Постанова
від 07.11.2012 по справі 1570/5846/2012
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 1570/5846/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 листопада 2012 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Білостоцького О.В., розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі Одеської області до приватного орендного сільськогосподарського підприємства «Колос»про стягнення заборгованості в сумі 5 269,04 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі Одеської області (далі УПФУ в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі) звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до приватного орендного сільськогосподарського підприємства (далі ПОСП) «Колос»про стягнення заборгованості у сумі 5 269,04 грн. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідача за період з 01.07.2012 року по 26.09.2012 року утворилась заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах його колишнім працівникам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у загальній сумі 5 269,04 грн., яка самостійно ПОСП «Колос» не сплачена.

Позивач до судового засідання не з'явився, 06.11.2012 року від позивача до суду надійшло факсимільним зв'язком клопотання про розгляд справи без участі його представника (а.с. 27).

Відповідач в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином та своєчасно, про що свідчить повідомлення про вручення повістки рекомендованим листом, заперечень на адміністративний позов не подав, про причини неявки до суду не повідомив, що свідчить про наявність у суду підстав, передбачених ч. 4 ст. 128 КАС України, розглядати справу без участі представника відповідача.

Згідно вимог частини 6 ст.128 КАС України справу розглянуто в порядку письмового провадження.

Суд за результатами розгляду справи у порядку письмового провадження, оцінивши повідомленні позивачем обставини та дослідивши наявні в справі письмові докази, доходить висновку про необхідність задоволення позовних вимог УПФУ в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі з наступних підстав.

Згідно з абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону України № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

Пунктом 1 статті 4 Закону України № 400/97-ВР встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених постановою КМУ України, та за результатами атестації робочих місць на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди органами Пенсійного Фонду України особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом, а саме відшкодування підприємствами та організаціями витрат ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з коштів, призначених на оплату праці.

Згідно п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 (далі Інструкція) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п. 6.8 зазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до п.п. "б" - "з" ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»колишнім працівникам ПОСП «Колос»ОСОБА_1 та ОСОБА_2, на підставі виданих відповідачем довідок про підтвердження трудового стажу, необхідного для призначення пільгової пенсії, призначено пенсію на пільгових умовах (а.с. 10-17).

На адресу ПОСП «Колос»позивачем було надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за січень-червень 2012 року, в якому зазначено, щщ з липня 2012 року місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій складатиме для ОСОБА_2 -843,08 грн., а для ОСОБА_1 -881,74 грн. Зазначений розрахунок був відповідачем отриманий 25.07.2012 року (а.с. 8-9).

Згідно уточненого розрахунку заборгованості ПОСП «Колос»загальна сума фактично витрачених Пенсійним фондом України коштів на виплату та доставку пільгових пенсій вищезазначеним пенсіонерам за період липень-вересень 2012 року склала 5 269,04 грн. (а.с. 28-29).

Однак, порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, ПОСП «Колос»не відшкодувало Пенсійному фонду України кошти в сумі 5 269,04 грн., фактично витрачені за період липень-вересень 2012 року на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи те, що позивачем доведено, що ПОСП «Колос» має заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в м. Ізмаїл та Ізмаїльському районі по відшкодуванню фактично витрачених коштів у сумі 5 269,04 грн. на виплату та доставку пільгових пенсій, суд вважає, що позовні вимоги є законними і обґрунтованими, підтверджуються доданими до позову документами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 7-14, 122, 158-163, 186, 254 КАС України , суд,-

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі Одеської області до приватного орендного сільськогосподарського підприємства «Колос» про стягнення заборгованості в сумі 5 269,04 грн. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з приватного орендного сільськогосподарського підприємства «Колос»(код ЄДРПОУ 30762619) на користь управління Пенсійного фонду України в м. Ізмаїлі та Ізмаїльському районі Одеської області (код ЄДРПОУ 37743414) заборгованість в сумі 5 269,04 грн. (п'ять тисяч двісті шістдесят дев'ять гривень чотири копійки) на р/р 25608301057820 в АТ Ощадбанк, МФО 328845.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги на постанову, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддядпис/

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.11.2012
Оприлюднено21.11.2012
Номер документу27537172
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1570/5846/2012

Ухвала від 04.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Постанова від 07.11.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

Ухвала від 03.10.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Білостоцький О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні