Постанова
від 27.09.2010 по справі 2а-9184/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м.Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

27 вересня 2010 року 15:16 № 2а-9184/10/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого судді Винокурова К.С. при секретарі судового засідання Горбан А.В., розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу За позовом Київського транспортного прокурора в інтересах держави в особі

Головної державної інспекції на автомобільному транспорті

Міністерства транспорту та зв'язку України

до Приватного підприємства «Граніт-Авто»

про стягнення штрафу в сумі 1 700 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Київський транспортний прокурор звернувся до суду в інтересах держави в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті Міністерства транспорту та зв'язку України (далі - позивач, Головдержавтотрансінспекція) до Приватного підприємства «Граніт-Авто»(далі ПП «Граніт-Авто»- відповідач) про стягнення штрафу в сумі 1 700 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що за відповідачем обліковується заборгованість у розмірі 1 700 грн. за порушення ст. 60 Закону України „Про автомобільний транспорт " від 23.02.2006р. №3492-IV (далі Закон №3492-IV). Це було виявлено під час проведення перевірки Приватного підприємства «Граніт-Авто»територіальним управлінням Головдержавтотрансінспекції в м. Києві.

Під час проведення перевірки 15.05.2008р. посадовими особами територіального управління Головавтотрансінспекції в м. Києві перевірки транспортного засобу марки «Мерседес», номерний знак НОМЕР_1, що використовується ПП «Граніт-Авто»для автомобільних перевезень, було виявлено порушення вимог законодавства про автомобільний транспорт, про що складено Акт № 029496 від 07.12.2009 р. та відповідно до якого було ухвалено постанову № 105221 від 09.02.2010р. про застосування до суб'єкта господарювання підприємницької діяльності фінансових санкцій.

Відповідач відзиву на позовну заяву не надав, явку своїх представників у судове засідання не забезпечив, хоча про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином за адресою вказаною у довідці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У зв'язку з нез'явленням відповідача та ненаданням витребуваних доказів, відповідно до ст. 128 КАС України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, представника позивача, адміністративний суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджено матеріалами справи, територіальним управлінням Головавтотрансінспекції в м. Києві було застосовано фінансові санкції до Приватного підприємства «Граніт-Авто»що зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців з 01.09.2003 року (код ЄДРПОУ 32490255).

Постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003р № 143 затверджено Порядок здійснення державного контролю на автомобільному транспорті загального користування, згідно пункту 2 якого органами державного контролю є Мінтрансзв'язку, Головавтотрасінспекція, територіальні органи Головавтотрасінспекції.

Згідно зі ст. 6 Закону України „Про автомобільний транспорт" державний контроль автомобільних перевізників здійснюється посадовими особами органу державного контролю шляхом проведення планових, позапланових і рейдових перевірок. Так, територіальним управлінням Головавтотрансінспекції в м. Києві було проведено перевірку транспортного засобу, що використовується відповідачем для автомобільних перевезень виявлено порушення вимог законодавства про автомобільний транспорт, про що складено Акт перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт під час виконання перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом 029496 від 07.12.2009р.

Відповідним Актом встановлено порушення відповідачем абз. З ч. 1 ст. 60 Закону України „Про автомобільний транспорт", а саме: здійснення перевезень без оформлення ліцензійної картки, відповідальність за яке передбачено - штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На підставі акта перевірки було ухвалено постанову про застосування фінансових санкцій № 105221 від 09.02.2010р. на суму 1 700 грн.

Факти порушення відповідачем законодавства, зафіксовані в акті перевірки, підтверджується встановленими обставинами та матеріалами справи, належними і допустимими доказами відповідачем не спростовані. Відповідачем не спростовано фінансові санкції.

Згідно вимог пункту 28 Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвержденого постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2006 № 1567, надсилається для добровільного виконання постанови застосування фінансових санкції № 105221 від 09.02.2010р.

Накладена фінансова санкція відповідачем на зазначений у постанові рахунок протягом строку визначеного Законом №3492-IV після отримання копії постанови про застосування фінансових санкцій до Державного бюджету не перерахована.

Винесена постанова про застосування фінансових санкцій відповідачем в судовому порядку не оскаржувалась.

Таким чином, сума штрафних санкцій, визначена вищезазначеним рішенням про застосування штрафних санкцій вважаються узгодженими з моменту, визначеному Законом.

Сума визначена в постанові про застосування фінансових санкцій на день розгляду справи залишається не сплаченою.

Вказані обставини підтверджені матеріалами справи та відповідачем не спростовані.

Беручи до уваги вищезазначені факти, позовні вимоги визнаються судом такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Пунктом 4 Положення про Головну державну інспекцію на автомобільному транспорті, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від. 08.09.2004р №1190, передбачено, що Головавтотрансінспекції, як урядовий орган державного управління, відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за додержанням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального користування, вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів, що регулюють організацію перевезення пасажирів і вантажів.

Відповідно до пункту 5 зазначеного положення основними завданнями територіальних управлінь Головавтотрансінспекції у відповідному регіоні визначено здійснення державного контролю за дотриманням суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері автомобільного транспорту загального транспорту.

Відповідно до ст. 60 Закону України „Про автомобільний транспорт" передбачено, надання послуг з перевезень пасажирів та вантажів без оформлення документів, перелік яких визначений статтями 39 та 48 цього Закону, - штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 39 Закону України „Про автомобільний транспорт " визначено, що для автомобільного перевізника - ліцензія, договір із органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування чи їх дозвіл, паспорт маршруту, документ, що засвідчує використання автобуса на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством України.

Таким чином, суд дійшов висновку, що визначення відповідачеві фінансових санкцій здійснено територіальним управлінням Головавтотрансінспекції в м. Києві правомірно і в межах компетенції контролюючого органу, встановленої законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158-163 КАС України, адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Граніт-Авто»( м. Київ, вул.. Алішера

Навої буд. 76. код ідентифікаційний код 32490255) до Державного бюджету України (р/р

31117106700011, одержувач: УДК у Шевченківському районі м. Києва, код ЄДРПОУ

26077968, МФО 820019, код платежу 21081100 адмін. штрафи) фінансові санкції в розмірі 1 700 грн. (одна тисяча сімсот гривень).

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження або апеляційної скарги в порядку, встановленому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.186 адміністративного судочинства України.

Суддя К.С. Винокуров

Дата складення та підписання постанови в повному обсязі -29.09.2010р.

Дата ухвалення рішення27.09.2010
Оприлюднено19.11.2012

Судовий реєстр по справі —2а-9184/10/2670

Ухвала від 22.06.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

Постанова від 27.09.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Винокуров К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні