Постанова
від 20.11.2012 по справі 12031/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

20 листопада 2012 р. № 2-а- 12031/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Панова М.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Каряки С.Г.,

представників сторін:

позивача - Войтенка В.В.,

відповідача - не прибув,

третьої особи - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

Куп'янської об'єднаної державної податкової інспекції у Харківській області Державної податкової служби до Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області, за участі третьої особи комунального підприємства по соціально -побутовому обслуговуванню "Побут -сервіс" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Куп'янська об'єднана державна податкова інспекція у Харківській області Державної податкової служби, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області, за участі третьої особи комунального підприємства по соціально -побутовому обслуговуванню "Побут -сервіс", в якому просив суд стягнути з Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області суму податкового боргу КП "Побут-сервіс"у розмірі 8501,04 грн.

Представник Позивача в судовому засіданні повністю підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити їх у повному обсязі.

Відповідач про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув, про причину неявки суду не повідомив, був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду

Суд вважає можливим розгляд справи за відсутності відповідача та третьої особи на підставі наявних у ній доказів, відповідно до ст. 128 КАСУ.

Суд, вивчивши доводи позову та заперечення проти нього, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст норм матеріального і процесуального права, які врегульовують спірні правовідносини, виходить з таких підстав та мотивів.

Встановлено, що Тавільжанську сільську раду Дворічанського району Харківської області як юридичну особу зареєстровано Дворічанською районною державною адміністрацією Харківської області 21.05.1997 року за № 14551200000000146. Державна реєстрація Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області проведена за адресою : 62731, Харківська область, Дворічанський район , с.Тавільжанка, вул.Центральна ,1 , про що свідчить свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи.

Взято на податковий облік до Куп'янської ОДПІ з 20.10.1993 року за № 116.

Під час розгляду справи встановлено, що комунальне підприємство по соціально -побутовому обслуговуванню "Побут-сервіс" зареєстроване Тавільжанською сільською радою Дворічанського району Харківської області 13.06.2001 року, та взято на податковий облік до Куп'янської ОДПІ з 31.07.2001 року за № 01001.

КП «Побут -сервіс» має податковий борг у розмірі 8501,04 грн., а саме: збір за спеціальне використання води - 4060,34 грн.; збір за спеціальне використання води від підприємств житлово- комунального господарства - 3298,74 грн.; плата за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення - 229,40 грн.; надходження податків і зборів (обов'язкових платежів), які справлялись до 1 січня 2011 року, але не визначені Податковим Кодексом (крім податків та зборів, які надходили до місцевих бюджетів), включаючи розстрочені та відстрочені суми грошових зобов'язань - 912,56 грн.

Фахівцями Куп"янської ОДПІ було винесено податкове повідомлення-рішення від 22.10.2009 р. №0037141901/0, яким було визначено суму податкового зобов"язання по збору за спеціальне водокористування загальнодержавного значення у розмірі 1433,00 грн.( основний платіж- 0,0 грн., штрафні санкції -1433,0 грн.)

У зв"язку з несплатою узгодженої суми податкового зобов"язання у встановлені строки, відповідно до вимог ст.6 Закону України №2181, на адресу відповідача Куп"янською ОДПІ надіслано першу ( від 03.11.2009р.) та другу ( від 03.12.2009 р.) податкові вимоги, які відповідач отримав.

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, активи платника податків перебувають у податковій заставі.

11.01.01.2010 року було прийнято рішення №2 про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу.

Постановою Харківського окружного адміністративного суду позов Куп"янської об"єднаної державної податкової інспекції Харківської області до Тавільжанського комунального підприємства по соціально-побутовому обслуговуванню "Побуд-сервіс" про стягнення податкового боргу за рахунок активів було задоволено та стягнуто з Тавільжанського комунального підприємства по соціально-побутовому обслуговуванню "Побуд-сервіс" за рахунок активів суму податкового боргу в розмірі 4910 ( чотири тисячі дев"ятьсот десять) грн.92 коп.. Вказана заборгованість відповідачем не погашена.

Станом на 20.09.2012р. розмір податкового боргу збільшився та складає 8501,04грн.

У відповідності до вимог ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно до п.п 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VІ зі змінами та доповненнями платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених законодавством України.

Згідно п.п. 14.1.175 ПКУ, сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання визнається податковим боргом.

Згідно до п.96.1 ст.96 Податкового кодексу України у разі якщо сума коштів, отримана від продажу внесеного в податкову заставу майна комунального підприємства, не покриває суму його податкового боргу і витрат, пов'язаних з організацією та проведенням публічних торгів, або у разі відсутності у такого боржника власного майна, що відповідно до законодавства України може бути внесено в податкову заставу та відчужено, орган державної податкової служби зобов'язаний звернутися до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить майно такого платника податків, з поданням щодо прийняття рішення про:

-виділення коштів місцевого бюджету на сплату податкового боргу такого платника податків. Рішення про фінансування таких витрат розглядається на найближчій сесії відповідної ради;

-затвердження плану досудової санації такого платника податків, який передбачає погашення його податкового боргу;

-ліквідацією такого платника податків та призначення ліквідаційної комісії;

-прийняття сесією відповідної ради рішення щодо порушення справи про банкрутство платника податків.

Відповідно приписів п. 96.3. ст. 96 Податкового кодексу України відповідь щодо прийняття одного із зазначених рішень надсилається органу державної податкової служби протягом 30 календарних днів з дня направлення звернення.

У разі неотримання зазначеної відповіді у визначений цим пунктом строк або отримання відповіді про відмову у задоволенні його вимог орган державної податкової служби зобов'язаний звернутися до суду із позовною заявою про звернення стягнення податкового боргу на кошти державного органу, в управлінні якого перебуває таке державне (комунальне) підприємство або його майно.

Куп"янська ОДПІ звернулась до Тавільжанскої сільської ради з поданням від 04.07.2012р. № 248/10/23-045 в порядку п. 96.1 ст. 96 Податкового кодексу України, станом на дату подачі позову відповідь не отримана.

Частиною 1 ст.11 КАС України встановлено, що розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 11, 71, 94,128,159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Куп'янської об'єднаної державної податкової інспекції у Харківській області Державної податкової служби до Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області, за участі третьої особи комунального підприємства по соціально-побутовому обслуговуванню "Побут-сервіс" про стягнення податкового боргу- задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Тавільжанської сільської ради Дворічанського району Харківської області (адреса: 63731, Харківська область, Дворічанський район, с.Тавільжанка , вул.Центральна ,1, код 04398784) на користь Державного бюджету України суму податкового боргу комунального підприємства по соціально-побутовому обслуговуванню "Побут-сервіс" (адреса: 63731, Харківська область, Дворічанський район, с.Тавільжанка , вул.Центральна, 2, код 31369005) у розмірі 8501 (вісім тисяч п'ятсот одна) грн. 04 коп.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення протягом десяти днів з дня його проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАСУ, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

У повному обсязі постанова виготовлена 23 листопада 2012 року.

Суддя Панов М.М.

Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено27.11.2012
Номер документу27616165
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12031/12/2070

Ухвала від 31.10.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 20.11.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні