Ухвала
від 15.11.2012 по справі 2-а/1570/2774/2011
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 листопада 2012 р.Справа № 2-а/1570/2774/2011

Категорія: 10.1 Головуючий в 1 інстанції: Вовченко О. А.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючогосудді -Жука С.І. судді - Яковлева Ю.В. судді - Запорожана Д.В. при секретаріПилипчук М.І.

розглянувши в порядку письмового провадження у приміщенні Одеського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою закритого акціонерного товариства «Красний» на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 20 червня 2011 року по справі за позовом Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Красний»про стягнення заборгованості з закритого акціонерного товариства «Красний»на користь Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 29740,12 грн., -

встановиЛА:

Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області (далі позивач), звернулося в Одеський окружний адміністративний суд з адміністративним позовом до закритого акціонерного товариства «Красний»(далі відповідач) про стягнення заборгованості з закритого акціонерного товариства «Красний»на користь Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 29740,12 грн., призначених на пільгових умовах за Списком №2 відповідно до п. „б" -„з" ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення", зазначивши в позові, що відповідач перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Згідно п.6 пп.8 «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»№21-1 від 19.12.2003 року, закрите акціонерне товариство «Красний»зобов'язане в термін до 25-го числа щомісячно забезпечити відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Розділу 15 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. «а»п.п. «б»- «з»Закону України "Про пенсійне забезпечення" згідно наданих розрахунків, до досягнення зазначених осіб пенсійного віку, передбаченого ст.13 Закону. Відповідно до п. «б»- «з»ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" , управлінням пенсійного фонду України, на підставі довідок, що уточнюють особливий характер роботи або умов праці призначено пенсії на пільгових умовах ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 За період з 01.10.2010 року по 30.03.2011 року управлінням своєчасно та в повному обсязі виплачено вказаним особам пенсії на пільгових умовах на загальну суму 29740,12 грн. Проте відповідачем зазначена сума заборгованості перед Управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області відшкодована не була.

Представник позивача у судове засідання першої інстанції не з'явився, проте подав заяву про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Представник відповідача заперечував проти задоволення позовних вимог, зазначивши, що 12 грудня 2006 року, на загальних зборах акціонерів ЗАТ «Красний»було прийнято рішення про самоліквідацію. Згідно ст.23 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , з дня прийнятті рішення про самоліквідацію, припиняється підприємницька діяльність, та нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості підприємства. Підприємницька діяльність ЗАТ «Красний»припинена, а кошти на сплату пільгової пенсії відсутні. На думку представника відповідача, позовна заява пред'явлена до неналежного відповідача, так як підприємство ЗАТ «Красний»з 12 грудня 2006 року припинило свою діяльність, функції підприємства виконує Ліквідаційна комісія ЗАТ «Красний», а тому і позов повинен був пред'явлений до Ліквідаційної комісії ЗАТ «Красний». В судовому засіданні першої інстанції представник відповідача не заперечував щодо існування заборгованості та суми на відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії.

Суд першої інстанції своєю постановою від 20 червня 2011 року адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Красний»про стягнення заборгованості з закритого акціонерного товариства «Красний»на користь Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 29740,12 грн. -задовольнив.

Стягнув з закритого акціонерного товариства «Красний»на користь управління Пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області борг по відшкодуванню витрат на виплату й доставку пільгових пенсій у розмірі 29740 (двадцять дев'ять тисяч сімдесят сорок) грн. 12 коп.

Закрите акціонерне товариство «Красний»не погодившись з постановою суду першої інстанції, подала апеляційну скаргу, в якій просить суд апеляційної інстанції скасувати постанову суду та прийняти нову постанову, якою у задоволенні вимог позивача відмовити.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги закрите акціонерне товариство «Красний»посилається на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до ст. 197 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, або у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд справи за їх участю.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу належить залишити без задоволення з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що закрите акціонерне товариство «Красний»зареєстровано Тарутинською райдержадміністрацією 06.03.2000 року за місцезнаходженням: 68552, Одеська область, Тарутинський район, с. Красне; код ЄРПОУ 00855368, що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності -юридичної особи.

Відповідач перебуває на обліку в Управлінні ПФУ в Тарутинському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до ст. 1 Закону України «Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №400/97-ВР від 26.06.1997 року.

Згідно ч.2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 9.07.2003 р. (далі Закон України № 1058 від 9.07.2003) із змінами та доповненнями, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті на роботах з особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, затверджених Кабінетом Міністрів України.

В ст. 58 Закону України № 1058 від 9.07.2003 року , визначено, що Пенсійний Фонд є органом, який проводить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та

готує документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій.

Відповідно до п. „б" - „з" ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»№ 1788-ХП від 05.11.1991 року (зі змінами та доповненнями) колишнім працівникам відповідача, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, призначено пенсію на пільгових умовах за Списком № 2, на підставі довідок, що уточнюють особливий характер роботи або умов праці, необхідний для призначення пільгових пенсій, виданої відповідачем.

На адресу відповідача позивачем було надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначені пільгові пенсії були виплачені, однак, порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, ЗАТ «Красний»за період часу з 01.10.2010 року по 30.03.2011 року не відшкодувало Пенсійному фонду, кошти в сумі 29740,12 грн., фактично витрачені на виплату та доставку пільгових пенсій.

Згідно п. 6 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України»відшкодуванню підлягають витрати пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до ч.2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» .

Відповідно до пункту 6.4. Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

В пункті 6.8. Інструкції, зазначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Що стосується посилання представника відповідача на ст.23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , колегія суддів погоджується з судом першої інстанції, що вони є не обґрунтованими, оскільки зазначена стаття передбачає наслідки визнання боржника банкрутом згідно постанови господарського суду. Крім того, прийняття рішення про самоліквідацію підприємства не звільняє його від обов'язків по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Враховуючи вищевикладене колегія судді вважає, що суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що Порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, відповідач закрите акціонерне товариство «Красний»за період з 01.10.2010 року по 30.03.2011 року, не вніс до Пенсійного фонду, кошти в сумі 29740,12 грн., фактично витрачені на виплату та доставку пільгової пенсії за списком № 2.

Розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, судова колегія вважає, що судом першої інстанції повно і всебічно досліджено обставини справи, надані сторонами докази, правильно визначено характер спірних правовідносин і закон, який їх регулює.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 198 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін.

Отже судова колегія вважає, що доводи апеляційної скарги не є істотними і не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу закритого акціонерного товариства «Красний», - залишити без задоволення.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 20 червня 2011 року по справі за позовом Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області до закритого акціонерного товариства «Красний»про стягнення заборгованості з закритого акціонерного товариства «Красний»на користь Управління пенсійного фонду України в Тарутинському районі Одеської області боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 29740,12 грн., - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням до Вищого адміністративного суду України в порядку статті 212 КАС України.

Головуючийсуддя С.І. Жук суддя Ю.В. Яковлев суддя Д.В. Запорожан

Дата ухвалення рішення15.11.2012
Оприлюднено27.11.2012
Номер документу27645777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1570/2774/2011

Ухвала від 15.11.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Жук С.І.

Ухвала від 16.08.2011

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Жук С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні