Рішення
від 13.11.2012 по справі 18/5005/8899/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.11.12р. Справа № 18/5005/8899/2012

За позовом Комунального підприємства "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської

ради, м. Дніпропетровськ

до Обслуговуючого кооператива "Житлово-будівельний кооператив № 313",

м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором про надання послуг

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: Виприк С.О., дов. від 16.01.12р.

від відповідача: не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської ради звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Обслуговуючого кооператива "Житлово-будівельний кооператив № 313" про стягнення 48 282,79грн. - основного боргу, 699,07грн. - 3% річних.

05.11.12р. позивач подав до суду заяву про уточнення позовних вимог, в яких просив стягнути з відповідача 21 872,13грн. - основного боргу за договором 1, 26 410,66грн. - основного боргу за договором 2, 523,93грн. - 3% річних за договором 1, 151,45грн. - 3% річних за договором 2.

Позовні вимоги обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору про відпуск води та послуг каналізації №7852 від 24.02.2000р. та договору про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення №7852 від 03.02.12р., укладених між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати послуг водопостачання та водовідведення, в результаті чого у відповідача утворилась заборгованість. Враховуючи, що відповідач заборгованість у добровільному порядку не погасив, позивач за захистом свого порушеного права звернувся до суду.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

06.11.12 року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

встановив:

24.02.2000р. між Державним комунальним виробничим управлінням водопровідно - каналізаційного господарства м. Дніпропетровська, правонаступником якого є Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської ради, (водоканал) та Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив № 313" (абонент) було укладено договір про відпуск води та послуг каналізації №7852, за умовами якого водоканал зобов"язався здійснювати відпуск питної води абоненту, натомість абонент зобов"язався своєчасно оплачувати за відпуск води та послуги каналізації. Договір укладено з 24.02.2000р. по 24.02.2001р., він набирає чинності з дня його підписання та продовжується на наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку договору жодна із сторін не заявить про свою відмову від договору (п.4.1. договору).

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов"язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов"зується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач свої зобов"язання за даним договором виконав, надавши відповідачу послуги з водопостачання та водовідведення за період з жовтня 2011р. по січень 2012р. на суму 22 141,88грн., що підтверджується рахунками за послуги питного централізованого водопостачання та водовідведення (а.с.42, 67-72).

Відповідно до п.3.1. договору оплата за відпуск води та послуг каналізації здійснюється абонентом щомісяця, самостійно в п"ятиденний строк після розрахункового місяця на підставі абонентських книжок або рахунків, які він самостійно отримує у водоканалі в розмірі спожитої води та відпущених стоків за період минулого місяця за діючими тарифами.

Згідно ч.1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов"язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Як зазначає позивач, відповідач за надані послуги не розрахувався у повному обсязі, станом на момент розгляду справи заборгованість перед позивачем за період з жовтня 2011р. по січень 2012р. становить 21 872,13грн.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов"язання, на вимогу кредитора зобов"язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 3 % річних у розмірі 523,93грн.

03.02.12р. між Міським комунальним підприємством "Дніпроводоканал", правонаступником якого є Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської ради, (водоканал) та Обслуговуючим кооперативом "Житлово-будівельний кооператив № 313" (абонент) було укладено договір про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення №7852, за умовами якого водоканал зобов"язався надавати абоненту послуги з централізованого питного водопостачання та водовідведення, натомість абонент зобов"язався оплачувати послуги в порядку та умовах, визначених договором та діючим законодавством. Договір набирає чинності з моменту підписання сторонами та скріплення печатками, і в частині надання послуг діє до 03.02.2015р., а в частині їх оплати - до повного виконання. З моменту набуття чинності договору будь-які діючі до цього моменту договори, угоди, що укладені сторонами з правовідносин, що регулюються договором, втрачають чинність, крім зобов"язань абонента з оплати (п.9.1. договору).

Згідно з п.2.3. договору об"єктом абонента, на який надаються послуги за договором є житловий будинок за адресою: вул. Мініна, 5. Режим надання послуг абоненту - безперебійно, за винятком випадків, визначених в п.п.6.1.4., 6.1.5. та 6.1.6. договору.

Відповідно до п.4.1. договору оплата здійснюється абонентом відповідно до тарифів, діючих на момент отримання послуг, затверджених органом, уповноваженим на це Законом України. У випадку зміни тарифів, оплата послуг здійснюється абонентом за новими тарифами без зміни інших умов договору. Зміна тарифів відбувається з моменту набуття чинності відповідного рішення такого уповноваженого органу.

За п.4.2. договору до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем, абонент отримує у водоканалі бланк реєстру (додаток №3 до договору), де абонент визначає необхідні показники для проведення розрахунків за надані послуги з водопостачання та водовідведення. До 15 числа місяця, наступного за розрахунковим місяцем, абонент надає водоканалу відповідним чином заповнений реєстр за розрахунковий місяць за формою, наведеною у додатку №3 до договору. У разі ненадання реєстру у встановлені цим пунктом строки, обсяги послуг визначаються відповідно до п.3.1. договору.

Згідно п.4.3. договору виходячи з даних реєстру, наданого абонентом водоканалу, а також актів обстежень, не пізніше 5 числа місця, другого за розрахунковим місяцем, водоканал визначає об'єм наданих послуг за розрахунковий місяць та розмір оплати послуг за цей розрахунковий місяць та надає абоненту два примірника акта-рахунку приймання наданих послуг, підписаних уповноваженою особою та скріплених печаткою водоканала. Абонент зобов'язаний самостійно отримувати від водоканалу два примірника актів-рахунків приймання наданих послуг.

Відповідно до п.4.4. договору не пізніше 20 числа місяця, другого за розрахунковим, абонент повертає водоканалу один з двох, отриманих згідно п. 4.3. договору, примірників акту-рахунку приймання наданих послуг за розрахунковий місяць. Цей примірник повинен бути підписаний уповноваженою особою абонента та скріплений печаткою абонента. Неповернення актів-рахунків приймання наданих послуг або заперечень до них в строк та в порядку згідно п. 4.4. договору, підтверджує визнання абонентом об'єму наданих йому послуг, розміру плати за них та прийняття їх в повному обсязі. У цьому випадку у подальшому їх перерахунок не проводиться (п.4.5. договору).

За п.4.7. договору розрахунок по оплаті послуг за розрахунковий місяць повинен бути проведений абонентом шляхом перерахування грошей на банківський рахунок водоканалу не пізніше останнього числа місяця, другого за розрахунковим.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач свої зобов"язання за даним договором виконав, надавши відповідачу послуги з централізованого питного водопостачання та водовідведення за період з лютого 2012р. по червень 2012р. на суму 26 781,46грн., що підтверджується рахунками за послуги питного централізованого водопостачання та водовідведення (а.с.32-41).

Як зазначає позивач, відповідач за надані послуги не розрахувався у повному обсязі, станом на момент розгляду справи заборгованість перед позивачем за період з лютого 2012р. по червень 2012р. становить 26 410,66грн.

27.07.12р. позивач направив на адресу відповідача претензію за №1133/28-06 від 27.07.12р. з вимогою негайно виконати свої зобов"язання за договором. (а.с.47-49). Однак відповіді від відповідача не отримав.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов"язання, на вимогу кредитора зобов"язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За розрахунком позивача 3 % річних складають 151,45грн.

Зробивши розрахунок за допомогою нормативно-довідкових таблиць системи "ЛІГА: ЗАКОН ЕЛІТ 9.1.2", господарський суд встановив, що 3% річних за період з 01.05.12р. по 05.10.12р. на суму 5 411,32грн. складають 70,27грн., за період з 01.06.12р. по 05.10.12р. на суму 3 383,40грн. складають 35,32грн., за період з 01.08.12р. по 05.10.12р. на суму 5 538,77грн. складають 30,05грн., за період з 01.10.12р. по 05.10.12р. на суму 5 975,92грн. складають 2,46грн., що разом становить 138,10грн. Суд відмовляє в задоволенні позовних вимог в частині стягнення 3% річних у повному обсязі, як необґрунтовано нарахованих.

На підставі викладеного, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню у розмірі 21 872,13грн. - основного боргу та 523,93грн. - 3% річних за договором про відпуск води та послуг каналізації №7852 від 24.02.2000р., 26 410,66грн. - основного боргу та 138,10грн. - 3% річних за договором про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення №7852 від 03.02.12р.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Стягнути з Обслуговуючого кооператива "Житлово-будівельний кооператив № 313" (49101, м. Дніпропетровськ, вул. Мініна, 5, ЄДРПОУ 23066214, п/р 26007092400441 в ДОФ АКБ "Укрсоцбанк" МФО 305017) на користь Комунального підприємства "Дніпроводоканал" Дніпропетровської міської ради (49101, м. Дніпропетровськ, вул. Червона, 21А, ЄДРПОУ 03341305, п/р 26009301156601 в філії АБ "Південний" в м. Дніпропетровськ, МФО 306458, свідоцтво №100346485, ІПН 033413004026) 21 872,13грн. (двадцять одна тисяча вісімсот сімдесят дві грн. 13коп.) основного боргу та 523,93грн. (п"ятсот двадцять три грн. 93коп.) 3% річних за договором про відпуск води та послуг каналізації №7852 від 24.02.2000р., 26 410,66грн. (двадцять шість тисяч чотириста десять грн. 66коп.) основного боргу та 138,10грн. (сто тридцять вісім грн. 10коп.) 3% річних за договором про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення №7852 від 03.02.12р., 1 609,50 грн. (одна тисяча шістсот дев"ять грн. 50 коп.) судового збору.

В іншій частині позову відмовити.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя В.І. Петрова Повне рішення складено 12.11.2012р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.11.2012
Оприлюднено19.11.2012
Номер документу27478094
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —18/5005/8899/2012

Рішення від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 18.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні