Постанова
від 22.11.2012 по справі 15/55/2012/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2012 р. Справа № 15/55/2012/5003

за заявою : Управління Пенсійного фонду України в м. Вінниці

до : Міського комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця

про визнання банкрутом

Суддя Лабунська Т.І.

Секретар судового засідання Гренишена О.В.

Представники:

Управління ПФУ в м. Вінниці - Лебедєва О.С., довіреність № 3/06-42-1/01 від 03.01.2012 року

В С Т А Н О В И В :

14 листопада 2012 року господарським судом Вінницької області порушено провадження у справі № 15/55/2012/5003 про банкрутство МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця за заявою Управління ПФУ в м. Вінниці в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство суд, зокрема, призначив справу до розгляду 22 листопада 2012 року, визнав обов'язковою участь в судовому засіданні представників кредитора, боржника та завимагав у боржника відзив на заяву про порушення провадження у справі про банкрутство.

В судове засідання 22 листопада 2012 року з'явився представник ініціюючого кредитора.

Боржник не забезпечив участі в засіданні свого представника та не виконав вимог ухвали суду про порушення провадження у справі про банкрутство, з приводу чого суд зазначає наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Закону про банкрутство провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (далі ГПК України), іншими законодавчими актами України.

Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому ГПК України, з урахуванням особливостей, встановлених Законом про банкрутство (ст. 4-1 ГПК України).

Відповідно до ст. 64 ГПК України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Відповідно до п. 3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26 грудня 2011 року "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи уразі виконання останнім вимог ч. 1 ст. 64 та ст. 87 ГПК України. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Станом на 22 листопада 2012 року конверт з копією ухвали суду про порушення провадження у справі про банкрутство, направлений на адресу боржника, до канцелярії господарського суду підприємством зв'язку не повертався.

З огляду на викладене, оскільки відправка процесуального документа була здійснена належним чином, суд вважає, що вжив всіх залежних від нього заходів для належного повідомлення боржника про час і місце розгляду справи судом.

В поданій до суду заяві ініціюючим кредитором, зокрема, повідомлено, що МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця зареєстроване в Управлінні ПФУ в м. Вінниці платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Станом на 31 жовтня 2012 року заборгованість МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця перед Управлінням становить 6627,01 грн., що являє собою борг зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 717,02 грн., борг по штрафних санкціях в сумі 5035,18 грн. та борг по пені в сумі 874,81 грн.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника ініціюючого кредитора, проаналізувавши норми чинного законодавства України, суд приходить до висновку про банкрутство боржника на підставі наступного.

Згідно зі ст. 12 ГПК України справи про банкрутство підвідомчі господарським судам. На підставі положень ч. 3 ст. 209 Господарського кодексу України та ст. 1 Закону про банкрутство суб'єктом банкрутства може бути лише суб'єкт підприємницької діяльності.

Ст. 1 Закону про банкрутство зазначає, що кредитором може бути юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із заробітної плати працівникам боржника, а також органи державної податкової служби та інші державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов'язкових платежів).

Ст. 52 Закону про банкрутство передбачає спеціальні норми, які регулюють банкрутство за спрощеною процедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами провадження у справах про банкрутство встановив у ст. 52 Закону про банкрутство особливості застосування процедур банкрутства щодо відсутнього боржника.

Суб'єктом права, що ліквідується в порядку, визначеному ст. 52 Закону про банкрутство є будь-який підприємець, який відповідно до законодавства України є суб'єктом банкрутства.

У відповідності до ст. 52 Закону про банкрутство у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

За змістом даної норми встановлено, що суб'єктом, до якого застосовуються особливості, передбачені цією статтею є дві категорії боржників: громадянин-підприємець - боржник та боржник - юридична особа.

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Отже кредитор, набуває процесуального права та може здійснити дії, які зазначені вище лише при наявності хоча б однієї з умов: громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням; ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності; за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 Закону про банкрутство справа про банкрутство порушується господарським судом лише у разі підтвердження кредитором своєї вимоги до боржника документами, що свідчать про їх безспірність.

За приписами Закону про банкрутство для порушення справи про банкрутство як за загальною, так і за спрощеною процедурою (зокрема, процедурою банкрутства відсутнього боржника) грошові вимоги ініціюючого кредитора повинні мати безспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Закону про банкрутство безспірними являються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Заявлені ініціюючим кредитором вимоги до МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця в сумі 6627,01 грн. є безспірними, підтвердженими виконавчим листом Вінницького окружного адміністративного суду від 23 квітня 2009 року по адміністративній справі № 2-а-660/09/0270.

Одночасно суд зазначає, що відповідно до ст. 1 Закону про банкрутство до складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату подання заяви до господарського суду. Склад і розмір грошових зобов'язань визначаються на день подачі в господарський суд заяви про порушення провадження у справі про банкрутство.

Отже, з огляду на викладене, визнанню в даному судовому засіданні підлягають вимоги ініціюючого кредитора в сумі основного боргу зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування - 717,02 грн. без урахування штрафу та пені.

Вимоги щодо штрафу та пені будуть розглянуті в наступних судових засіданнях.

Згідно довідки Вінницької ОДПІ Вінницької області ДПС № 40250/10/185 від 08 жовтня 2012 року МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця не звітує до податкового органу з 2008 року.

Відповідно до ст. 32 ГПК України доказами у справі, що розглядається господарським судом, є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги.

За положеннями ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, відповідно до матеріалів справи боржник заборгованість перед ініціюючим кредитором не сплачує, звітність до податкового органу протягом року не подає, що є підставою для визнання боржника банкрутом відповідно до положень ст. 52 Закону про банкрутство.

Згідно ч. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Відповідно до ч. 5 ст. 52 Закону про банкрутство ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору та до суду заяви з вимогами до банкрута.

Суд зазначає, що ініціюючим кредитором не надано згоди на призначення його ліквідатором у справі.

22 листопада 2012 року до канцелярії господарського суду Вінницької області надійшла заява арбітражного керуючого Слободяна В.М. про його згоду на участь у справі № 15/55/2012/5003 про банкрутство МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця.

Суд розглянув та задоволив подану заяву.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 3-1, 5, 22 - 25, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 4-1, 4-5, 32 - 43, 115 Господарського процесуального кодексу України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні грошові вимоги Управління ПФУ в м. Вінниці в сумі 717,02 грн.

Визнати боржника - Міське комунальне підприємство "Житлово - експлуатаційна контора № 4" (21009, м. Вінниця, вул. Чекістів, буд. 14; ідентифікаційний код 13343871) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Призначити ліквідатором МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4", м. Вінниця арбітражного керуючого Слободяна Василя Миколайовича (ліцензія серії АВ № 499110 від 29 грудня 2009 року; с. Радянське Літинського району Вінницької області; ідентифікаційний номер 3033322954).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процедури:

- забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Законом про банкрутство;

- письмово повідомити усіх кредиторів про введення ліквідаційної процедури, прийняти від органів Державної виконавчої служби виконавчі документи.

Постанову направити згідно переліку.

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Управління ПФУ в м. Вінниці - м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7

3 - МКП "Житлово-експлуатаційна контора № 4" - 21009, м. Вінниця, вул. Чекістів, буд. 14

4 - Державний реєстратор ДАП Виконавчого комітету Вінницької міської ради

5 - Замостянський ВДВС Вінницького МУЮ

6 - Головне управління юстиції у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Слободян В.М. - 21036, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 23

Дата ухвалення рішення22.11.2012
Оприлюднено29.11.2012
Номер документу27694640
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/55/2012/5003

Ухвала від 17.04.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 20.08.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.05.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 06.02.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.12.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Постанова від 22.11.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні