Постанова
від 20.11.2012 по справі 2а/0535/115/2012
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Бєльченко Л.А.

Суддя-доповідач - Василенко Л. А.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2012 року справа №2а/0535/115/2012

Донецький апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Василенко Л.А., суддів Гімона М.М., Карпушової О.В., розглянув в порядку письмового провадження в приміщенні суду апеляційну скаргу Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції на постанову Новоазовського районного суду Донецької області від 2 серпня 2012 року у справі №2а/0535/115/2012 за позовом управління Пенсійного фонду України в Новоазовському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В :

Управління Пенсійного фонду України в Новоазовському районі Донецької області (УПФУ в Новоазовському районі Донецької області) звернулось до суду з позовом до Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції (ВДВС Новоазовського РУЮ), який уточнило та просило визнати незаконними дії ВДВС Новоазовського РУЮ, по винесенню постанови про результати перевірки виконавчих проваджень по ДОЗ "Зірочка" та ДОЗ "Маяк"; скасувати постанову ВДВС Новоазовського РУЮ про результати перевірки виконавчих проваджень від 18.06.2012 року; зобов'язати ВДВС Новоазовського РУЮ вжити всі заходи примусового стягнення про виконанню виконавчих документів щодо стягнення заборгованості з ДОЗ «Зірочка» та ДОЗ "Маяк" (а. с. 33, 34).

Постановою Новоазовського районного суду Донецької області від 2 серпня 2012 року позов УПФУ в Новоазовському районі Донецької області до ВДВС Новоазовського РУЮ про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії задоволено, а саме: визнано дії ВДВС Новоазовського РУЮ неправомірними щодо винесення постанови від 18.06.2012 року про результати перевірки законності виконавчого провадження, скасовано постанову ВДВС Новоазовського РУЮ від 18.06.2012 року про результати перевірки законності виконавчого провадження та зобов'язано ВДВС Новоазовського РУЮ вжити всі необхідні заходи до примусового стягнення за виконавчими документами з ВП ДОЗ «Зірочка» та ВП ДОЗ «Маяк» ДП «Макіїввугілля». Стягнуто з ВДВС Новоазовського РУЮ на користь держави судовий збір у розмірі 32,19 грн.

Відповідач не погодився з постановою суду першої інстанції, посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати постанову суду та ухвалити нове рішення, яким закрити провадження у справі.

За приписами п.2 ч.1 ст.197 КАС України розгляд справи здійснений в письмовому провадженні.

Колегія суддів заслухала доповідь судді-доповідача, перевірила матеріали справи, вивчила доводи апеляційної скарги з запереченнями на неї, дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що на виконанні в ВДВС Новоазовського РУЮ перебували виконавчі документи про стягнення заборгованості з ВП ДОЗ "Зірочка ДП "Макіїввугілля" на загальну суму - 76087.31 грн. та з ВП ДОЗ "Маяк" ДП "Макіїввугілля" на загальну суму 56 483,13 гривень на користь УПФУ в Новоазовському районі Донецької області.

Встановлено, що ВП ДОЗ «Зірочка» ДП «Макіїввугілля» зареєстрований у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України за № 47 від 05.05.2003 року, ідентифікаційний код 26391073, юридична адреса: 86660, Донецька область, Новоазовський район, с. Безіменне, реєстраційний номер страхувальника в УПФУ 05-4501-0455. ВП ДОЗ "Маяк" ДП "Макіїввугілля" зареєстрований у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України за № 47 від 05.05.2003 року, ідентифікаційний код 26391082, юридична адреса: 86660, Донецька область, Новоазовський район, с. Широкине, реєстраційний номер страхувальника в УПФУ 05-45010-546.

Постановою ВДВС Новоазовського РУЮ від 18.06.2012 року скасовані постанови про накладення арешту на розрахункові рахунки ВП ДОЗ "Маяк" та ВП ДОЗ «Зірочка» ДП «Макіїввугілля" від 16.02.2012 року, закінчено виконавче провадження про стягнення боргу з зазначених підприємств та виконавчі документи надіслані до Центрально-Міського ВДВС Макіївського міського управління юстиції ( а. с. 11).

Суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції про задоволення позовних вимог, виходячи з наступного.

Згідно ст.2 Закону України «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до система органів Міністерства юстиції України..

Статтею 17 цього Закону передбачено, що примусове виконання рішень здійснюється на підставі виконавчих документів, визначених цим законом.

Згідно зі статтею 20 цього Закону виконавчі дії провадяться державним виконавцем, якщо боржник є юридичною особою, за місцезнаходженням його постійно діючого органу або майна. Право вибору місця виконання між кількома органами державної виконавчої служби, які можуть вчиняти виконавчі дії по виконанню рішення на території, на яку поширюються їх функції, належать стягувану.

Стягувач звернувся з заявою про примусове виконання до ВДВС Новоазовського РУЮ, майно боржників знаходиться на території Новоазовського району, відповідачем було накладено арешти на рахунки боржників.

Суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що у ВДВС Новоазовського РУЮ не було підстав для ухвалення постанови від 18.06.2012 року про результати перевірки законності виконавчого провадження та передачі виконавчих документів УПФУ за належністю до Центрально-Міського ВДВС Макіївського МУЮ. У цій спірній постанові відповідача відсутні норми Закону України «Про виконавче провадження» на підставі яких відповідач проводив перевірку та прийняв цю постанову, також відсутні будь-які висновки щодо закінчення виконавчих проваджень, необхідності їх надіслання на виконання до Центрально-Міського ВДЖВС Макіївського МУЮ.

Але апеляційна скарга, незважаючи на правильне вирішення спору судом, підлягає частковому задоволенню, оскільки суд першої інстанції порушив правила предметної підсудності, внаслідок чого розглянув спір, який за приписами ч.2 ст.18 КАС України відноситься до компетенції окружного адміністративного суду, тобто справу розглянуто неповноважним складом суду, що є підставою для скасування рішення суду і ухвалення нового судом апеляційної інстанції як судом першої інстанції.

Керуючись ст.195, ст. 197 ч.1 п.2, ст. 198 ч.1 п.3, ст. 202 ч.1 п.4, ст. 205 ч.2, ст. 207, ст.212, ст. 254 ч.5 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції задовольнити частково.

Постанову Новоазовського районного суду Донецької області від 2 серпня 2012 року у справі №2а/0535/115/2012 за позовом управління Пенсійного фонду України в Новоазовському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії скасувати.

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Новоазовському районі Донецької області до Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Визнати неправомірним дії Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції щодо винесення постанови від 18.06.2012 року про результати перевірки законності виконавчого провадження.

Скасувати постанову Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції від 18.06.2012 року про результати перевірки законності виконавчого провадження.

Зобов'язати Відділ Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції вжити всі необхідні заходи для примусового стягнення за виконавчими документами з ВП ДОЗ «Зірочка» та ВП ДОЗ «Маяк» ДП «Макіїввугілля».

Стягнути з Відділу Державної виконавчої служби Новоазовського районного управління юстиції на користь держави судовий збір у розмірі 32,19 грн.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду в порядку письмового провадження набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копії особам, які беруть участь у справі та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів після набрання законної сили.

Головуючий Л.А. Василенко

Судді М.М. Гімон

О.В. Карпушова

Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено29.11.2012
Номер документу27695853
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0535/115/2012

Ухвала від 06.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Любов Андріївна

Ухвала від 06.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Любов Андріївна

Ухвала від 17.10.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Любов Андріївна

Постанова від 20.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Л. А.

Ухвала від 06.11.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Л. А.

Ухвала від 26.09.2012

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Василенко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні