Постанова
від 20.11.2012 по справі 24/5005/9612/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.11.12 р. Справа № 24/5005/9612/2012

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.

при секретарі судового засідання Бєлан С.І.

за участю представників сторін:

від кредитора: Холод В.О., директор

від боржника: не з'явився

розглянувши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Дніпро Інсайд", м. Дніпропетровськ

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Космікс", 49000, м. Дніпропетровськ, Кіровський район, вул. Фрунзе, буд.4 (ЄДРПОУ 31738440)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Космікс", 49000, м. Дніпропетровськ, Кіровський район, вул. Фрунзе, буд.4 (ЄДРПОУ 31738440) порушено 08.11.12 року за заявою кредитора відповідно до процедури, передбаченої статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон).

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі вказано те, що боржник має перед кредитором безспірну заборгованість у розмірі 17 143,02грн., яка не сплачена. За даними кредитора боржник відсутній за місцезнаходженням.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, відзиву на заяву та витребуваних документів не подав, в матеріалах справи є конверт, повернутий з ухвалою господарського суду від 08.11.12р. з відміткою "адресат вибув".

Вивчивши матеріали справи, заслухавши в судовому засіданні кредитора, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до ч.1 ст.4 Господарського процесуального кодексу України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України), цього Кодексу, інших законодавчих актів України.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірними вимогами визнаються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

01.03.2012р. між кредитором та боржником був укладений Договір № 01/03.

Відповідно до п. 1.1. вказаного Договору кредитор зобов'язується здійснити поставку товарів народного споживання боржнику, а останній зобов'язується прийняти й оплатити товар на умовах, викладених в Договорі.

Згідно п.2.1. Договору загальна вартість цього Договору визначається виходячи з цін на Товар, асортименту та загальної кількості товару.

Відповідно до п.3.3. вказаного Договору ціна товару вказана у накладних, що мають силу протоколу узгодження ціни.

05.03.12р. кредитор передало у власність боржника косметичні товари в асортименті на загальну суму 17 143,02грн., що підтверджується видатковою накладною № 0503 від 05.03.12р.

Згідно п.3.2. Договору покупець зобов'язаний оплатити товар протягом 120 календарних днів з моменту поставки партії товару на суму, вказану у накладній, поточний рахунок постачлаьника, або використати будь-яку іншу форму оплати, не заборонену законодавством України, в тому числі вексельну.

05.06.12р. в рахунок оплати за поставлений товар кредитору було передано простий вексель серії АА 2137532 зі строком сплати - за пред'явленням, що підтверджується актом приймання-передачі векселя від 05.06.12р.

26.09.2012p. нотаріусом було вчинено протест про неоплату векселя, кредитора. 27.09.2012p. нотаріусом було зроблено виконавчий напис про стягнення заборгованості у poзміpi 17 143,02 грн. за простим векселем cepiї АА 2137532 від 05.06.2012р. з боржника на користь кредитора.

28.09.2012р. Кіровським ВДВС ДМУЮ було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання виконавчого напису № 1-1533 від 27.09.2012р. про стягнення з боржника на користь кредитора заборгованості за векселем у poзмірі 17 143,02грн.

19.10.2012р. Кіровським ВДВС Дніпропетровського міського управління юстиції було винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачеві, в зв'язку з неможливістю встановити місцезнаходження боржника та відсутністю будь-якого майна.

Згідно зі ст.52 Закону у разі, якщо громадянин-підприємець-боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Отже, зазначеною нормою передбачена наявність хоча б однієї із умов, які можуть бути підставами визнання боржника банкрутом за ознаками ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ":

-фактичне припинення підприємницької діяльності, зокрема, ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно з законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності тощо;

- відсутність боржника або керівних органів за місцезнаходженням; поняття місцезнаходження юридичної особи визначається ст. 93 Цивільного кодексу України.

Тобто, враховуючи вимоги ст. 52 цього Закону, в якості підстави ініціювання справи про банкрутство боржника, за заявою будь-кого з суб'єктів підприємницької діяльності, може бути доведений належними доказами факт відсутності за місцезнаходженням.

Відповідно до ст.. 93 Цивільного кодексу України ( в ред. Закону України від 02.12.10 р. № 2756-VI)

місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку".

Згідно зі ст.1 Закону України від 15.05.03 р. № 755 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходження юридичної особи - це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Частинами 1,2 ст. 17 цього Закону передбачено, що відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України, при цьому до Єдиного державного реєстру вносяться, зокрема, відомості щодо місцезнаходження, відомості про органи управління юридичної особи та такі відомості вважаються достовірними згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.03 р. № 755 (ред. з 04.02.11р., що діяли на час прийняття постанови) та можуть бути використані у справі з 3-ою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відповідно до вимог ст.34 Господарського процесуального кодексу України допустимими доказами, які можуть підтверджувати дані про відсутність керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням, є зазначені витяг чи довідка.

В підтвердження відсутності керівних органів боржника-юридичної особи за місцезнаходженням кредитором поданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 05.11.12р.

Отже, відповідно до ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України належними доказами по справі доведено факт відсутності керівних органів боржника -юридичної особи за її місцезнаходженням, так і безспірність грошових вимог.

На вимогу господарського суду від Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дніпропетровської міської ради надійшла довідка від 12.11.12р. про внесення інформації про відсутність юридичної особи - боржника за місцезнаходженням.

Господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Заборгованість боржника перед кредитором підтверджується матеріалами справи, доказів її погашення боржником не надано.

Свою згоду на призначення ліквідатором у даній справі надав ініціюючий кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпро Інсайд", м. Дніпропетровськ, яку суд вважає за можливе задовольнити.

Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на 6 місяців, призначення ліквідатором ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпро Інсайд", м. Дніпропетровськ .

З метою виявлення кредиторів, перевірки наявності грошових коштів на всіх рахунках, відкритих банкрутом, у банківських установах, слід зобов'язати Державну податкову інспекцію у Кіровському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області ДПС та Державну податкову інспекцію у Калінінському районі, м.Донецьк у строк до 31.12.12р. надати господарському суду та ліквідатору дані про рахунки, відкриті банкрутом, та наявність податкового боргу.

Державній податковій інспекції у Калінінському районі, м.Донецьк направити на адресу господарського суду Дніпропетровської області та ліквідатору заяву про визнання грошових вимог до боржника, якщо такі є підстави, з наданням відповідних доказів.

Ліквідатора слід зобов'язати:

- направити відповідні запити до фондів м.Донецька, МРЕВ, ДАІ та інших установ, для з'ясування наявності рухомого чи нерухомого майна боржника;

- письмово повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом господарським судом всіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута;

- вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

- розглянути питання щодо опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом в друкованих засобах масової інформації;

- у випадку виявлення майна, його реалізацію та задоволення вимог кредиторів провести з дотриманням положень ст.ст. 26-31 Закону.

Після завершення заходів ліквідаційної процедури ліквідатор має подати на затвердження до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Виходячи із положень статті 78 Податкового кодексу України копію цієї постанови направити до органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.

Керуючись ст.ст. 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Космікс", 49000, м. Дніпропетровськ, Кіровський район, вул. Фрунзе, буд.4 (ЄДРПОУ 31738440) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 6 місяців, до 20.05.13р..

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Космікс", м. Дніпропетровськ призначити ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дніпро Інсайд", м. Дніпропетровськ (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Щорса, буд.4, кімн.312, ЄДРПОУ 37986802).

З метою виявлення кредиторів, перевірки наявності грошових коштів на всіх рахунках, відкритих банкрутом, у банківських установах, слід зобов'язати Державну податкову інспекцію у Кіровському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області ДПС та Державну податкову інспекцію у Калінінському районі, м.Донецьк у строк до 31.12.12р. надати господарському суду та ліквідатору дані про рахунки, відкриті банкрутом, та наявність податкового боргу.

Зобов'язати ліквідатора:

- направити відповідні запити до фондів м.Донецька, МРЕВ, ДАІ та інших установ, для з'ясування наявності рухомого чи нерухомого майна боржника;

- письмово повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом господарським судом всіх відомих йому кредиторів банкрута, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута;

- вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

- розглянути питання щодо опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом в друкованих засобах масової інформації;

- у випадку виявлення майна, його реалізацію та задоволення вимог кредиторів провести з дотриманням положень ст.ст. 26-31 Закону;

- після завершення заходів ліквідаційної процедури подати на затвердження в строк до 20.05.13р. до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Копію цієї постанови направити до органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.

Суддя Л.М. Калиниченко

Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено27.11.2012
Номер документу27643755
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5005/9612/2012

Ухвала від 09.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 05.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 20.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 08.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні