Рішення
від 20.11.2012 по справі 433/1808/12
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 433/1808/12

2/433/693/12

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20.11.2012 Покровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого Пустовар О. С

при секретарі Комериста І. А.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в смт. Покровське цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Просянської селищної ради Покровського району Дніпропетровської області, третя особа відділ Держкомзему у Покровському районі Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку, -

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою про визнання права власності на земельну ділянку. В позовній заяві він вказав, що 17 жовтня 2011 року він придбав будинок у ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відповідно до договору купівлі-продажу, який було посвідчено приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_4 Відповідно до Витягу про державну реєстрацію прав, житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, належить ОСОБА_1 на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу від 17.10.2011 р. № 1870. Земельна ділянка для обслуговування житлового будинку приватизована на ОСОБА_3 Під час укладення договору купівлі - продажу будинку вони не змогли відразу укласти в передбаченому чинним законодавством порядку договір купівлі-продажу згаданої земельної ділянки в зв'язку з тим, що було втрачено державний акт. Тому необхідно було виготовити дублікат та отримати його у встановленому законом порядку. Для підведення ситуації у відповідність до чинного законодавства, власниця земельної ділянки звернулася з заявою в земельні ресурси Покровського району та дала оголошення до газети про втрату державного акту. Але, власниця терміново виїхала за кордон на постійне місце проживання, чим унеможливила закінчення оформлення дублікату державного акту та відповідно договору купівлі-продажу земельної ділянки. Придбавши будинок, позивач придбав і земельну ділянку, і власниця будинку не суперечила цьому, та оформити землю не дала лише відсутність державного акту, а на даний момент відсутність власниці, яка виїхала на постійне проживання за кордон. Дана ситуація порушує права ОСОБА_1, адже не дає йому можливості повністю володіти, розпоряджатися та користуватися своїм майном. В зв'язку з чим, позивач просить суд визнати припиненим право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 1224255400-02-002-0001, з цільовим призначенням: для обслуговування та будівництво житлового будинку загальною площею 0,0731 га, зареєстрованого за ОСОБА_3 та визнати право власності на вказану земельну ділянку за ОСОБА_1

Справу розглянуто відповідно до ч.2 ст.158 ЦПК України у відсутності позивача ОСОБА_1, представника відповідача -Просянської селищної ради та представника третьої особи відділу Держкомзему у Покровському районі Дніпропетровської області, які надіслали до суду заяви з проханням розглянути справу за їх відсутності.

Позивач позов підтримав в повному обсязі та просить його задовольнити.

Представник відповідача та представник третьої особи проти задоволення позову не заперечують.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 17.10.2011 року між ОСОБА_5, яка діє від імені ОСОБА_2 та ОСОБА_3, з однієї сторони, та ОСОБА_1, з другої сторони, було укладено договір купівлі-продажу будинку, посвідчений приватним нотаріусом Покровського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_4, та зареєстрований в реєстрі за №1870. Відповідно до умов даного договору ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зобов'язуються передати житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 у власність ОСОБА_1, який зобов'язується прийняти і сплатити за нього обумовлену грошову суму (а.с.5-6).

Згідно копії Витягу про державну реєстрацію прав від 16.12.2011 року житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 належить ОСОБА_1, на праві приватної власності, на підставі договору купівлі-продажу від 17.10.2011 р. № 1870 (а.с.7).

З копії технічного паспорту вбачається, що ОСОБА_1 являється власником житлового будинку з господарчими спорудами та будівлями, розташованого в АДРЕСА_1 (а.с.8-10).

Як вбачається з матеріалів справи, в газеті «Покровський край», випуск № 79 (9985) від 11 жовтня 2011 року, розміщено оголошення про втрату державного акту серії ДП №075453 на право власності на земельну ділянку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, виданий на ім'я ОСОБА_3, даний акт вважати недійсним (а.с.11).

Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно ч.1 ст.317 ЦК України власникові належать право володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч.1 ст. 377 ЦК України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Частиною 1 ст. 120 ЗК України передбачено, що у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Таким чином, суд вважає дану позовну заяву обґрунтованою, оскільки позивач набув право власності на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 що підтверджується матеріалами справи. Для того, щоб він міг в повній мірі користуватися, розпоряджатися та володіти своїм майном, необхідно отримати й правовстановлюючі документи на земельну ділянку, в зв'язку з чим, позов необхідно задовольнити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.316, 317, 319, 321, 377 ЦК України, ст.120 ЗК України, ст.215 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Просянської селищної ради Покровського району Дніпропетровської області, третя особа відділ Держкомзему у Покровському районі Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку задовольнити.

Визнати припиненим право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 1224255400-02-002-0001, з цільовим призначенням: для обслуговування та будівництва житлового будинку загальною площею 0,0731 га, зареєстрованого за ОСОБА_3.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 1224255400-02-002-0001, з цільовим призначенням: для обслуговування та будівництва житлового будинку загальною площею 0,0731 га.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Дніпропетровської області через районний суд протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: О. С. Пустовар

СудПокровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено29.11.2012
Номер документу27601355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —433/1808/12

Рішення від 20.11.2012

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Пустовар О. С.

Ухвала від 02.11.2012

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Пустовар О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні