012
Номер документу27378346
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків державі в сумі 1200927,05 гривень, суд

Судовий реєстр по справі —1107/2493/12

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Рішення від 16.10.2012

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 17.05.2012

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні