Постанова
від 30.10.2012 по справі 2а-2972/12/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" жовтня 2012 р. Справа № 2а-2972/12/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

Судді Микитин Н.М.

при секретарі судового засідання Жовнірович О.С.

за участю представника позивача Перегінського Б.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі до колективного сільськогосподарського підприємства "Городенкаплемсервіс" про стягнення заборгованості в сумі 8884,36 грн,-

ВСТАНОВИВ:

26.09.2012 року управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі (надалі-позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до колективного сільськогосподарського підприємства "Городенкаплемсервіс" (надалі-відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 8884,36 грн.

Заявлені позовні вимоги мотивовано тим, що відповідачем, в порушення частини 8 статті 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" не погашено заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з 28.05.2012 року по 17.09.2012 року в сумі 8884,36 грн., з яких 3283,07 грн. -штрафні санкції та 5601,29 грн. - нарахована пеня.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав, викладених в позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча повідомлявся належним чином про дату, час та місце судового розгляду, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення(а.с. 30). Правом на подання письмового заперечення проти позову не скористався.

Судом продовжено розгляд справи за відсутності відповідача на підставі частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши і оцінивши наявні в матеріалах справи письмові докази, судом встановлено наступне.

Колективне сільськогосподарське підприємство "Городенкаплемсервіс" зареєстроване Городенківською районною державною адміністрацією Івано-Франківської області, як юридична особа 08.07.1993 року (а.с. 6).

Відповідач як суб'єкт підприємницької діяльності-юридична особа та згідно ч.1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»є платником єдиного внеску.

Суд зазначає, що правовідносини з приводу предмету адміністративного позову між позивачем та відповідачем врегульовані положеннями Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"(надалі -Закон).

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначається Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Статтею 2 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" його дію поширено на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної із збором та веденням обліку єдиного внеску.

За змістом статті 1 вказаного Закону єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі -єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до п.6 ст.1 Закону, недоїмка - сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені цим Законом, обчислена територіальними органами Пенсійного фонду України у випадках,

передбачених цим Законом.

Страхувальники є роботодавці та інші особи, які відповідно до цього Закону зобов'язані сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Частина 2 статті 6 Закону України Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлює обов'язки страхувальників, пункт 1 якої передбачає, що платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Таким чином, суд приходить до переконання, що відповідач у відповідності до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, на якого покладено обов'язок нараховувати та сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до управління Пенсійного фонду.

Відповідно до ч.ч. 10, 11 ст. 25 Закону На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску такі штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сумм.

10.05.2012 року начальником управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі винесено рішення №520 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 3283,07 грн. та нарахована пеня за період з 21.03.2011р. по 26.03.2012р. у розмірі 5601,29 грн. на підставі ч. 10 та п. 2 ч.11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"(а.с.14). Дане рішення отримано відповідачем 14.05.2012 року, про що є відповідна відмітка уповноваженої особи(а.с.14).

Оскільки відповідачем не оскаржено вищенаведене рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, то заборгованість в розмірі 8884,36 грн. є узгодженою сумою грошового зобов'язання.

Доводи позивача про зобов'язання відповідача за єдиним внеском в сумі 8884,36 грн. підтверджуються рішенням №520 від 10.05.2012 року про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, розрахунком фінансової санкції та пені по особовому рахунку (а.с.15-19), а також, розрахунком загальної суми заборгованості по фінансових санкціях та пені(а.с.20).

Відповідно до абз. 7 ч. 4 ст. 25 Закону територіальний орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи

досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Враховуючи наведене, а також те, що вищевказана заборгованість Відповідачем на момент розгляду справи не сплачена, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі підлягають до задоволення.

Відповідно до статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з колективного сільськогосподарського підприємства "Городенкаплемсервіс" (ідентифікаційний код - 00699483, місцезнаходження - 78100, вул. Шептицького, 38, м. Городенка, Івано-Франківська область ) на користь Управління Пенсійного фонду України в Городенківському районі (код ЄДРПО 20551044, місцезнаходження - 78100, вул. І.Богуна, 10, м. Городенка, Івано-Франківська область) заборгованість в сумі 8884 (вісім тисяч вісімсот вісімдесят чотири) гривні 36 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя: Микитин Н.М.

Постанова складена в повному обсязі 05.11.2012 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення30.10.2012
Оприлюднено27.11.2012
Номер документу27615551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2972/12/0970

Постанова від 30.10.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Постанова від 30.10.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

Ухвала від 08.10.2012

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Микитин Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні