Постанова
від 02.11.2012 по справі 2а/0470/11631/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2012 р. Справа № 2а/0470/11631/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіГолобутовського Р.З. при секретаріПороховій К.А. без участі представників сторін розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Колор - Інвест" про стягнення заборгованості в сумі 22720,39 грн.

ВСТАНОВИВ:

28.09.2012 р. Державна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби (далі - Позивач) звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, у якому просить:

-стягнути кошти з рахунків у банках, обслуговуючих Товариство з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» (далі - Відповідач), на користь держави в рахунок погашення боргу по податку на прибуток у сумі 22720,39 грн.;

-надати дозвіл на стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Відповідач має податкову заборгованість перед бюджетом у розмірі 22720,39 грн., яка виникла внаслідок несплати в установлені законом строки сум узгоджених податкових зобов'язань. Оскільки податковий борг не погашений платником податків добровільно, тому Позивач просить стягнути в доход бюджету податковий борг із банківських рахунків боржника та за рахунок готівки, що йому належить.

Позивачем подано клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся, але до суду повернулися конверти з ухвалою про відкриття провадження і призначення справи до розгляду, а також судовими повістками з відмітками "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Всупереч вимогам ч. 1 ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" про зміну місцезнаходження Відповідач контролюючі органи не повідомив, тому відповідних змін до Єдиного державного реєстру внесено не було.

Суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення Відповідача про дату, час та місце розгляду судової справи із його участю та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

За таких підстав, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами, без участі представника Відповідача, оскільки при підготовці справи до розгляду дотримано вимоги Кодексу адміністративного судочинства України щодо належного повідомлення сторін у справі про дату, час та місце судового розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що адміністративний позов слід задовольнити, виходячи з наступного

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» зареєстровано Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради та знаходиться на податковому обліку у Державній податковій інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених Законом.

Пунктом 16.1.4 ст. 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) визначено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. ст. 61, 62 ПК України контроль за правильністю обчислення та справляння податків покладається на податкову інспекцію.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 ПК України визначено, що органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості перед державою.

Як вбачається з позовної заяви та підтверджується матеріалами справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» станом на 11.09.2012 р. має заборгованість перед бюджетом зі сплати податку на прибуток підприємства у розмірі 22720,39 грн., яка утворилась внаслідок наступного.

09.02.2012 р. до Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби було подано податкову декларацію з податку на прибуток підприємства №9015988301 за ІІ-ІV квартали 2011 р., у якій Товариством з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» самостійно визначено суму 40907,00 грн.

07.05.2012 р. до Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби було подано податкову декларацію з податку на прибуток підприємства №9024498960 за І квартал 2012 р., у якій Товариством з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» самостійно визначено суму 1701,00 грн.

26.07.2012 р. до Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби було подано податкову декларацію з податку на прибуток підприємства №9044064599 за ІІ квартал 2012 р., у якій Товариством з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» самостійно визначено суму 2226,00 грн.

Отже, загальна сума самостійно узгодженого податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємства складає 44834,00 грн.

Згідно п. 57.1 ст. 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи наявність переплати Товариством з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» податку на прибуток приватних підприємств в сумі 444,92 грн. та часткову сплату в сумі 22900,00 грн., сума заборгованості, що підлягає стягненню, зменшена та становить 22720,39 грн., в тому числі пеня - 1231,39 грн. (44834,00 грн. - 444,92 грн. - 22900,08 грн. + 1231,39 грн.).

Сума заборгованості підтверджується довідкою про стан розрахунків з бюджетом Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби та зворотнім боком облікової картки платника Товариства з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест».

З метою погашення боргу та відповідно до п. 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України Державною податковою інспекцією у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» направлялась податкова вимога №398 від 20.02.2012 р. на суму 41300,08 грн., яка отримана останнім 06.03.2012 р.

Вимога не сплачена і не оскаржена.

Таким чином, сума заборгованості є узгодженою, і набула статусу податкового боргу платника податків.

На час подання адміністративного позову кошти на погашення податкового боргу Відповідачем не сплачені, скасування податкового боргу не відбулось.

Відповідно до п. п. 14.1.175 пункту 14.1 ст. 14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно п. п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 ПК України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. п. 95.1, 95.2, 95.3 ст. 95 ПК України визначено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п. 95.4. ст. 95 ПК України передбачено, що орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Про наявність у Товариства з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» відкритих рахунків у банках свідчить довідка Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, яка знаходиться у матеріалах справи.

Статтею ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи, що Відповідачем у визначений законодавством строк не сплачено самостійно зазначені у податкових деклараціях суми податку на прибуток підприємства, суд задовольняє позовні вимоги у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 86, 158-163, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» про стягнення заборгованості в сумі 22720,39 грн. - задовольнити.

Стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих Товариство з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест» (ЄДРПОУ 33516011), на користь держави (УДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, ЄДРПОУ 37989269, код платежу 11019900) кошти в сумі податкового боргу з податку на прибуток підприємства у розмірі 22720,39 грн.

Надати дозвіл Державній податковій інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби на стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Колор-Інвест».

Постанова суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.З. Голобутовський

Дата ухвалення рішення02.11.2012
Оприлюднено15.11.2012
Номер документу27432918
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11631/12

Постанова від 02.11.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 01.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні