Ухвала
від 14.11.2012 по справі 5015/3977/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

УХВАЛА

14.11.12 Справа№ 5015/3977/12

Господарський суд Львівської області у складі судді Сухович Ю.О., при секретарі судових засідань Олійник Ю.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СВ", м.Львів

до відповідача-1 Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача-2 Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області, м.Львів

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки", м.Львів

за участю Прокурора м.Львова, м.Львів

про визнання права власності на реконструйовану нежитлову будівлю.

за участю представників сторін:

від позивача: Матяк З.В. - представник (довіреність б/н від 05.10.2012р.); Семигородський В.І. - представник (довіреність б/н від 05.10.2012р.);

від відповідача-1: Шевченко М.І. - головний спеціаліст відділу правового забезпечення роботи виконавчих органів Львівської міської ради юридичного управління Львівської міської ради (довіреність №1.7 вих-79 від 07.05.2012р.);

від відповідача-2: не з'явився;

від третьої особи: не з'явився.

від прокуратури: Леонтьєва Н.Т. - старший прокурор прокуратури м.Львова (посвідчення №005508 від 24.09.2012р.);

ВСТАНОВИВ:

У провадженні господарського суду Львівської області знаходиться справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СВ" до відповідача-1 Львівської міської ради та до відповідача-2 Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Обласного комунального підприємства Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" про визнання права власності на реконструйовану нежитлову будівлю.

Ухвалою суду від 25.09.2012р. прийнято позовну заяву до розгляду, порушено провадження у справі та призначено її до судового розгляду на 10.10.2012р. Ухвалою суду від 10.10.2012р. розгляд справи відкладено на 24.10.2012р. Ухвалою суду від 24.10.2012р. розгляд справи відкладено на 14.11.2012р.

Заступник прокурора міста Львова відповідно до ст.29 ГПК України, ст.36-1 Закону України „Про прокуратуру", вступив у дану справу на стороні відповідача-1 Львівської міської ради, з метою захисту інтересів держави, а саме територіальної громади міста Львова.

Представники позивача в судовому засіданні підтримали подане клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи для встановлення відповідності реконструйованої позивачем будівлі вимогам ДБН та правилам України.

Представник відповідача-1 заперечив проти клопотання позивача про призначення судової будівельно-технічної експертизи.

Представник прокуратури залишив питання призначення судової будівельно-технічної експертизи на розсуд суду.

Відповідач-2 явку повноважного представника в судове засідання не забезпечив, вимог ухвал суду не виконав, причин неявки представника та невиконання вимог ухвал суду не повідомив. Про дату, час та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, що підтверджується поштовим повідомленням 790440564556 6 від 01.11.2012р., вручено 05.11.2012р.

Станом на 14.11.2012р. від відповідача-2 відзив, клопотання, заяви, докази витребувані судом на адресу суду не надходили.

Третя особа явку повноважного представника в судове засідання повторно не забезпечила, вимог ухвал суду не виконала, причин неявки представника та невиконання вимог ухвал суду не повідомила, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи про що свідчить повідомлення про вручення рекомендованого поштового відправлення №79024 0339146 7 від 01.11.2012р. - вручено 05.11.2012р. Станом на 14.11.2012р. від третьої особи клопотання, заяви, докази витребувані судом на адресу суду не надходили.

Як вбачається із матеріалів справи Товариство з обмеженою відповідальністю «СВ»є власником нежитлової будівлі загальною пложею 126,5 кв.м., яка знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Гетьмана І.Мазепи 25-б, що підтверджується свідоцтвом про право власності на будівлю від 22.03.2005р. та витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно за № 6895779 від 01.04.2005р.

Позивачем здійснено реконструкцію належної йому на праві власності нежитлової будівлі з надбудовою та прибудовою, внаслідок чого її площа збільшилась та становить 621,6 кв.м, що підтверджується технічним паспортом від 08.11.2008р., складеним обласним комунальним підприємством Львівської обласної радій «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки».

Позивач стверджує, що виконавчий комітет Львівської міської ради відмовив в прийнятті заяви про погодження самочинного будівництва, тобто у визнанні за ним права власності, відтак позивач не має змоги подати у Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області (далі - Інспекція) декларацію про готовність об'єкта до експлуатації, оскільки така подається і приймається Інспекцією після прийняття ЛМР рішення про погодження будівництва.

Відтак, позивач просить суд призначити судову будівельно-технічну експертизу для встановлення відповідності реконструйованої позивачем будівлі вимогам ДБН та правилам України.

Представник відповідача проти позову заперечує, посилається на те, що у позивача відсутні документи, які б стверджували про дотримання встановленого порядку погодження самочинного будівництва та прийняття його в експлуатацію.

Між сторонами існує спір з приводу встановлення відповідності реконструйованої позивачем будівлі вимогам ДБН та правилам України, що має значення для повного, всебічного та об'єктивного прийняття рішення.

З вищенаведеного вбачається, що для вирішення вказаного питання необхідні спеціальні знання в галузі будівництва.

Відповідно до ст.41 ГПК України для роз'яснення питань, що виникають при вирішенні господарського спору і потребують спеціальних знань, господарський суд призначає судову експертизу. Учасники судового процесу мають право пропонувати господарському суду питання, які мають бути роз'яснені судовим експертом. Остаточне коло цих питань встановлюється господарським судом в ухвалі.

З метою всебічного, повного, з'ясування усіх обставин справи, встановлення яких потребує спеціальних знань, прийняття законного об'єктивного рішення, суд дійшов висновку задоволити клопотання позивача про призначення судової будівельно-технічної експертизи.

Суд, розглянувши питання запропоновані позивачем дійшов висновку, що для проведення судової будівельно-технічної експертизи доцільно поставити наступні запитання:

1 . Чи відповідає реконструйована нежитлова будівля під літ.А-1 в технічному паспорті, площею 621,6 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Гетьмана Мазепи, 25-б вимогам державних будівельних норм і правил України?

2. Чи придатна до експлуатації реконструйована нежитлова будівля під літ. А-1 в технічному паспорті, площею 621,6 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Гетьмана Мазепи, 25-б?

Згідно ст.41 ГПК України проведення судової експертизи доручається державним спеціалізованим установам чи безпосередньо особам, які відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про судову експертизу". Особа, яка проводить судову експертизу (далі - судовий експерт) користується правами і несе обов'язки, зазначені у статті 31 цього Кодексу.

Проведення експертизи і формування висновку, суд вирішив доручити судовим експертам-будівельникам Товариства з обмеженою відповідальністю "Гал-Світ" (79000. м.Львів, вул.Чайковського, 8).

ТзОВ "Гал-Світ" було надано документальне підтвердження відповідності судових експертів-будівельників, які працюють у товаристві, вимогам ст.9 Закону України "Про судову експертизу".

Витрати на проведення судової будівельно-технічної експертизи покласти на позивача.

Згідно п.1 ч.2 ст.79 ГПК України господарський суд має право зупинити провадження у справі за клопотанням сторони, прокурора, який бере участь в судовому процесі, або за своєю ініціативою у випадку призначення господарським судом судової експертизи.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст. 41, 79, 86 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Призначити судову будівельно-технічну експертизу проведення якої доручити судовому експерту Товариства з обмеженою відповідальністю "Гал-Світ" (79000. м.Львів, вул.Чайковського, 8).

2. Перед експертом, що проводитиме судову будівельно-технічну експертизу поставити наступні запитання:

1). Чи відповідає реконструйована нежитлова будівля під літ.А-1 в технічному паспорті, площею 621,6 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Гетьмана Мазепи, 25-б вимогам державних будівельних норм і правил України?

2). Чи придатна до експлуатації реконструйована нежитлова будівля під літ. А-1 в технічному паспорті, площею 621,6 кв.м., що знаходиться за адресою: м.Львів, вул.Гетьмана Мазепи, 25-б?

3. Попередити судового експерта, який буде проводити судову будівельно-технічну експертизу про відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від покладених на них обов'язків згідно ст.ст.384, 385 Кримінального кодексу України.

4. Зобов'язати судового експерта надіслати копії експертного висновку сторонам згідно з вимог ч.1 ст.42 ГПК України.

5. Якщо експерт під час проведення експертизи виявить факти, що мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання, він може включити до висновку свої міркування про ці обставини.

6. Направити матеріали справи до Товариства з обмеженою відповідальністю "Гал-Світ" (79000, м.Львів, вул.Чайковського, 8).

7. Зобов'язати сторони на вимогу судового експерта подати усі необхідні документи та створити належні умови для проведення експертизи.

8 . Витрати на проведення судової технічної експертизи покласти на позивача -ТзОВ "СВ" (79019, м.Львів, вул.Гайдамацька, 11, код ЄДРПОУ 23889186).

9. Зобов'язати позивача оплатити вартість експертизи після отримання рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Гал-Світ".

10. Зупинити провадження у справі.

11. Про поновлення провадження у справі сторони будуть повідомлені ухвалою суду після отримання висновку судового експерта.

Суддя Сухович Ю.О.

Дата ухвалення рішення14.11.2012
Оприлюднено26.11.2012
Номер документу27619940
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на реконструйовану нежитлову будівлю.

Судовий реєстр по справі —5015/3977/12

Ухвала від 10.10.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 24.10.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 12.06.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 29.04.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 22.11.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Сибіга О.М.

Постанова від 17.09.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Ухвала від 31.07.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Новосад Д.Ф.

Рішення від 15.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні