Рішення
від 12.11.2012 по справі 5009/3459/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 17/79/12

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.11.12 Справа № 5009/3459/12

м. Запоріжжя

за позовною заявою: відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж, 69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25

до відповідача: Запорізького міського об`єднання Української спілки ветеранів Афганістану, 69005, м. Запоріжжя, бульвар Центральний, буд. 25

про стягнення 10 670,92 грн.

суддя Корсун В.Л.

У засіданні приймали участь представники:

від позивача: Стініч М.М., довіреність від 22.12.11 № 312

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

11.09.12 до господарського суду Запорізької області звернулось відкрите акціонерне товариство "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж (надалі - ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ) до Запорізького міського об'єднання Української спілки ветеранів Афганістану про стягнення з відповідача вартості недорахованої електричної енергії в розмірі 10 670,92 грн.

У відповідності до ст. 2 1 ГПК України, 11.09.12 автоматизованою системою документообігу господарського суду здійснено розподіл справ між суддями та визначено позовну заяву ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ до розгляду судді Корсуну В.Л.

Ухвалою від 11.09.12 судом порушено провадження у справі № 5009/3459/12, справі присвоєно номер провадження 17/79/12, судове засідання призначено на 26.09.12. У сторін витребувані документи, які необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду і вирішення справи.

Ухвалою від 26.09.12 розгляд справи у зв'язку з неявкою в судове засідання уповноваженого представника відповідача судом відкладено на 12.11.12.

За заявою представника позивача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

У засіданні суду 12.11.12, на підставі ст. ст. 82 1 , 85 Господарського процесуального кодексу України, судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Представнику позивача роз'яснено про час написання рішення у повному обсязі.

Позивач заявлені вимоги підтримав у повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві, вказував наступне. Згідно з актом від 26.08.10 про порушення Правил користування електричною енергією споживачем № 00005226, у відповідача виявлено самовільне підключення до електричної мережі позивача. Вказаний акт порушення розглянуто на засіданні комісії з розгляду актів про порушення споживачем Правил користування електричною енергією, про що складено протокол від 09.09.10. На підставі Акту згідно з Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, позивачем визначено розмір недорахованої електроенергії на суму 10 670,92 грн. Враховуючи, що відповідач не сплатив суму заборгованості в розмірі 10 670,92 грн., позивач керуючись ст. ст. 11, 15, 16, 1212, 1213 Цивільного кодексу України, Законом України "Про електроенергетику", Правилами користування електричною енергією (у редакції постанови НКРЕ України від 17.10.05 № 910), ст. ст. 20, 174, 175, 193 Господарського кодексу України просить суд позов задовольнити та стягнути з відповідача вартість недорахованої електричної енергії в розмірі 10 670,92 грн.

Відповідач заявлені позовні вимоги не спростував, відзив на позов суду не надав, представник відповідача в судові засідання за викликом жодного разу не з'явився, правом надати відзив на позов не скористався. Про дату, час та місце судового засідання відповідача повідомлено належним чином.

Згідно з ч. 1 ст. 64 ГПК України, суддя, прийнявши позовну заяву, не пізніше 3 днів з дня її надходження виносить і надсилає сторонам, прокурору, якщо він є заявником, ухвалу про порушення провадження у справі, в якій вказується про прийняття позовної заяви, призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду, про дату, час і місце його проведення, необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні. Ухвала про порушення провадження у справі надсилається зазначеним особам за повідомленою ними господарському суду адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Як вбачається із Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 24.09.12, тобто станом на час розгляду справи № 5009/3459/12 в суді, місцезнаходженням Запорізького міського об`єднання Української спілки ветеранів Афганістану є: 69005, м. Запоріжжя, бульвар Центральний, буд. 25, що співпадає з адресою, зазначеною у позові.

Таким чином, відповідні процесуальні документи надіслані судом згідно з поштовими реквізитами учасників процесу. Зазначене свідчить, що судом були вжиті всі заходи щодо повідомлення відповідача про дату, місце і час розгляд справи.

Згідно із ст. 75 Господарського процесуального кодексу України (ГПК України), справу розглянуто за наявними матеріалами, які суд визнав достатніми для вирішення спору по суті.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику", споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії, а також несе відповідальність за порушення умов договору та правил користування електричною енергією.

Згідно з п. 1.3. Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України (далі НКРЕ) в редакції від 17.10.05 № 910, постачання електричної енергії для забезпечення потреб електроустановки здійснюється на підставі договору про постачання електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, або договору про купівлю-продаж електричної енергії, що укладається між власником цієї електроустановки (уповноваженою власником особою) та постачальником електричної енергії за нерегульованим тарифом.

Пунктом 5.1. вказаних Правил передбачено, що договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін. Споживання електричної енергії без договору не допускається.

Як вбачається з матеріалів цієї господарської справи, 26.08.10 представниками ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ у присутності представника споживача - члена правління Панченко Є.В., була проведена перевірка дотримання відповідачем вимог розділів 3 та 6 Правил користування електричною енергією за адресою: м. Запоріжжя, бул. Центральний, 25.

Відповідно до п. 6.41. Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється двосторонній акт порушень.

В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недорахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, які необхідно вжити для усунення допущених порушень. Акт складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації). Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. Акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Вбачається, що за результатами проведеної перевірки 26.08.10 ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ при участі представника відповідача - члена правління Панченко Є.В. складено акт про порушення споживачем Правил користування електричною енергією за № 00005226. Вказаним актом встановлено, що споживач порушив вимоги п. 1.3., 5.1., 10.2. п.п. 1 Правил користування електричною енергією, а саме: користування електричною енергією без договору постачання електричної енергії, самовільне підключення електричної установки.

В акті зазначено, що уповноважений представник споживача запрошується 09.09.10 на 13 год. 00 хв. у кабінет 306 за адресою вул. Волгоградська, 25 на засідання комісії з питань розгляду актів порушень ПКЕЕ для визначення обсягу не облікованої електроенергії та суми завданих збитків.

Із змісту доданого до матеріалів справи акту порушення споживачем Правил користування електричною енергією за № 00005226 вбачається, що представник споживача відмовився від його підписання. При цьому, мотиви своєї відмови від підписання не навів, жодних пояснень та зауважень щодо змісту акту не надав.

Акт про порушення споживачем Правил користування електричною енергією від 26.08.10 № 00005226 був направлений ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ 27.08.10 на адресу відповідача, про що свідчить Реєстр № 4 відправленої кореспонденції, рекомендованих листів з рекомендованими повідомленнями за серпень 2010 року, який міститься в матеріалах цієї господарської справи.

У відповідності до п. 6.42 Правил, на підставі акту порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації ) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків та виписуються споживачу додаткові розрахункові документи для сплати відповідно до законодавства України.

Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії і має складатись не менше ніж із трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії.

Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності через 10 робочих днів після вручення протоколу споживачу, за винятком випадків оскарження цього рішення в судовому порядку. (п. 6.42 Правил).

Матеріали справи № 5009/3459/12 відчать, що 09.09.10 відбулось засідання комісії з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією, про що комісією складено протокол від 09.09.10, згідно з яким комісія вирішила: здійснити розрахунок недорахованої електричної енергії по акту згідно п. 2.1.5. Методики, затвердженої Постановою НКРЕ від 04.05.06 № 562 (із змінами) на суму 10 670,92 грн.

Згідно з п. 2.2. "Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем Правил користування електричною енергією", затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.06 № 562, обсяг електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення ПКЕЕ, розраховується на підставі акту про порушення, який складається відповідно до передбаченої ПКЕЕ процедури.

До матеріалів справи позивачем додано розрахунок величини вартості недоврахованої електричної енергії по Акту порушення від 26.08.10 № 00005226 , за яким розрахунок заборгованості відповідача становить 10 670,92 грн.

09.09.10 ВАТ "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких МЕМ видано рахунок № 5006 на оплату 10 670,92 грн. використаної електричної енергії.

Протокол засідання від 09.09.10, розрахунок по акту від 26.08.10 № 00005226 та рахунок № 5009 за використану електроенергію від 09.09.10 були направлені позивачем на адресу відповідача -10.09.10, про що свідчить Реєстр № 4 відправленої кореспонденції, рекомендованих листів з рекомендованими повідомленнями за вересень 2010 року, який міститься в матеріалах справи.

Відповідач не надав суду доказів звернення ним до суду та оскарження рішення комісії з розгляду актів про порушення Правил користування електричною енергією.

Пунктом 6.43. Правил визначено, що кошти за недораховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити розрахункові документи за недораховану електричну енергію протягом 5 операційних днів від дня отримання рахунка.

Приписами ст. 1212 Цивільного кодексу України (ЦК України) визначено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно.

Згідно із ч. 2 ст. 1213 ЦК України, у разі неможливості повернути потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Виходячи з цього, у відповідача виник обов'язок сплатити вартість безпідставно спожитої активної електричної енергії на користь позивача.

Факт наявності заборгованості в розмірі 10 670,92 грн. матеріалами справи доведений.

Оскільки відповідач не надав суду доказів відшкодування позивачу вартості недорахованої електроенергії, судом вимоги позивача про стягнення з відповідача 10 670,92 грн. суми боргу за використану недораховану електроенергію визнаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України, судові витрати у справі -1 609,50 грн. судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2 1 , 4 2 , 4 3 , 4 5 , 22, 33, 34, 49, 69, 75, 82, 82 1 , 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Запорізького міського об`єднання Української спілки ветеранів Афганістану (69005, м. Запоріжжя, бульвар Центральний, буд. 25 , код ЄДРПОУ 20520411) на користь відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25, код ЄДРПОУ 00130926, на п/р з спеціальним режимом використання 260313141419 в ЗОУ ВАТ "Державний Ощадний банк України", МФО 313957) -10 670 (десять тисяч шістсот сімдесят) грн. 92 коп. вартості безпідставно спожитої електричної енергії. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Запорізького міського об`єднання Української спілки ветеранів Афганістану (69005, м. Запоріжжя, бульвар Центральний, буд. 25 , код ЄДРПОУ 20520411) на користь відкритого акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" в особі Запорізьких міських електричних мереж (69035, м. Запоріжжя, вул. Волгоградська, 25, код ЄДРПОУ 00130926, р/р 260030231709 у АТ "Сбербанк Росії", МФО 320627) -1 609 (одну тисячу шістсот дев'ять) грн. 50 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 19.11.12.

Суддя В.Л. Корсун

Дата ухвалення рішення12.11.2012
Оприлюднено28.11.2012

Судовий реєстр по справі —5009/3459/12

Судовий наказ від 27.01.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Судовий наказ від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 26.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Рішення від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

Ухвала від 11.09.2012

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні