Постанова
від 09.11.2012 по справі 2а-11443/12/0170/25
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

вул. Севастопольська, 43, м. Сімферополь, Автономна Республіка Крим, Україна, 95013

ПОСТАНОВА

Іменем України

09 листопада 2012 р. Справа №2а-11443/12/0170/25

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Кононової Ю.С., за участю секретаря судового засідання Зайцевої М.О., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Управління пенсійного фонду України в м. Саках та Сакському районі АР Крим

до Сакського державного хімічного заводу

про стягнення

ВСТАНОВИВ:

Управління пенсійного фонду України в м. Саках та Сакському районі Автономної Республіки Крим звернулося з адміністративним позовом до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим, в якому просить стягнути з відповідача - Сакського державного хімічного заводу заборгованість з виплати та доставки пільгових пенсій за списком № 1 у сумі 148 902,06 грн., за списком № 2 у сумі 10 791,94 грн. та заборгованість по єдиному внеску у розмірі 13560,21 гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в м. Саках та Сакському районі АРК як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язаний, відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», Інструкції «Про порядок нарахування і сплати страхувальниками застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний фонд України» нести витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, розмір яких щорічно визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України. Позивачем на адресу відповідача був направлений розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у вересні 2012 року проте сума боргу ним сплачена не була. Крім того, відповідач зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, який згідно п. 12 ст. 9 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI, підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Відповідач не здійснював сплату внеску за серпень 2012 року, у зв'язку з чим в нього виникла заборгованість перед Пенсійним фондом у сумі 13 560,21 грн. Оплата заборгованості відповідачем здійснена не була, у зв'язку з чим Управління просить стягнути цю суму примусово.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Згідно ч. 4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі за адресою місця знаходження, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

З огляду на викладене суд приходить до висновку про можливість розгляду справи без участі представників сторін за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач Сакський державний хімічний завод зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Саках та Сакському районі Автономної Республіки Крим платником страхових внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування.

Позивач, крім іншого, просить стягнути заборгованість, яка утворилась внаслідок не перерахування відповідачем витрат позивача на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах та виплачених у вересні 2012 року.

Відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону ВР України від 09.07.2003 року № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Виплата та доставка пенсій, призначених на пільгових умовах, в таких випадках здійснюється підприємством за рахунок органу Пенсійного фонду по місцю його реєстрації.

Підприємства і організації з грошових коштів, призначених для оплати праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на роботах зі шкодливими умовами праці за списком № 2виробництв, професій, посад, затвердженим КМУ.

Відповідно до п. "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. № 1788 на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах;

жінки - після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці -жінкам.

Відповідно до п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991р. № 1788 на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до п. "в"- "з"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"від 05.11.1991р. № 1788 на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

в) трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;

г) жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів, - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі;

д) жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування.

Норми обслуговування для цих цілей встановлюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;

е) жінки, зайняті протягом повного сезону на вирощуванні, збиранні та післязбиральній обробці тютюну, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;

є) робітниці текстильного виробництва, зайняті на верстатах і машинах, - за списком виробництв і професій, затверджуваним у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років;

ж) жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, - незалежно від віку і трудового стажу, в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України;

з) водії міського пасажирського транспорту (автобусів, тролейбусів, трамваїв) і великовагових автомобілів, зайнятих у технологічному процесі важких і шкідливих виробництв:

чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи 25 років, в тому числі на зазначеній роботі не менше 12 років 6 місяців;

жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи 20 років, в тому числі на зазначеній роботі не менше 10 років.

Відповідно до положень ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та пп.2.1.1 п. 2.1, п.6.1, п.6.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.04р. № 64/8663, роботодавці мають відшкодувати Пенсійному фонду його витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах в обсязі 100 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Відповідно до п.6.8 Інструкції, підприємства щомісячно до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно наданих розрахунків, в вересні 2012 році позивач виплатив пенсії, призначені на пільгових умовах 121 працівнику Сакського державного хімічного заводу за списком № 1 на загальну суму 148 902,06 грн. (а.с. 6, 8-12).

Згідно наданих розрахунків, в вересні 2012 році позивач виплатив пенсії, призначені на пільгових умовах 13 працівникам Сакського державного хімічного заводу за списком № 2 на загальну суму 10 791,94 грн. (а.с. 7, 17-18).

10.07.2012 року, 12.07.2012 року, 23.07.2012 року та 11.09.2012 року розрахунки витрат позивача на виплату пенсій, призначеної на пільгових умовах та виплаченої у вересні 2012 року були отримані представником відповідача (а.с. 12, 14, 15, 16).

Відповідач зроблений позивачем розрахунок та заявлені позивачем вимоги про відшкодування не спростував, а тому суд приходить до висновку про відсутність спору між сторонами щодо розміру заявленої до відшкодування суми в цій частині позову.

Стосовно вимог позивача про стягнення заборгованості з єдиного внеску суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку. Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску, до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов'язаннями із сплати єдиного внеску зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами, зобов'язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).

Позивачем наданий розрахунок суми заборгованості Сакського державного хімічного заводу по єдиному внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за серпень 2012 року, сума якої складає 13506,21 грн. (а.с. 4), яка залишається невідшкодованою.

Відповідач самостійно розрахував суму заборгованості з єдиного податку за серень 2012 року, що підтверджується звітом, поданим до Пенсійного фонду (а.с. 5), отже заборгованість являється узгодженою.

Таким чином, на момент розгляду справи заборгованість по єдиному внеску відповідача перед Управлінням становить 13506,21 грн., а отже заявлені позовні вимоги в цій частині також підлягають задоволенню.

Дослідивши докази у справі в їх сукупності, суд, приходить до висновку, що вимога позивача ґрунтується на законі, доведена в належним спосіб і тому підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються. Враховуючи, що позивач звільнений від сплати судових витрат, вони не підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 121, 161, 163, 186, 254 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Сакського державного хімічного заводу (96500, АР Крим, м. Саки, вул. Заводська, б. 1; код ЄДРПОУ 05761732, р/р 26001011037800, АТ "Укрсіббанк", МФО 351005) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Саках та Сакському районі (96500, АР Крим, м. Саки, вул. Строітельна, 6-А; код ЄДРПОУ 38006150)

- 148 902 (сто сорок вісім тисяч дев'ятсот дві) гривні 06 копійок на р/р 25605302272737 в ф-л КРУ ПАО "Ощадбанк" м. Сімферополь, МФО 324805;

- 10 791 (десять тисяч сімсот дев'яносто одну) гривню 94 копійки на р/р 25605302272737 в ф-л КРУ ПАО "Ощадбанк" м. Сімферополь, МФО 324805;

- 736 (сімсот тридцять шість) гривень 12 копійок на р/р 37198038000133 в ГУ ГКУ в АРК, МФО 824026;

- 11 865 (одинадцять тисяч вісімсот шістдесят п'ять) гривень 25 копійок на р/р 37190070000133 в ГУ ГКУ в АРК, МФО 824026;

- 69 (шістдесят дев'ять) гривень 81 копійку на р/р 37198083000133 в ГУ ГКУ в АРК, МФО 824026;

- 889 (вісімсот вісімдесят дев'ять) гривень 03 копійки на р/р 37198038000133 в ГУ ГКУ в АРК, МФО 824026.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя підпис Ю. С. Кононова

Дата ухвалення рішення09.11.2012
Оприлюднено04.12.2012
Номер документу27758974
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11443/12/0170/25

Постанова від 09.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

Ухвала від 17.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кононова Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні