Постанова
від 23.02.2012 по справі 2-а/1970/258/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/258/12

"23" лютого 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючої судді Крапівницької Н.Л.

секретаря с/з Костецької Н.Т.

за участю представників

сторін:

позивача Бронецького Н.В.,

відповідача Муравки В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі адміністративну справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Теркон-Буд»

до Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції

про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення №0002101703 від 17 жовтня 2011 року, суд, -

В С Т А Н О В И В :

З адміністративним позовом в суд звернулось товариство з обмеженою відповідальністю «Теркон-Буд»до Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції про визнання протиправним і скасування податкового повідомлення-рішення №0002101703 від 17 жовтня 2011 року.

Представник позивача, в обґрунтування позовних вимог, в судовому засіданні пояснив, що підприємство не порушувало терміни подання відомостей по формі «1-ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, сум утриманого з них податку за 2-й квартал 2011 року. Податковий розрахунок сум доходу нараховано на користь платника податків позивачем подано по електронній пошті на адресу податкової 09.08.11 р. о 18-50 год., про що свідчить повідомлення про отримання. Товариство протягом 5-ти днів ніякої відповіді від відповідача, як вимагає податкове законодавство про відмову або прийняття звіту не отримувало, а таким чином вважає, що не допустили порушення, в зв'язку з чим, повідомлення-рішення №0002101703 від 17 жовтня 2011 року на суму 510 грн., є неправомірним.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав, пояснивши, що невиїзною документальною перевіркою ТОВ «Теркон-Буд» за період з 01.04.11 р. по 30.06.11 р., результати якої оформлені актом від 12.10.11 р., встановлено, що відомості по формі № 1-ДФ за 2-й квартал 2011 р. позивачем подано до податкового органу 12.10.11 року, що являється порушенням встановленого терміну, так як необхідно подати до 09.08.11 р., і позивачем порушено вимоги пп. 49.18.2. п.49.18 ст.49 та п.51.1 ст. 51 Податкового кодексу України. На підставі допущених порушень, вважає, що податковою правомірно прийнято податкове повідомлення-рішення №0002101703 від 17 жовтня 2011 року.

Стаття 19 Конституції України передбачає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Заслухавши пояснення представників сторін, повно і всебічно з'ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими у судовому засіданні доказами, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, з наступних підстав.

Встановлено, що за наслідками невиїзної документальної перевірки в ТОВ «Теркон-Буд», проведеною Тернопільською об'єднаною державною податковою інспекцією, оформлено акт від 12 жовтня 2011 року «Про наслідки перевірки ТОВ «Теркон-Буд»по питанню дотримання податкового законодавства України за період з 01.04.11 р. по 30.06.11 р.».

Перевіркою встановлено несвоєчасне подання ТОВ «Теркон-Буд»відомостей по формі № 1-ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на корить платників податків, сум утриманого з них податку за 2-й квартал 2011 р., чим порушено вимоги пп. 49.18.2. п.49.18 ст.49 та п.51.1 ст. 51 Податкового кодексу України. Граничний термін подання звіту до 09 серпня 2011 року, а фактично відомості по формі № 1-ДФ надійшли до податкової 12 жовтня 2011 року.

На підставі допущених порушень з боку ТОВ «Теркон-Буд», Тернопільською об'єднаною державною податковою інспекцією прийнято податкове повідомлення-рішення № 0002101703 від 17 жовтня 2011 року про сплату штрафних-фінансових санкцій в сумі 510 гривень.

Відповідно до п. 49.1. ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків

Згідно до п.42.4. ст. 42 Податкового кодексу України з платниками податків, які подають звітність в електронній формі, листування з органами державної податкової служби може здійснюватися засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Згідно з п. 49.4. ст. 49 ПК України платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації до органу державної податкової служби в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Так, п. 49.5. ст. 49 ПК України передбачено, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного цією статтею, а при поданні податкової звітності в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Судом встановлено, що згідно відомостей квитанції № 1 про отримання відповідачем звіту ТОВ «Теркон-Буд», направленого засобом електронного зв'язку, де відмічено дату і час прийому - 09 серпня 2011 року о 18 год.01 хв.26 сек.

Позивача ТОВ «Теркон-Буд»відповідачем проінформовано, що документ не прийнято у зв'язку з виявленням помилки, некоректними даними.

Час відправки і дату відповіді про те, що звіт не прийнято Тернопільською ОДПІ на даній квитанції встановити неможливо із-за відсутності даних у квитанції.

В свою чергу, ТОВ «Теркон-Буд»повторно направив вказаний звіт на адресу Тернопільської ОДПІ засобом електронного зв'язку, про що свідчить копія квитанції № 1, в якій відмічено дату і години прийому - 09 серпня 2011 року 19 год. 09 хв. 44 сек.

Пункт 49.11. ст.49 ПК України передбачає, що у разі подання платником податків до органу державної податкової служби податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, такий орган державної податкової служби зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови: пп. 49.11.1. ст. 49 ПК України - у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв'язку, - протягом п'яти робочих днів з дня її отримання. Пунктом 49.8. ст. 49 ПК України встановлено, що прийняття податкової декларації є обов'язком органу державної податкової служби. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають. У п. 49.9. ст. 49 ПК України законодавцем визначено, що за умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання органом державної податкової служби.

Як видно із зазначених відомостей у квитанції №1 про отримання відповідачем звіту ТОВ «Теркон-Буд», направленого засобом електронного зв'язку, - є примітка, що документ не прийнято, але час і дату відправки відповіді відповідачем про те, що звіт не прийнятий, встановити неможливо із-за відсутності у даній квитанції.

В судовому засіданні встановлено, що позивачу стало відомо про неприйняття звіту лише 12 жовтня 2011 року.

Позивачем ТОВ «Теркон-Буд»втретє відправлено на адресу Тернопільської ОДПІ за допомогою електронної пошти відомості по формі № 1-ДФ за 2-й квартал 2011 року , про що свідчить квитанція № 1 від 12 жовтня 2011 року, отримано о 18 год.14 хв. 35 сек., даний звіт прийнятий і збережений.

Суд вважає, що за умови дотримання вимог, встановлених статтями 48 і 49 цього Кодексу податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою, а саме, п.п. 49.9.2. п. 49.9. ст. 49 ПК України зазначено, що у разі, якщо орган державної податкової служби із дотриманням вимог пункту 49.11 цієї статті не надає платнику податків повідомлення про відмову у прийнятті податкової декларації або у випадках, визначених цим пунктом, не надсилає його платнику податків у встановлений цією статтею строк. Згідно до п.49.10. ст.49 ПК України відмова посадової особи органу державної податкової служби прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов'язань тощо) забороняється.

Таким чином, згідно до п.49.13. ст.49 ПК України, де встановлено норму, що у разі якщо в установленому законодавством порядку буде встановлено факт неправомірної відмови органом державної податкової служби (посадовою особою) у прийнятті податкової декларації, остання вважається прийнятою у день її фактичного отримання органом державної податкової служби.

З урахуванням викладеного, судом встановлено, що відповідачем порушено права позивача, так як суд вважає, що орган державної податкової служби зобов'язаний надати платнику податків і яким являється ТОВ «Теркон-Буд», письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови: пп. 49.11.1. ст. 49 ПК України - у разі отримання такої податкової декларації, надісланої поштою або засобами електронного зв'язку, - протягом п'яти робочих днів з дня її отримання, що не було зроблено відповідачем, а тому, суд приходить до переконання, що слід визнати нечинним і скасувати податкове повідомлення-рішення Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції №0002101703 форми «Р»від 17 жовтня 2011 року.

Керуючись ст.ст.6, 50, 86, 128, 158, 163-167, 186 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити.

Визнати нечинним і скасувати податкове повідомлення-рішення Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції №0002101703 форми «Р»від 17 жовтня 2011 року.

Стягнути з Державного бюджету України сплачений судовий збір в сумі 32,19 грн. в користь товариства з обмеженою відповідальністю «Теркон-Буд»(інд. код 32387072, м. Тернопіль, вул. Поліська, 11).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд, шляхом подачі в 10-ти денний строк, з дня її проголошення, апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Крапiвницька Н.Л.

копія вірна

Суддя Крапiвницька Н.Л.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.02.2012
Оприлюднено30.11.2012
Номер документу27720760
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/258/12

Постанова від 23.02.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Крапiвницька Н.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні