Постанова
від 14.11.2012 по справі 5009/1662/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

12.11.2012 р. справа №5009/1662/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: суддівМ'ясищева А.М. Будко Н.В., Москальова І.В. при секретарі: за участю представників сторін: від ДПІ, від кредитора, від боржника, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Лебеденко В.В. не з'явився; не з'явився; не з'явився; державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва Державної податкової служби на ухвалу господарського суду відЗапорізької області 12.07.2012р. у справі№ 5009/1662/12 (суддя Юлдашев О.О.) за заявоюПриватного підприємства "Інфорт Україна", м. Київ до боржника проТовариства з обмеженою відповідальністю "Єфєс-Агро", м. Запоріжжя банкрутство ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 12.07.2012р. звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Єфєс-Агро", м. Запоріжжя затверджено, провадження у справі припинено.

Ухвала господарського суду Запорізької області мотивована тим, що при вивченні звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута ТОВ "Єфєс-Агро", м. Запоріжжя до ліквідатора з вимогами до банкрута не звернувся жоден кредитор. В зв'язку з чим до реєстру вимог кредиторів внесено вимоги тільки ініціюючого кредитора у сумі 13 000 грн. Вимоги ініціюючого кредитора залишились не погашеними, у зв'язку з відсутністю майна та грошових коштів у підприємства банкрута. Тому за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не залишилось майна для здійснення своєї підприємницької діяльності та у зв'язку з чим його ліквідовано, а провадження у справі припинено.

Оскаржуючи ухвалу господарського суду державна податкова інспекція у Голосіївському районі м. Києва просить її скасувати, а провадження по справі припинити, оскільки вважає постанову такою, що винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права, а саме; ст.129 Конституції України, ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 36,43 ГПК України, та ст. 19 Закону України від 15.05.2003р. №755 "Про порядок реєстрації юридичних осію та фізичних осіб-підприємців", а також без врахування Податкового кодексу України, Законів України "Про державну податкову службу в Україні", "Про податок на додану вартість", "Про оподаткування прибутку підприємства" щодо недопущення порушень інтересів держави, здійснення контролю покладеного на податкові органи.

Аналіз господарської діяльності боржника свідчить про наявність численних порушень законодавства, вчинених підприємством за час існування, та здійснення процедури банкрутства виключно з метою уникнення відповідальності, унеможливлення визнання недійсними угод, укладених із суб'єктами господарювання, що мають ознаки "фіктивності", оскільки завершальним етапом процедури банкрутства є виключення платника податків з Єдиного державного реєстру та позбавлення його таким чином правосуб'єктності. Так, TOB „Єфєс-Агро" взято на облік у ДПІ Голосіївського району м. Києва 18.06.2009р. Відповідальний за ведення фінансово-господарської діяльності на підприємстві - Дерюгіна Валентина Олександрівна, і.п.н. 2135613148 (директор, бухгалтер та засновник в одній особі). Статутний фонд складає 62,5 тис. грн.

TOB "Єфєс-Агро" виключено з реєстру платників ПДВ від 25.12.2009р. Останній звіт підприємством до ДПІ подано з податку на додану вартість - за грудень 2009 року.

TOB "Єфєс-Агро" за результатами фінансово-господарської діяльності з липня по грудень 2009р., щомісячно відображено в податковій звітності з ПДВ загальний обсяг постачання більш як на мільйон гривень.

Так за період 2009 року TOB "Єфєс-Агро" вчинено оподатковуваних операцій з ПДВ (за даними платника):липень 2009 року на суму 11 627 500 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет З 589 грн., серпень 2009 року на суму 19 887 702 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 3 510 грн., вересень 2009 року на суму 8 793 969 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 3 810 грн., жовтень 2009 року на суму 9 600 324 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 3 651 грн., листопад 2009 року на суму 4 53 7 319 грн., сума ПДВ. яка підлягає сплаті в бюджет 3 326 грн., грудень 2009 року на суму 2 860 178 грн., сума ПДВ, яка підлягає сплаті в бюджет 0 грн., з податку на прибуток - за II-IV квартали 2011 року, згідно якої підприємство звітувало до ДПІ ДПЄ з наступними показниками: скоригований валовий дохід - 58 293 007 грн.; скориговані валові витрати - 58 278 080 грн.; об'єкт оподаткування - 14 927 грн.; сума податку до сплати - 586 грн.

Відповідно до поданих податкових декларації з податку на прибуток та додатків до них, основні фонди у підприємства відсутні.

З викладеного вбачається, що без залучення жодних активів (основні фонди за 2009-2011 роки на підприємстві відсутні) за наявності лише 62,5 тис. грн. оборотних коштів підприємством здійснювалась діяльність на мільйони гривень.

Згідно інформаційних баз даних ДПІ (а саме Системи автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України) за результатами фінансово-господарської діяльності підприємства за 2009 рік: заниження податкових зобов'язань складає 0,2 тис. грн. завищення податкового кредиту - 652,8 тис. грн.

За таких обставин, визнання TOB „Єфєс-Агро" банкрутом, затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу унеможливить надходження до Державного бюджету України сум податків, що повинні бути сплачені суб'єктами господарювання згідно діючого податкового законодавства, та притягнення винних осіб до відповідальності, в тому числі кримінальної.

Ліквідатором по даній справі призначено ініціюючого кредитора - Приватне підприємство "Інфорт Україна", код - 34998815. Згідно пошуково-довідкової системи ЦДБ директором та засновником ПП "Інфорт Україна" значиться Іванченко Олександр Михайлович (і.п.н 3124610233), який 30.07.2012 року надав пояснення ст. о/у BOO ДПІ у Немирівському районі. ГВПМ Вінницької ОДПІ щодо непричетності до ведення фінансово-господарської діяльності ПП "Інфорт Україна" та до підприємства в цілому.

Крім того, слідчим відділом ДПІ у Деснянському районі м. Києва ДПС здійснюється досудове слідство в кримінальній справі № 73-0211, яка порушена за фактом фіктивного підприємництва, шляхом створення придбання ряду суб'єктів підприємницької діяльності, в тому числі і ПП "Інфорт Україна", з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.205 КК України.

Працівниками ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС проводиться оперативний супровід кримінальної справи № 73-0211 що розслідується слідчим відділенням податкової міліції ДПІ у Деснянському районі м. Києва ДПС. 02.10.2012 року Іванченко Олександр Михайлович (і.п.н 3124610233) також надав пояснення ст. о/у ВБФБООЗСПБ ГВПМ ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС ст. л-ту податкової міліції Романцеву В.В. щодо непричетності до ведення фінансово-господарської діяльності ПП "Інфорт Україна" та до підприємства в цілому.

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва вважає, що при порушенні провадження у справі про визнання банкрутом TOB "Єфєс-Агро" не були дотримані вимоги ст.7, ст.52 Закону про банкрутство, ст. 33 та ст.34 ГПК України, так як не надано достатніх доказів відсутності платоспроможності боржника.

Як зазначено вище, за результатами діяльності підприємства з податку на прибуток за 2009 рік: валовий дохід підприємства складає - 58 293,0 тис. грн., а сума податку до сплати лише - 0,6 тис. грн.; відповідно і з податку на додану вартість (дані наведені вище), що свідчить про ведення товариством фінансово-господарської діяльності зі значними оборотними коштами та факт того, що підприємство мінімізує свої податкові зобов'язання з податку на прибуток та з податку на додану вартість.

При цьому ДПІ у Голосіївському районі м. Києва вважає, що неплатоспроможність повинна бути обов'язково доведена перед судом заявником (кредитором) шляхом подання доказів, що засвідчують відсутність коштів на рахунках або відсутності активів боржника, тобто у TOB "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя.

Окрім того, в матеріалах справи повинна міститися інформація від органів державної служби, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність господарської діяльності з моменту подання останньої звітності.

Прийнята постанова стосується прав та обов'язків ДПІ Голосіївському районі м. Києва як контролюючого органу.

Порушення провадження у справі про визнання боржника банкрутом є підставою для проведення позапланової документальної перевірки податковим органом, при чому в обов'язковому порядку.

Отже, абсолютно обґрунтованим є висновок про право податкової як контролюючого органу здійснити апеляційне оскарження у порядку статті 91 ГПК України судового акту, за наслідком якого1)змінюється правовий статус юридичної особи та насамперед статус платника податків; 2)створюються перешкоди для проведення документальної перевірки та з'явлення нарахованих грошових зобов'язань до сплати.

Така позиція висловлена колегією суддів Вищого господарського суду України у постанові від 22.03.11 по справі № 45/116-6: незалежно від наявності грошових вимог до боржника, податкові органи вправі оскаржувати судові рішення у процедурах банкрутства, які стосуються існування (припинення) правового статусу суб'єкта підприємницької діяльності, оскільки відповідно п. п. 62.1.1. п. 62.1. ст. 62 ПКУ податковий контроль здійснюється шляхом ведення обліку платників податків, а саме податковим органам делеговано повноваження ведення обліку суб'єктів підприємницької діяльності, а незаконне припинення юридичної особи боржника веде до незаконного виключення такого боржника з переліку суб'єктів підприємницької діяльності, які є платниками податків, та припиняє виникнення податкових зобов'язань, які можуть виникати за наслідком проведення перевірки та прийняття рішення відповідного податкового органу.

Отже, визнання "боржника" банкрутом, затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу за спрощеною системою унеможливить проведення перевірки, встановлення обсягу податкових зобов'язань по сплаті податків, а також притягнення до відповідальності всіх осіб, що задіяні у протиправній схемі по конвертації безготівкових коштів у готівку, що с порушенням прав ДПІ у Голосіївському районі м. Києва як органу податкової служби.

Розглянувши матеріали справи судова колегія встановила.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 28.04.2012р. за заявою ініціюючого кредитора ПП "Інфорт Україна" м. Києв на підставі ст. ст.7, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" порушена справа про банкрутство ТОВ "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя.

Постановою господарського суду Запорізької області від 11.05.2012р. ТОВ "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором призначено ініціюючого кредитора ПП "Інфорт Україна" м. Київ.

Ліквідатор 13.06.2012р. направив суду першої інстанції звіт про проведену роботу в ліквідаційній процедурі, ліквідаційний баланс ТОВ "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя, реєстр вимог кредиторів.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатором на виконання вимог ст.25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" проведені заходи по виявленню та поверненню активів банкрута, погашенню кредиторської заборгованості.

Ним направлені повідомлення про визнання ТОВ "Єфєс -Агро" м. Запоріжжя банкрутом і початок ліквідаційної процедури до відомих ймовірних кредиторів відсутнього боржника, а саме до: управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя, Південного міжрайонного центру зайнятості м. Запоріжжя, Виконавчої дирекції Запорізького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Запорізького відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Жовтневого відділу державної виконавчої служби Запорізького міського управління юстиції, ВАТ по газопостачанню та газифікації "Запріжгаз", ВАТ "Запоріжжяобленерго" та до Концерну "Міські теплові мережі". У вказаних повідомленнях містилась також пропозиція направляти свої вимоги до ТОВ "Єфєс -Агро" м. Запоріжжя на адресу ліквідатора та господарського суду Запорізької області. Будь-яких заяв із вимогами до банкрута на адресу ліквідатора не надійшло.

На початок ліквідаційної процедури, інформація про наявність у ТОВ "Єфєс -Агро" м. Запоріжжя активів, відсутня.

В процесі ліквідаційної процедури ліквідатором зроблені запити, в яких повідомлялося про визнання ТОВ "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення приватного підприємства: "Інфорт Україна" ліквідатором.

Згідно отриманих відповідей на запити від: державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області, територіального Управління державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Запорізькій області (Держгірпромнагляд), Департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради, ОП Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації, Запорізького відділення реєстраційно-екзаменаційної роботи № 2 УДАІ ГУМВС України в Запорізькій області, Запорізької регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" наявність сільськогосподарської техніки, технологічних транспортних засобів право власності на об'єкти нерухомості транспортних засобів не підтверджено.

Відповідно до ст. 75 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Статтею 78 Податкового кодексу України передбачено, що документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється органами державної податкової служби, якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків.

З матеріалів справи вбачається, що направлення запиту та відповідь податкового органу, як потенційного кредитора, про наявність (відсутність) заборгованості по сплаті податків і зборів до звіту ліквідатора надано не було, як і даних про проведення податкової перевірки в ході ліквідаційної процедури.

Затверджуючи звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс господарський суд також не дав оцінки тому, що ліквідатором не було зроблено запитів до державних органів, які реєструють обтяження (заборону відчуження) рухомого та нерухомого майна, внаслідок чого не було виявлено можливих заставних кредиторів боржника та можливих активів боржника, які перебувають під обтяженнями. Отже, ним не в повній мірі виконано обов'язки по виявленню майна боржника та потенційних кредиторів боржника в ході провадження за статтею 52 Закону.

Тому ухвала господарського суду Запорізької області від 12.07.2012р. про затвердження звіту ліквідатора , ліквідаційного балансу банкрута ТОВ "Єфєс-Агро" м. Запоріжжя та припинення провадження у справі не відповідає приписам чинного законодавства та підлягає скасуванню.

Згідно ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець -боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

З матеріалів справи вбачається, що безспірність грошових вимог на суму 13 000 грн. ініціюючим кредитором підтверджена простим векселем серії АА № 2515524, протестом про неоплату векселя від 05.04.2012р., постановою державного виконавця Жовтневого ВДВС Запорізького МУЮ від 19.04.2012р. про повернення виконавчого документа у зв'язку з відсутністю боржника за місцезнаходженням, яке вказано у довідці Головного управління статистики у Запорізькій області. При цьому постанова державного виконавця про порушення виконавчого провадження в матеріалах справи відсутня.

Факт відсутності боржника за місцезнаходженням кредитор також підтверджує актом державного виконавця від 19.04.2012р.

Ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" встановлено, що відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців.

Статтею 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначено статус відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, передбачено, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

У зв'язку з чим, при встановленні факту відсутності керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням суд повинен керуватися відомостями, які містяться в Єдиному державному реєстрі

Отже, лише факт внесення таких відомостей до реєстру може служити підставою для визнання боржника відсутнім.

Тому постанова державного виконавця Жовтневого ВДВС Запорізького МУЮ від 19.04.2012р. про повернення виконавчого документа у зв'язку з відсутністю боржника за місцезнаходженням та акт державного виконавця від 19.04.2012р., якими встановлено відсутність боржника за місцезнаходженням не можуть бути прийняті до уваги.

Вказані виконавчі документи не підтверджують також факту несплатоспроможності боржника

Разом з тим, згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії ААБ №538080 місцезнаходження юридичної особи ТОВ "Єфеє-Агро" - 69063, Запорізька область, м. Запоріжжя, вул. Анголенко, буд 22, наявність даних про перебування юридичної особи в процесі припинення підприємницької діяльності не підтверджена.

П.36 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.2009р. встановлено, що законом не врегульовано подальшого перебігу провадження у справі у випадках, коли у встановленому чинним законодавством порядку виявлено безпідставність вимог кредитора до боржника, за заявою якого порушено справу про банкрутство боржника, або коли порушено провадження у справі про банкрутство підприємств, стосовно яких діє законодавча заборона порушувати справи про банкрутство. У таких випадках судам слід припиняти провадження у справі на підставі п.7 ч.1 ст.40 Закону (за відсутністю інших підстав для такого припинення) та пункту 1-1 частини першої ст. 80 ГПК України (за відсутністю предмету спору).

Оскільки матеріалами справи доведено, що провадження у справі про банкрутство порушено без урахування зазначенних вимог законодавства, тому ухвала господарського суду не відповідає приписам чинного законодавства, а провадження у справі згідно пункту 1-1 частини першої ст. 80 ГПК України підлягає припиненню.

Керуючись ст.ст. 80, 103,104,105, 106 ГПК України, судова колегія

П О С Т А Н О В И Л А:

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 12.07.2012р. по справі №5009/1662/12- скасувати.

Провадження у справі № 5009/1662/12-припинити.

Копію постанови направити державному реєстратору виконавчого комітету Запорізької міської ради.

Головуючий А.М. М'ясищев

Судді: Н.В. Будко

І.В. Москальова

Надруковано: 6 прим.

1.ініціюючому кредитору

2. боржнику

3. скаржнику

4. державному реєстратору

5. у справу

6. апеляційному суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення14.11.2012
Оприлюднено16.11.2012
Номер документу27463613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/1662/12

Ухвала від 28.04.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 18.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 25.12.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 14.11.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 11.05.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні